Witam,
ps co sie satlo z oryginalna bateria ?
one przez dosc zywotne byly
Żyje i ma się w miarę dobrze

, ale tylko "w miarę", bo już wyraźnie widać spadek pojemności (4 lata).
sprobowac mozna .....
Brutalna prawda jest taka iz orginla jest diabelnie drogi .... natomiast zamiennik jak to zamiennik prawdopodobnie ma wyciety pomiar temperatury jak i pamiec .... jest tylko proste zabezpieczenie by nie przeladowac ...
Nie da się ukryć, że oryginał jest drogi, ale zamiennik, mimo niskiej ceny, nie musi być znacząco gorszy. Mam doświadczenie w przypadku kamery DV (kilkuletni Panasonic z wyższej półki), gdzie oryginalny akumulator padł po trzech miesiącach eksploatacji

, a drugi, który dostałem w ramach gwarancji, przeżył tylko 1,5 roku

. Mam teraz od trzech lat dwa tanie zamienniki f-my Premium Gold (chyba podobna, jak ta Batimex) i spisują się nadspodziewanie znakomicie

Faktem jest jednak to, że ładowanie akumulatora kamerowego odbywa się w ładowarce i żadne układy kontrolne w kamerze nie pośredniczą w tym procesie. Jak coś padnie w akumulatorze, przy braku wewnętrznych czujników, to w najgorszym przypadku d... da ładowarka, choć to też mało prawdopodobne, bo tego typu ładowarka ma w sobie wszystko. Inaczej i już nie tak kolorowo, wygląda ładowanie akumulatora podpiętego do PDA. Nie jestem tego do końca pewień, ale obawiam się, że jakieś układy na płycie PDA pośredniczą w ładowaniu (choćby info o postępie i stanie naładowania). Obawiam się więc, jak dalece ryzykuję

i stąd moje pytanie.
Mimo wszystko, dziekuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam.