hx 4700 i Wm 5.0

• 317 Odpowiedzi
  • 49671 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hx4700 i WM 5.0 pierwsze problemy
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 28, 2006, 15:33:33 »
Po parodniowym uzywaniu wrocilem do starego systemu.
Szkoda 40$.
System wolniejszy, Tom Tom ma problemy,
Mobireader ma problemy.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 28, 2006, 15:39:48 »
Kurczak i Pgblum - a zmienialiście te wpisy w rejestrze?

« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 28, 2006, 18:19:55 »
Zmiany w rejestrze wpisalem, efekt znikomy. WM 2003SE śmiga az milo. WM 5.0 to przy nim cięzarny slimak. Ciekawe kto skopał? ulubiona firma na "M" czy HP?

« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 28, 2006, 19:01:31 »
Mysle ze Magneto na hx jest dobry dla kogos kto ma duzo czasu lub nie korzysta z PDA.  Wracam do 2003SE i nikomu nie polecam WM2005 dla 4700. Mam nadzieje ze pojawi sie jakas latka i bedzie mozna cieszyc sie nowymi okienkami :/

*

Offline literat

• 428
  • Sprzęt: Obecnie na etapie poszukiwań
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 28, 2006, 23:00:57 »
Z  tą  aktualizacją  przypominają  mi  się  boje  jakie  toczyłem  z  Aximem  X5  do  którego  został  wydany  update  do  WM2003.  Tam  również  wydajność  znacząco  spadła  :(  Widać  taki  to  już  "urok"  updatów.  :(
Trzeba  rzeczywiście  poczekać  na  jakiś  sensowny  ROM  i  wtedy  spróbować  raz  jeszcze.

« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 28, 2006, 23:02:37 »
Zainstalowałem WM 5.0 i mam problem - ActiveSync stara się z nim połączyć   i nie może. Mam go dosyć na samym początku. Teraz nie wiem jak wrócić do  2003SE. Proszę o pomoc.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 28, 2006, 23:07:35 »
Cytat: "literat"
Z  tą  aktualizacją  przypominają  mi  się  boje  jakie  toczyłem  z  Aximem  X5  do  którego  został  wydany  update  do  WM2003.  Tam  również  wydajność  znacząco  spadła  :(  Widać  taki  to  już  "urok"  updatów.  :(
Trzeba  rzeczywiście  poczekać  na  jakiś  sensowny  ROM  i  wtedy  spróbować  raz  jeszcze.

Chyba nie do końca. Gdy miałem looxa 600 z ppc2002 wgrałem wm2003 i szybkość wzrosła.
Are you shpongled?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Powrót do Wm2003 dla hx4700
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 28, 2006, 23:33:39 »
Wyszperalem w sieci informacje o możliwych metodach powrotu do WM2003.
Pierwsza:
Najpierw załadować plik ze strony HP  
      - HP iPAQ hx4700 Pocket PC Series Firmware Update for ROM Version 1.10 (SP31186.exe)
oraz  
      - HP iPAQ hx4700 Pocket PC Series ROM Update (SP29841.exe)  

http://h18000.www1.hp.com/support/files/handheldiPAQ/us/locate/1120_6089.html
ftp://ftp.compaq.com/pub/softpaq/sp29501-30000/SP29841.exe
Rozpocząć downgrade od wgrania  SP29841.exe a następnie SP31186.exe
I w ten sposób znajdziemy się (chyba) w WM2003 SE ( metoda wygląda na w miarę bezpieczną)

jest też podobno i druga metoda ( jeszcze nie testowana) - jest to opracowanie teoretyczne. Należy rozpakowąć pliki do upgradowania  z Wm2003 na Wm5.0 oraz firmware update 1.10  natepnie zmienić nazwę pliku hx4700_11008ENG_RC_AKU26.nbf na hx4700_20039_wwe.nbf i ponownie rozpocząć upgrade na WM5.0 - powinno to spowodować downgrade .
Niestety jest to w tej chwili opracowanie teoretyczne, oczekuję na ewentualne info od bardziej zdeterminowanego ryzykanta.
Nie ponoszę odpowiedzialnośći za ewentualne uwalenie ROM-u.  :!:
Nie wiem czy istnieją inne metody powrotu. :shock:
potrzebna zgoda

*

Offline literat

• 428
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 29, 2006, 09:14:30 »
Cytat: "ziele"

Chyba nie do końca. Gdy miałem looxa 600 z ppc2002 wgrałem wm2003 i szybkość wzrosła.

