hx 4700 - "rozwiązanie" problemu z głośnikiem...

• 7 Odpowiedzi
  • 886 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 01, 2006, 10:52:58 »
Witajcie!
Poniższe traktowac należy jako opis raczej laika niż osoby obeznanej z tematem - stąd niezbyt dokładna terminologia

W ubiegłym roku nasz hapek zamilkł...

Zdarzyło się to po 5 miesiącach użytkowania i krótko po kilku godzinach intensywnego grania przez wbudowany głośnik z pełną mocą.

Po konsultacji na forum  - okazało się, ze nie zainstalowaliśmy specjalnego programu chroniącego głosnik przed uszkodzeniem... Niektóre osoby sugerowały też awarię gniazda słuchawkowego, która miała polegac na zawieszaniu się mikrowyłacznika odcinającego zasilanie głośnika w momencie włożenia wtyku słuchawkowego do gniazda.

Przez kilka miesięcy głosnik milczał - mieszkamy w Afryce, więc serwis HP wydawał się nieco odległy, tym bardziej, że dane z naszego PDA były nam na bieżąco potrzebne... W międzyczasie okazało się, że podobne uszkodzenie wystąpiło w 2 innych hx 4700 wykorzystywanych przez naszych znajomych.

Wreszcie stało się - wysłaliśmy hapeka do naprawy serwisowo-gwarancyjnej do Polski i...
oto kilka faktów:
-gwarancja nie obejmuje głośnika
-naprawa trwa hm... no trochę trwa tak ze 2 miesiące ;)
-hapek wrócił w stanie pierwotnym, czyli z milczącym głośnikiem - mimo, że był "naprawiony"

Się wkurzyłem  :twisted:
i przy okazji pobytu w Polsce poprosiłem znajomego elektronika o zdiagnozowanie problemu.
Zrezygnowałem z "praw gwarancyjnych" i rozkręciłem PDA - (zarówno demontaż i jak i późniejszy montaż wymaga ok 10min czasu od osoby znającej pojęcie "śrubokret" tylko ze słyszenia ;)...

Po zdjęciu pokrywy głównej, płytki modułu bluetooth i płyty głównej dochodzimy do sprawcy zamieszania - głośnika.

Nasz znajomy elektronik obejrzał dokładnie głośniczek i dał mi go żebym sam stwierdził co mu dolega: diagnoza "urwany drut" :)

Dokładniej nasz znajomy określił to tak:
zestosowany na cewce przewód jest bardzo sztywny i połączony z "nóżkami" głośnika bezpośrednio pod membraną "na sztywno" bez jakiegokolwiek luzu. Drgająca membrana szarpie stale połączeniem i to kiedy głośnik przestanie grać jest tylko kwestią czasu - oczywiście im głośniej - tym szybciej (wspomniany program do rzekomej ochrony głośnika powoduje, ze urządzenie "gra ciszej" - czyli ochrona jest tu pojęciem bardzo wzglednym...

Próba naprawy trwała trochę - pole manewru to 2-3mm. Njawiększym problemem okazała się izolacja przewodu na cewce - jest ona nierozpuszczalna  :evil:  - żaden ogólnie dostepny środek nie chciał jej ruszyć, a ewentualne "skrobanie" jest w tym miejscu najdelikatniej mówiąc "niewygodne". Podlutowany jako tako głośnik grał przez kilka minut - znajomy poprosił żeby "zapodać" mu coś przesterowanego i... głośnik przestął grać...

Próba wydłużenia przewodów, tak aby nie były one stale napięte niestety nie powiodła się...

Złorzecząc na japońskie i amerykańskie produkty robione w Chinach widziałem się już jak chodzę na zawsze związany z hapekiem przy pomocy słuchawek... aż tu nasz miły znajomy wyciąga z szuflady kawałek telefonu Nokia 3210, wyciąga z niego głośniczek (nieco cieńszy niż oryginał HP) i...

...nasz hx przemówił po trasplantacji narządu mowy ;).
Niestety gra nieco ciszej (opór głośnika z Noki jest większy) i na wyższych tonach - ale co tam - gra :)

Przy ewentualnej wymianie warto zwrócić uwagę na to, żeby nie wciskać głośnika z Noki do samego końca "miejsca na głośnik". Jest to otwór "otoczony" od środka gumą, w której głosniczek trzyma się jak zamurowany.

