Ipaq hx4700 nie chce wstac -odbudowa systemu- prosze o pomoc

• 9 Odpowiedzi
  • 2344 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ipaq hx4700 nie chce wstac -odbudowa systemu- prosze o pomoc
« dnia: Grudzień 19, 2008, 22:54:07 »
No wstępie chciałem wszystkich serdecznie przywitać!
Od dwóch dni mam hx4700, a od wczoraj juz mi nie dziala i szukam pomocy. Zacznę od początku, kupiłem używanego i sprawnego Ipaq'a, miał wgrana juz Automapę 4, podkusiło mnie aby dodać także nowszą wersję bez usuwania starszej. Na początku wszystko było wporządku, do momentu gdy ipaq wyświetlił komunikat na białym ekranie - coś o zapełnieniu, czy usunięciu programów z pamięci (była tam lista programów) zamiast uważnie przeczytać, próbowałem go wyłączyć-nie zadziałało, więc bezmyślnie wyjąłem baterię. No i od tego moment Ipaq nie reaguje, jedynie wyświetla to biało błękitny ekran powitalny, dalej stoi-resety nie pomagały....
Udałem się do serwisu, powiedziano mi ze ma przepełniony ROM-ze należy postawic cały system od nowa. Tak wiec szukam porady w jaki sposób mam to zrobić. Dodam jeszcze ze komputer podlaczony do ipaqa nie widzi go. Mowilem to w serwisie, powiedzieli tylko ze sa na to sposoby. Przypuszczam ze nalezy to zrobic po przez kartę. Ale jako kompletny nowicjusz nie mam pojęcia jak to zrobić. Może ktoś mógłby mi napisać to łopatologicznie co po kolei mam robić, aby postawic to wszystko spowrotem. Pozdrawiam Arek

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: Ipaq hx4700 nie chce wstac -odbudowa systemu- prosze o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 19, 2008, 23:08:22 »
Wejdź na stronę HP ściągnij update Rom-u w wersji 1.10 wprowadź w tryb BL i odpal upgrade na PC.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 20, 2008, 12:08:54 »
A jezeli mozna zapytac co to jest ten tryb BL? Pozdrawiam
Napisane: Grudzień 20, 2008, 00:25:55
Ogromnie dziekuje, system odbudowałem-wszystko działa jak nalezy. :grin:
W zwiazku z tym, ze ja-osoba kompletnie zielona w tym temacie sam dalem rade to zrobic, napisze krok po kroku w jaki sposob postepowalem. Moze kiedys, komus sie to przyda i zaoszczedzi kupe czasu i pieniedzy na latanie po serwisach. W serwisie koszt tej naprawy oszacowali na minimum 150zl, a ipaq (w zaleznosci od serwisu) mial u nich spedzic nawet 3 tygodnie.
Cala procedura trwa faktycznie okolo 30-40 minut.

1. Ze strony HP ściągnij update Rom-u w wersji 1.10
2. Podłacz stacje dokującą do sieci i do komputera
3. Podłacz ipaq'a do ladowarki (gdy jej nie podłączylem nie chcial go wprowadzic w stan BL)
4. Wprowadz ipaq'a w stan BL (jednoczesne nacisnięcie przycisków CONTACTS + ITASK + POWER + oraz przytrzymanie rysikiem RESET, przez okolo 3-4 sekundy), zmieni się ekran - co bedzie oznaczało, ze zostal on w ten stan wprowadzony
5. Odłacz ipaqa od ładowarki i włóż na stację dokującą
6. Odpal na komputerze update Rom-u i postępuj zgodnie z przeprowadzana instalacją. Komputer juz widzi ipaq'a i odbuduje system.

Raz jeszcze dziekuje za wskazówki, pozdrawiam - Arek

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 20, 2008, 19:51:32 »
To w takim razie teraz polecam zabawę z wgrywaniem WM6 dla hx-a :D

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 20, 2008, 22:43:32 »
To w takim razie teraz polecam zabawę z wgrywaniem WM6 dla hx-a :D

Pozwolę sobie wejść w ten wątek i zapytam Cię Kolego świetlik, czy ten WM6 dla hx4700, którego polecasz Koledze arekpalm, jest przynajmniej tak stabilny i tak szybki, jak staruszek WM2003SE ? Będę Ci bardzo wdzięczny za odpowiedź, bo od pewnego czasu zastanawiam się, czy warto przejść na WM6. Czytam różne opinie i mam mieszane odczucia w tym temacie.