Ja pisałem o X5 nie 600. X5 miał pierwszy ROM skopany, dopiero łatka przywróciła wszystko do normalności. Mam nadzieję, że w tym przypadku będzie tak samo :)

Bawiłem sie trochę kolegi Asusem 636 z WM 5.0 i tam wszystko chodzi bez problemów. Płynnie, bez zwisów, bez czasów oczekiwania na otwarcie pliku :( Miałem też 3 dni na testach M3000 który pomimo duuuużo nizszego taktowania chodził poprawnie. Przecież o ile mnie pamięć nie myli to hx4700 ma najszybsz lub prawie najszybszy procesor z dostępnych na rynku ! Może problem tkwi w obsłudze VGA ?

« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 29, 2006, 11:07:20 »
Problem z bateria i wydajnoscia WM50 jest pewnie spowodowany przez ActiveSync'a, ktory uruchamia sie domyslnie w tle co 10 min.
Powoduje to, ze system nie moze wejsc w stan oszczedzania energii gdy jest wylaczony, a podczas dzialania programow ich chwilowe zawieszanie.

Na moim hx4700 wylaczylem uruchamianie ActiveSync'a w tle, tak jak to opisano tutaj dla Axim'ow:
http://www.aximsite.com/boards/showthread.php?t=112638
i system zaczal dzialac szybciej i przestal sie wieszac, bateria tez starcza na dluzej.

*

Offline poopi

• 43
Re: Powrót do Wm2003 dla hx4700
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 29, 2006, 13:59:16 »
Cytat: "jas_pik"
Pierwsza:
      - HP iPAQ hx4700 Pocket PC Series Firmware Update for ROM Version 1.10 (SP31186.exe)
oraz  
....    
....

A nie prosciej uruchomic downgrader ktory jest w paczce z WM2005?

« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 29, 2006, 20:59:35 »
Cytat: "poopi"
Pierwsza:
oraz  
....    
....

A ktory plik trzeba odpalic, bo odpala mi sie now upg. dp 5.0

Przyczyna porażki opisana wreszcie przez Microsoft!
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 30, 2006, 01:07:49 »
http://blogs.msdn.com/windowsmobile/comments/552996.aspx

Z tego co widziałem do AXIMa mają jakiś patch, nie wiem czy zadziała na HP, może zaraz spróbuję ;)

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 30, 2006, 02:10:27 »
Usunąłem te dwa wpisy w rejestrze i szybkość wyraźnie wzrosła , chyba nie bedę jednak wracal do Wm2003 , muszę jeszcze poprosić AM o nową wersje Automapy - podobno bardziej zgodną z WM5.0 - większą potrzebującą więcej pamieci ale plynniej pracującą na nowych okienkach.
Oto reg hack  dzięki któremu Wm5.0 stal się dużo szybszy:należy skasować wpisy w rejestrze :
HKLM\drivers\Builtin\StrataFMD\CompactionPrio256
HKLM\drivers\Builtin\StrataFMD\CompactionCritPrio256
a oto link do źródła:
http://www.aximsite.com/boards/showthread.php?t=112194&page=3
potrzebna zgoda

*

Offline lachutm

• **
  • 187
  • Sprzęt: iPAQ hx4700 i iPAQ 510 Voice Messenger
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 30, 2006, 03:59:56 »
Ale dostal kopa!!!

*

Offline lachutm

• **
  • 187
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 30, 2006, 04:00:33 »
Ale dostal kopa!!! Nawigacja ruszyla jak nigdy, niechodzila tak nawet na 2003SE.

*

Offline literat

• 428
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 30, 2006, 07:57:43 »
Cytat: "lachutm"
Ale dostal kopa!!! Nawigacja ruszyla jak nigdy, niechodzila tak nawet na 2003SE.

A oprócz nawigacji, jak inne programy ? PIM-y oraz internet - może korzystasz z Opery. Ta chodziła b.wolno :( Czy oprócz usunięcia tego wpiu z Aximsite wprowadzałeś modyfikacje w rejestrze o których pisałem wcześniej czy tylko te ?

