Po zdjęciu z przystawki dokującej palmtop zameldował, że bateria jest rozładowana i wyłączył się. Odstawiony na stacje dokującą akumulator miał ok. 60% pojemności, czyli wygląda jak gdyby rozładował się w czasie ładowania. Na zasilaniu zewnętrznym pracuje normalnie, ale akumulator nie ładuje się. W ustawieniach Power wyświetla również, że Main battery unknown i Backup battery unknown. Gdyby to była padnięta bateria, to chyba nie wskazywałby problemu z baterią backup? Czasami po resecie rozpoznaje prawidłowo obydwa akumulatory, ale w dalszym ciągu nie ładuje. Do wczoraj pracował bez problemów. Kilka dni temu zainstalowałem WM 6.1 fix2, a wczoraj - dla sprawdzenia, Pocket Mechanic i odstawiłem na stację dokującą, a dalej jak opisałem na początku. Czy to zbieg okoliczności i zostaje serwis, czy może nieprawidłowe działanie systemu. Z drugiej strony bez baterii boję się powtórzyć wgrywanie ROM-u.
Jest chyba gorzej - bateria jest naładowana (sprawdziłem przy pomocy żarówki 3,5 V od latarki), to palm nie widzi stanu baterii. To znaczy włącza się - czyli styki są dobre, i po kilku sekundach wyświetla komunikat o rozładowaniu baterii i wyłącza się.
Bateria backup ładuje się.
Edit: już 4 raz dopisuję. Z duszą na ramieniu wgrałem nowy ROM - bez zmian. Aktualnie nie widzi baterii i mimo to pracuje. Czasami miga dioda o ładowaniu - nonsens. Program Powermeter pokazuje zerowy pobór prądu - perpeetum mobile. Chyba poważna awaria na płycie, spróbuje jeszcze kupić nowa baterię, ale to chyba bez sensu.