Cała wymiana nie wymaga użycia niczego innego poza śrubokrętem - głosnik ma połączenie "ślizgowe" z płytą główną.

Jeżeli ktoś z Was ma dostep do oryginalnych głośników stosowanych w hx 4700 - będziemy wdzięczni za udostępnienie kilku takowych.

Dziękujemy wszystkim Użytkownikom PDA Club za pomoc - mamy nadzieję, że nasze zmagania komuś się na coś przydają...

Pozdrawiamy,
Dorota i Wojtek

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 01, 2006, 10:58:08 »
No to nie pocieszyles mnie, moj wlasnie pojechal do NL do serwisu w celu wymiany glosnika. Jak rozumiem, wroci , mam nadzieje dzialajacy tylko pytanie jak dlugo, skoro problemem jest za krotki przewod
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 01, 2006, 11:51:18 »
Dzięki za wiadomość Dorota i Wojtek czuje iż mmie to niebawem będzie czekało , puki co narazie jest wszystko ok. :(

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 01, 2006, 14:58:27 »
No, no!!! Kto by pomyślał.... Znam takie gówniane głośniczki ze swojej praktyki elektronicznej, ale one były montowane w bazarowych odbiornikach radiowych, oczywiście - made in China... Trochę się dziwię, że HP w swoich produktach wykorzystuje takie badziewne podzespoły  :!:  :?: .
No cóż, wszyscy ostatnio produkują jak najtaniej, opierając się na chinszczyźnie, a na efekty nie trzeba długo czekać...  :(

Świetny opis - dzięki! Zapewne, wcześniej czy później się przyda.
Pozdrawiam Was i zazdroszczę afrykańskiego ciepła.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 02, 2006, 08:33:06 »
Dorota i Wojtek - polecam adziosa - ma roznego sprzetu na tony wiec pewnie glosniczek tez sie znajdzie

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 03, 2006, 00:59:15 »
Hej!
Cytat: "lipciopda"
Dorota i Wojtek - polecam adziosa - ma roznego sprzetu na tony wiec pewnie glosniczek tez sie znajdzie

Dzięki za info :):).

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
Re: hx 4700 - "rozwiązanie" problemu z głośnikiem.
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 03, 2006, 17:57:12 »
Cytat: "Dorota i Wojtek"
...
Po zdjęciu pokrywy głównej, płytki modułu bluetooth ....

Wi-Fi ;)
Cytat: "Dorota i Wojtek"

Złorzecząc na japońskie i amerykańskie produkty robione w Chinach widziałem się już jak chodzę na zawsze związany z hapekiem przy pomocy słuchawek...

Program lojalnościowy ;)

-------------

no nic, więc mam ze 2, 3 takie głosniki, ale ciezko bedzie cos zalatwic na szybko bo teraz pozbyć się moglbym jednego... (mam serwis PDA i musze miec troche na stanie..)

ale potestuje i znajde od innego PDA głosnik ktory bedzie gral glosniej albo tak samo glosno i na dodatek nie bedzie sie nigdy psuł, bo chyba o  to chodzi :)
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych

Re: hx 4700 - "rozwiązanie" problemu z głośnikiem.
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 04, 2006, 08:15:43 »
Cytat: "niby niezłośliwie adzios"
Wi-Fi ;)

eee - to się nie liczy ;)

dla usprawiedliwienia:

Poniższe traktowac należy jako opis raczej laika niż osoby obeznanej z tematem - stąd niezbyt dokładna terminologia

Cytat: "adzios wybawca"
ale potestuje i znajde od innego PDA głosnik ktory bedzie gral glosniej albo tak samo glosno i na dodatek nie bedzie sie nigdy psuł, bo chyba o  to chodzi :)

i tym sposobem zyskasz sławę nawet wśród naszych kumpli Arabów :)

...a tak poważnie - będziemy bardzo zobowiązani.
Jeżeli coś znajdziesz a nie będzie to problem - to poprosimy o sms'a na nasz polski nr +48 601 510 150 .

Pozdrawiamy,
Dorota i Wojtek