Efekt placebo :)))
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 30, 2006, 09:29:03 »
Someone told me that changing the registry keys "CompactionPrio256" and "CompactionCritPrio256" fixes the problem.  Unfortunately, that can't be correct.  There are two things you need to know.  First, in Windows CE, smaller numbers are higher priority.  Compaction defaults to 255, which is the lowest possible priority.  Making the number lower would increase the priority.  That's the opposite of what you think you want to do.

More importantly, though, changing those registry keys doesn't do anything. It is the file system that loads and creates the registry.  But the file system needs some information before the registry is loaded.  So there is a very small bit of data (a "boot strap" registry) that is loaded before the user changeable registry is loaded.  The real versions of these values are in that pre-registry.  The ones you see are kind of like reflections of those real values.  You can change them to your heart's content, but you're only changing the reflection.  You're not changing the actual values the file system uses.  There's no end user way to change the real values.

Maksymalna porazka ten WM 2005
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 30, 2006, 09:52:37 »
Trzeba by miec zamiast ROM jakis RAM - wtedy koncepcja "dysku" i pamięci miałaby sens.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 30, 2006, 10:17:07 »
Trochę straciłem orientację... Jest jakaś pocieszająca wieść, czy nie?

*

Offline lachutm

• **
  • 187
« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 30, 2006, 10:21:29 »
Wszystko ogolnie zaczelo szybciej chodzic, pomimo ze mam wlaczone pluginy: Date, Owner Info, Messaging, Spb Toplay i Resco Today Plugin i Device Lock. Przedtem wszystko sie tak mulilo ze niemozna bylo praktycznie nic zrobic. Jesli chodzi o modyfikacje jakie wprowadzilem to wprowadzalem poprawki do rejestru pokoleji jakie byly podawane w tym temacie. Probowalem nawet z Active Synciem zeby sie nieuruchamial co 10 min. ale chyba cos mi niewyszlo. Dalej najlepsza metoda to chyba odlaczenie wtyczki USB i pozostawienie tylko zasilania :). W jednym co sie moge zgodzic z przedmowca to to, ze jedna zecz ktora zmieniam w rejestrze a ona wraca do domyslnej, to adres strony Home czyli tej ktora uruchamia sie na poczatku po wejsciu w PIE, mianowicie za kazdym restartem powraca ona do domyslnej. Wpis znajduje sie:
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet ExplorerAboutURLs\home
Niepomaga reczna zmiana w PIE, dlatego posunolem sie do poszperania w rejestrze, widac to tez nieskotkuje. Jesli ktos zna rozwiazanie tego problemu to prosze dac znac. Pozdrawiam!!

« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 30, 2006, 11:23:49 »
Zdaniem Microsoft kasowanie tych kluczy w rejestrze jest bezcelowe - bo ta sekcja rejestru ładuje się zawsze z ROM-u zanim właściwy rejestr jest załadowany. Pisze to członek zespołu tworzącego Windows Mobile więc bym nie kwestionowałe tego co pisze.
Przeczytajcie uważnie ten artykuł, szczególnie o tym, że to tylko "kopia" rejestru, która nie jest brana pod uwagę bo ustawienia (ustawione na stałe) są odczytywane przy bootowaniu się systemu z ROM-u.
Słyszałem o patchach polegających na flashowaniu ROM-u nowym image z innymi ustawieniami - na logikę to może mieć sens w przeciwieństwie do placebo.

Reasumując: ten problem nie da się rozwiązać przez rejestr.
Na Axim site są benchmarki pokazujące że to nic nie pomaga, siła autosugestii.
Mi też trudno uwierzyć, że jest taka porażka.
Generalnie problem NIE MA rozwiązania:

cytuję jeszcze raz developera z MS:

I know that I didn't answer the question you really care about though.  "When are you going to fix this?"  I'm expecting a lot of angry comments as a result.  I'll apologize up front that I don't have an answer to that one.

Czyli "zepsuło się" a ja nie wiem czy i kiedy to naprawimy.

