To w takim razie powiedz dlaczego nie powstaja idealne palmtopy? Ze niby producenci sprzetu to idioci i nie widza na co jest zapotrzebowanie?
Idealnych palmtopów nie ma i nie będzie bo to nie możliwe, trudno by było zdefiniować ideał.
Wiedzą ale technologia produkcji zmienia się nie tak szybko jak by użytkownicy sobie życzyli, nie mniej teraz jest czas gwałtownego przyspieszenia postępu technologicznego w urządzeniach komputerowych.
Ja pamiętam dyski HDD 5 MB, osobiście jeden taki widziałem, produkcji IBM taki ożebrowany jak cylinder w motorze a wielki był i cięzki strasznie i mieścił się w komputerze IBM PC to jeszcze było przed XT potem były już niezłe 20 MB a co bardziej awangardowi mieli 40 MB i to był dobry standart a byli tacy co mieli 80 MB ale to była ekstrema i każdy pukał się w czoło i pytał po co ci taki wielki dysk ?
Teraz używamy HDD 400 GB i nikogo to nie dziwi, jak były pecety 300 MHz powiedziałem kolegom że już niebawem będą procki 3 GHz to pukali się w czoło tym bardziej że intel pozornie walczył z mozołem o każdy megaherc a ja zapowiadałem skok o rząd wiekości ale też powiedziałem że powyżej 3 GHz już wzrosty nie będą takie spektakularne i to widać obecnie, producenci nadrabiają architekturą, ciekawi mnie czy przy jakiej częstotliwości nastąpi kres jej zwiększania bo to że wydajnośc nadal będzie rosła dzięki innym technikom nie ulega wątpliwości.
Pockety właśnie stoją na progu swojej rewolucji w zwiększaniu wydajności i funkcjonalności i niedługo czeka nas wiele niespodzianek podczas gdy pecety największą rewolucje mają już za sobą a było to gdzieś około 1.5 Ghz i G-force.
Właśnie teraz dojrzewa technologia do małych urządzeń i rośnie skala integracji a tego właśnie wymagają pockety.
Nie nie uważam producentów za idiotów ale też nie są cudotwórcami i wytwrzają sprzęt takimi technologiami jakie są aktualnie dostępne.
Kiedyś patch antena do GPS była dość duża co powodowało że produkt końcowy też był duży, obecnie kupuje 15 mm patch anteny a moduły GPS są tak cienkie że mają ok. 2.5 mm cio zaprezentowałem kolegom na WPUG, Adam miał to w ręku, kiedyś to było nie wykonalne a to i tak duży moduł bo obecnie projektowane są cztery razy mniejsze, taki BT338 wymiarowo składa się głównie z barterii i obudowy bo elektronika jest tam bardzo zminiaturyzowana a to dopiero początek.
Rynek pocketów dopiero się rozrasta i największa ekspancja jeszcze przed nami.