Zrobiłem upgrade i jestem bardzo zadowolony z korzyści jakie mi to przyniosło. Bez porównania stabilniejszy system. Na moim poprzednim 2003SE miałem dość uciążliwy problem. Sporo uruchomionych programów znikało z pamięci RAM, gdy wyłączyłem PDA i - po chwili choćby - włączyłem ponownie. Działo się tak np. z AutoMapą. Zatrzymywałem samochód, wyłączałem palmtopa, załatwiałem sprawę, wracałem, włączałem PDA i - choć na ekranie program był widoczny, to jednak po chwili znikał. Trzeba było uruchomić (w tym wypadku) AutoMapę jeszcze raz. Nierzadko ten sam efekt osiągałem podczas minimalizacji. Późniejszy powrót kończył się opisanym już zniknięciem aplikacji. Na pewno nie była to kwestia zainstalowanych programów/nakładek, bo mogłem tego doświadczyć na czystym systemie, zaraz po HR.
Co do prędkości działania, to nie widzę różnicy między poprzednim 2003SE a WM5.0. Działa szybko. Może nie
bardzo szybko, ale nie zauważyłem dziwnych, nieuzasadnionych zwolnień pracy systemu. Nawet sama konieczność soft resetu jest teraz zjawiskiem niemal niespotykanym. Piszę niemal, bo niestety zdarzyło mi się dwa razy, że palmtop nie chciał się włączyć. Nie powiem, że to nie problem, ale dla mnie to w zasadzie tylko mały mankament (pod warunkiem, że nie będzie występował zbyt często

). Praca na baterii w najgorszym wypadku tak samo jak na poprzednim systemie - ok. 6 godzin (różnice mogą oczywiście wystąpić w zależności od wyeksploatowania ogniw). Po nocy, a czasami nawet po kilkunastu godzinach spoczynku, stan baterii wg wskaźnika jest identyczny jak przed wyłączeniem lub o 1% mniej - poziom nigdy o więcej mi nie spadł.
Dokonałem jednak zmian w rejestrach, ale tylko trzech i na dodatek skromnych w porównaniu z tym, co proponowane jest w sieci:
\HKLM\System\StorageManager\FATFS\CacheSize=0x1FA0(1024)
\HKLM\System\StorageManager\Filters\fsreplxfilt\ReplStoreCacheSize=0x1FA0(1024)
\HKLM\System\StorageManager\Profiles\MSFlash\FATFS\DataCacheSize=0x1FA0(1024)
Przydzieliłem tylko 1MB dla pamięci cache zamiast proponowanych co najmniej 8MB do nawet - ho, ho - 32MB!
Dlaczego? Po pierwsze, dlatego że ta ilość
w całości (a nie jak ktoś sugerował dynamicznie) zabierana jest z pamięci RAM dla
każdej karty, jaką włożymy w slot: i CF, i SD. To oczywiście w przypadku i tak niewielkiej dostępnej pamięci pod nowymi okienkami jest paskudnym ograniczeniem. Po drugie, dlatego że nie zauważyłem
żadnej różnicy w prędkości (świadomość, że ustawi się tak wielkie wartości jest w tym wypadku - zaryzykuję - efektem placebo

).
Jeszcze jedna przypadłość, która rzekomo miała zniknąć w wersji 2.01, u mnie niestety miała czasami miejsce. Mam na myśli "znikającą kartę CF". Jak na razie po zainstalowaniu pewnej
nieoficjalnej poprawki o nazwie
P11903_CF_initialize.sa.cab problem nie występuje.
Daleki jestem jeszcze od entuzjazmu, ale z pewnością wiele dobrego nt. pracy mojego iPAQ'a hx4700 pod kontrolą WM5.0 mogę powiedzieć. Życzyłbym sobie i Wam, drodzy klubowicze, by tak właśnie było w przypadku tego wyjątkowego Pocket PeCeta

.
[Update]
W odniesieniu do jeszcze jednej metody na przyśpieszenie, która polega na usunięciu następujących wpisów z rejestru:
HKLM\drivers\Builtin\StrataFMD\CompactionPrio256
HKLM\drivers\Builtin\StrataFMD\CompactionCritPrio256
Nie wiem jak w pierwszej wersji ROM-u, ale w 2.01 pozbycie się tych wpisów powoduje, że palmtop jest
nie do użytku. Zanim więc pokusi kogoś o sprawdzenie tego na własnej "skórze" zachęcam do wyeksportowania tych kluczy, bo zapewniam, że przywróci je bardzo szybko

.