*

Offline literat

• 428
« Odpowiedź #53 dnia: Marzec 30, 2006, 12:32:41 »
Czyli jednak wynika z tego że wszystkie te zmiany są bezcelowe :(
LACHUTM sprawdź czy po resecie wracają z powrotem klucze które wykasowałeś (te z Aximsite) i będzie wiadomo gdzie jest racja.
Może jeszcze wrócę do WM 5.0 :D

« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 30, 2006, 13:00:05 »
Widzę, że nie zrozumiałeś do końca - to czy w rejestrze znika czy nie NIE MA ZNACZENIA, bo nie jest to brane pod uwage.
To takia 'fake' kopia w RAM-ie żeby odwołania do rejestru były szybsze.
Ustawienia dotyczące tego "compacting thread" są czytane przez managera pamięci przy starcie z ROM-u, zanim zostanie załadowany właściwy rejestr.
Jeszcze raz cytat:

More importantly, though, changing those registry keys doesn't do anything. It is the file system that loads and creates the registry.  But the file system needs some information before the registry is loaded.  So there is a very small bit of data (a "boot strap" registry) that is loaded before the user changeable registry is loaded.  The real versions of these values are in that pre-registry.  The ones you see are kind of like reflections of those real values.  You can change them to your heart's content, but you're only changing the reflection.  You're not changing the actual values the file system uses.  There's no end user way to change the real values.

Dobrze znać prawdę, jeśli nawet jest... tragiczna :)
Pozdrawiam i łączę się w żałobie (sam 2 dni temu zrobiłem upgrade i zdziwiła mnie ciepła bateria i szybkie rozładowywanie się urządzenia).

*

Offline poopi

• 43
« Odpowiedź #55 dnia: Marzec 30, 2006, 13:17:05 »
Cytat: "hx4700"
Cytat: "poopi"
Pierwsza:
oraz  
....    
....

A ktory plik trzeba odpalic, bo odpala mi sie now upg. dp 5.0

Uruchom setup.exe. Wybierz opcje "Preview and install software", nastepnie wybierz zakladke "Install optional software from disc" i 2 opcja to to czego szukasz.

Dla zaawansowanych
« Odpowiedź #56 dnia: Marzec 30, 2006, 13:23:40 »
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/wcedata5/html/wce50conFilesysexeBootProcess.asp?frame=true&hidetoc=true

Filesys.exe must initialize its state before triggering the kernel to finish its initialization. The kernel must wait because it is dependent on the registry, which is initialized by Filesys.exe. The following steps show the boot process for Filesys.exe.

Czytałem coś gdzieś o zhackowanych ROM-ach ze zmienionymi ustawieniami, ale wg MS zmiana ustawień tylko zmienia objawy problemu:
albo rzadziej totalny zwis (kilka sekund zwiechy), albo bardziej płynne i ciągłe spowolnienie.
Ludzie radzę instalować wszystko na kartę SD i używać "storage memory" jak najmniej się tylko da.
Ale nic nie zastąpi ... WM 2003SE jeśli chodzi o szybkość działania...

ROM --> SD
« Odpowiedź #57 dnia: Marzec 30, 2006, 13:30:11 »
Z tego co się naczytałem to z ROM-em jest porażka jak to sam MS opisał.
Jedynym sposobem realnego zmniejszenia bólu jest instalowanie software na   karcie SD zamiast ROM, bo jest dużo szybciej a COMPACTOR nie dotyka sie kart SD tylko wewnętrznego ROM.
Spróbuję przeinstalować soft i dam znać czy pomogło :)

*

Offline lachutm

• **
  • 187
« Odpowiedź #58 dnia: Marzec 30, 2006, 13:37:34 »
U mnie wpisow ktore usunolem niema, taksamo jak zachowaly sie poprzednie modyfikacje. Tylko nierozumiem dlaczego klucz odnosnie strony startowej powraca do odyginalnej.

I co z tego dziś masz :)
« Odpowiedź #59 dnia: Marzec 30, 2006, 14:12:30 »
Jak nie ma to znaczy, że jest FF (255) czyli defaultowa wartość (czyli taką jaka byłaś jak usunąłeś).
Nie ciesz się, że przy starcie nie jest odpalany filesys.exe i nie czyta sobie z tego rejestru do którego nie masz dostępu.

Z tego co przeczytałem AXIM ma jakoś podrasowany ten parametr (przez producenta hardware), ale nie wiadomo dlaczego (pewnie żeby było lepiej :)