hx4700 - wisi na ekranie powitalnym (tym z logo HP)

• 5 Odpowiedzi
  • 900 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pwa

• 3
« dnia: Luty 08, 2007, 11:55:07 »
Witajcie,

wczoraj moj pocket odmowil posluszenstwa - nie wlaczyl sie :-(
pomyslalem, ze to rozladowana bateria, podłączyłem zasilacz, pokazal się ekran startowy i.... nic więcej.... zero reakcji

nie mam pomysłu co moze byc przyczyną - myslałem, ze rozładowana bateria - zostawiłem w ładowarce na noc - rano ten sam efekt (bateria lekko ciepla - tak jak przy zwykłym ładowaniu)

żadne resety (soft/hard) nie pomagają, rom 2.01
przy hard resecie - pyta i ostrzega o usunięciu danych, wyświetla ekran usuwania danych ale nic to nie zmienia....

Macie jakiś pomysł jak go ożywić?
Czy ktoś może zmierzyć napięcie naładowanej baterii pomiedzy stykami i podać? (pomiedzy którymi jest napiecie i jakie)

Pozdrawiam, Paweł

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 08, 2007, 12:22:28 »
Ze względu na ROM 2.01 mówimy o WM5.0 .
Prawdopodobną przyczyną może być aku ( danych Ci nie podam bo już go nie mam) ale jesli rozpoczyna HR to znaczy iż moc/wydajność prądowa jest chyba wystarczająca.
Możesz spróbować powtórnie wgrać ROM poprzez Update bo inną możliwą przyczyną jest drobne uszkodzenie/błędny bit w obszarze ROM-u zwanym DOC .
Podobne uszkodzenia zdarzają się w podobnym konstrukcyjnie urządzeniu - Universalu - ale dla hx-a nie ma aż tak duzo doświadczeń w operacjach na ROM-ie.
potrzebna zgoda

*

Offline pwa

• 3
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 08, 2007, 13:29:56 »
Tak to WM5.0

Jedyne co mogę zaobserwować:
- przy podłączonym zasilaczu widzę ekran startowy
- w podstawce (ale tylko przy zasilaczu) widzę ekran startowy

w tym trybie reset (przez dziurkę) powoduje 'odświeżenie' ekranu startowego
reset i dwa dolne klawisze - wł/wył podświetlanie (o ile dobrze pamietam - to jest odlączanie baterii)
reset i dwa górne klawisze - ostrzeżenie o resecie z utratą danych i do wyboru kontynuacja (klawiszem kontaktów) lub anulowanie (klawiszem iTask). co bym nie wybrał - nic to nie zmienia - chyba, ze trwać to ma ponad godzinę - tyle czasu nie czekałem

przyciska zasilania nie powoduje żadnych zmian.

Nie mogę wgrać powtórnie rom-u bo soft do upgrade/downgrade nie widzi urządzenia

Paweł.

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 08, 2007, 22:52:48 »
wyjmij i wloz baterie.
sprawdz, czy nie ma problemu ze stykiem blokady baterii (klodeczka) - on potrafi niezle namieszac, jesli zle kontaktuje

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 08, 2007, 23:03:31 »
Może masz problem z aku sprawdź multimetrem - jeśli pod obciążeniem masz poniżej 3,76 V to może to wina aku , jeśli zaś powyżej to raczej problem z błędnym bitem w ROM-ie a dokladniej w obszarze DOC - naj;lepszym rozwiązaniem będzie wgranie powtórnie ROM-u - a to powinno się udać - chyba cały czas masz szansę na wejście w tryb BL - a wtedy wystarczy iż zmienia się napis z serial na USB na ekranie iPaqa - i już możesz załadować powtórnie ROM.
potrzebna zgoda

*

Offline pwa

• 3
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 08, 2007, 23:56:30 »
właśnie znalazłem to rozwiązanie...

to czego mi brakowało to sekwencja włączająca tryb bootloadera (ekranu z napisem USB na ipaq)....

może innym się przyda: ITASK+CONTACTS+RESET

w moim przypadku musiałem podłączyc ipaqa do zasilacza - włączyc tryb "usb" wstawic w podstawke i odpaliłem upgrade do WM5.0 - jeszcze trwa, bo dopiero przed chwilą znalazłem jak właczyć tryb uploadera...

pomógł mi link: http://forum.brighthand.com/showthread.php?t=226521

dzięki za odpowiedzi - mam nadzieję, ze upgrade się powiedzie i reanimacja będzie skuteczna.

Pozdr. Paweł