*

Offline świetlik

• 450
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 20, 2008, 23:03:10 »
Jak tylko pojawił się WM6.0 dla hx4700, od razu zacząłem zabawę. Przetestowałem wszystkie kolejno pojawiające się wersje.
W tym także wszystkie pojawiające się wersje 6.1. Przeżyłem chwile grozy, gdy nie udawało mi się obudzić pocketa przy wgraniu pierwszej wersji WM6.1 Kozhury.
Aktualnie od lutego tego roku pracuję na WM 6.0 FIX2, akurat w moim i nie tylko moim przypadku działa najlepiej, stabilnie, nigdy nie zdarzyło się, żeby się zawiesił, bez problemu działa wi-fi i bluetooth (tylko takie dwa małe minusy estetyczne: po uruchomieniu wi-fi wyłącza się na 3 sekundy i włącza ponownie samo, ale działa normalnie i drugi minusik -  przy wyłączaniu pocketa jest takie dwusekundowe opóźnienie zanim się wyłączy. Ale bez wpływu na stabilność ROMu).
Szybkość porównywalna z WM2003se, działa bez problemu Automapa - jeżeli korzysta się z nawigacji, Opera Mobile 9.5 (aktualnie korzystam z instalki wyciągniętej z ROMu Omnii).
Ostatnio testowałem zmodyfikowany ROM WM6.1 Kozhury mod by Ramzess ale bez entuzjazmu i Alkora - ten ostatni dość powolny.
Wiadomo, że w porównaniu z wm2003se odpada ryzyko HR po rozładowaniu baterii. W oficjalnym WM5.0 też, ale to była porażka.
No i oczywiście WM6 to możliwość synchronizowania z Vistą.

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 20, 2008, 23:14:41 »
Dziękuję bardzo świetlikza szybką reakcję z Twojej strony. Czyli rozumiem, że polecasz WM6 FIX2 ? Przełamię się i zainstaluję na próbę (te dwa minusy, o których piszesz, to drobiazg), zawsze można wrócić do 2003SE. A gdzie "leży" ta wersja polecana przez Ciebie?
Dzięki i pozdrawiam.

*

Offline świetlik

• 450
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 20, 2008, 23:35:41 »
http://wm6.flyingarizona.net/hpmain.htm

na tej stronie znajdziesz wszystkie nowe ROMy do hx4700 - nie ma tam jednak FIX2.
Na początku strony znajdziesz Bootloadera dla hx-a - prosty w obsłudze i w zasadzie jedyny skuteczny przy wgrywaniu Romu z PC.

http://rs208.rapidshare.com/files/59337322/WM6_4700_0_7_0_FIX2.rar tutaj jest FIX2.

Pamiętaj, że są różne opinie na temat różnych ROM-ów, jeżeli nie przypadnie ci do gustu FIX2 to jest jeszcze kilka możliwości.

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 20, 2008, 23:53:43 »
Będzie teraz trochę wolnego czasu, to poeksperymentuję.
Dziękuję bardzo świetlik :ok:

*

Offline tranzystor

• 500
  • Sprzęt: Blackberry 9000, PlayBook 16GB OS2
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 25, 2008, 23:49:38 »
witam 

Ja bym bardziej  fix 4  polecal bo  wieksza kompatybilnosc  z  programmai jest nie mowiac juz o   WIFI I BT

co do przepelnionego romu   nie prosciej bylo wykonac  HARDWARE  RESET  ?
 przecie to nie komputer  ze trzeba  stawiac  system od  nowa   " niektore serwisy  naprawde  nic nie  wiedza na temat  ipakow, nie mowiac  juz o ich zasadzie dzialania  oraz  oprogramowaniu,  a nie wspomne  juz o  naprwach   realizowanych przez pana  "henia  ala zlota raczka  :P

pozdrawiam