Ipaq 4700 - czy to normalne?

• 9 Odpowiedzi
  • 1084 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 13, 2006, 20:56:16 »
Na potrzeby benchmarku wyladowalem baterie do 0%. Na chwile odszedlem i jak wrocilem Ipaq sie wylaczyl. Po podpieciu do zasilania wstal, ale dostalem czysty system. Wszystkie moje ustawienia zniknely, skroty do programow (choc same programy sa dalej w IPAQ store). Czy przypadkiem wewnetrzna bateria nie powinna podtrzymac moich ustawien? Przed wyladowaniem sprawdzilem - "backup battery NiMH" pokazywala naladowanie w 100%. Jak to jest? Czy za kazdym razem podczas wyladowania glownego akumulatora bede tracil wszystko? A co, jezeli bede chcial zamienic baterie na druga, aby moc popracowac dalej?

*

Offline koton

• **
  • 222
    • http://www.koton.mysite.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 13, 2006, 21:26:55 »
Jeżeli rozładujesz baterię to "backup battery NiMH" musi podtrzymać ci wszystkie dane zapisane na palmie.

Ja miałem też przygodę z baetrią:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=30904&highlight=

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 13, 2006, 22:01:47 »
Na potrzeby benchmarku trzeba wziąć pod uwagę możłiwość crashu i zrobić hard backup na karcie SD czy jaka tam wchodzi, druga sprawa to to, że bateria NiMH w okienkach 5.0, a zakłądam że masz właśnie takowe, pełni rolę ogniwa podtrzymującego krytyczne dane, które w WM 5.0 przestały oznaczać jedynie system z basic softem, ale także wszystko co mu każesz zapisać w nieulotnej dla WM 5.0 pamięci. Po rozładowaniu ogniwa na tym systemie główna bateria schodzi do rzeczywistego 0%, a nie tak jak w 2003 do 20 % choć miernik systemu pokazuje 0%, tak więc wszystko trzyma jedynie bateria NiMH, która jest bateryjką od zegarka lub BIOSową <przypadkowe tłumaczenia> i długo nie pociagnie. Piszesz, że odszedłeś na chwilę, może masz niewydolne ogniwo NiMH, albo jest to błąd WM 5.0, jakich nie mało o system sam ci czyści pamięć przy pełnym rozładowaniu. sprawdź czy dzieje się tak za każdym razem gdy wyjmiesz baterię główną, wybadaj zjawisko i zgłoś jeżeli coś będzie niepokojące twórcom systemu. Pamiętaj też, że może program do benchmarku zrobił critical error i coś poknocił.  :wink:

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 13, 2006, 22:21:43 »
Uzupelniam dane: system to Windows Mobile 2003. Mam (mialem) Battery PRO, w ktorym zaznaczylem opcje automatycznego zamykania okienek ostrzegajacych o niskim stanie baterii. Dobilem do 0 - 1%, potem wyszedlem na chwile. Ta "bateryjka" teoretycznie powinna wytrzymac 72 godziny. Z tego co gdzies czytalem, powinna ona podtrzymac ustawienia systemu przez ten okres czasu.

Czy ktos ma Ipaqa 4700 i moze powiedziec/przetestowac czy u niego dzieje sie to samo co u mnie?

TIA

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 13, 2006, 22:56:21 »
Bateria podtrzymujaca trzyma przewaznie ok kilkunastu minut. Te 72 godziny nie sa prawda. Z Twoim pocketem jest prawdopodobnie wszystko ok, zrobil sie po prostu najzwyklejszy hard reset.

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 13, 2006, 23:45:39 »
Bateria podtrzymująca w moim 4700 "trzyma" circa 5 (słownie: pięć) minut i... hard reset. Taka chyba uroda tego podtrzymania w tym modelu, ale wystarcza na spokojną wymianę (podmianę) baterii głównej.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 14, 2006, 16:18:33 »
No może nie 5 minut, ja dobrnołem do prawie 10  :D

No ale na pewno nie 72 godziny  :shock:

Tak więc na bank z pocketem wsio OK.

*

Offline utini

• 35
;)
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 19, 2006, 15:06:32 »
U mnie też okolo 5 minut.

*

Offline koton

• **
  • 222
    • http://www.koton.mysite.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 19, 2006, 19:43:38 »
A może to styk dla innego typu baterii :?:  :)
To tylko przypuszczenie. :)

W instrukcji obsługi nie ma nic napisane na ten temat?

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
Re: ;)
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 20, 2006, 06:51:41 »
Cytat: "utini"
U mnie też okolo 5 minut.

no w tym modelu jest trosze mnie niz normalnie ( 20-30 min jest w innych) w tym modelu jest baaaardzo mała bateria - mniejsza niż jak w zegarku - więc nie dziwne że jest to 5 - 10 min

złącze serwisowe.
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych