Co z tym hx4700?

• 43 Odpowiedzi
  • 4590 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

silentjob

Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 08, 2005, 14:35:22 »
Widzę, że muszę tu pewną rzecz uściślić:). Wg mnie wypuszczenie sprzętu z prawie wszystkim czyli wspomnanego 2750 z VGA miałoby sens, gdyż byłoby to najbardziej zaawnsowane urządzenie mobilne na rynku w danym momencie:). Cena byłaby pewnie zaporowa, niemniej na konkurencja starałaby się przygotować podobny model w nowopowstałym segmencie, co spowodowałoby wypuszczenie kolejnych modeli pozostałych korporacji, obniżkę cen, napędzenie koniunktury, itp. Na całej sytuacji skorzystaliby zapewne userzy, mogący sami wybrać czy to rozwiązanie będzie dla nich najlepszse:). Takie jest moje zdanie, i nikogo nię będę na siłę przekonywał;). Sztuczne nadmuchiwanie cen, to temat na zupełnie inną dyskusje, ale faktem jest że pockety powinny być lekko tańsze:).

*

Offline HP3715

• 393
  • Sprzęt: TT GO 750 Live / ip4 + TT Europe z HD Traffic Live
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 10, 2005, 20:18:35 »
Cytat: jakub kańczugowski
Cena sprzetu jest sztucznie windowana przez producenta PDA. Sam sprzet nie jest tyle wart, ale jesli cos jest lepsze... to oczywiscie musi wiecej kosztowac. Co do szybkosci i ekranu VGA to WM 5.0 praktycznie rozwiazuje ten problem - nie ma juz tak wyraznego spowolnienia.

Chili Jakubie radzisz przejsc na WM 5.0 jak juz bedzie dostepny?
nie lepiej pozostac przy dzialajacym rozwiazaniu 'never touch running system' ;) ?

VGA ma przewage bo:
- stronki w sieci duuuuuzo czytelniejsze
- nie trzeba konwertowac divixow by je ogladac
- sporo aplikacji nabralo funkcjonalosci - dawniej sie nie miescily ;)

oczywiscie nie ma uniwersalnego pda i zawsze ktostam bedzie marudzil

Grzegorz
--
pozdrawiam :-)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 11, 2005, 12:18:03 »
Jesli wszystkie programy ktorych uzywasz beda dzialac na WM 5.0 to pewnie ze tak.

Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #33 dnia: Październik 16, 2005, 09:55:32 »
Jako nowy posiadacz hx4700 pozwolę sobie dodać dwa słowa.
Wybierając PDA przeszedłem przez wiele modeli a miałem to szczęście, że mogłem je potestować przed dokonaniem zakupu. Muszę z przykrością stwierdzić, że idalnego brak a takiego właśnie kupił bym z przyjemnością. Osobiście potrzebowałem PDA do zdalnej administracji serwerami (Windows/Linux) i nic ale to nic nie przebije tu wyświetlacza hx4700 przy pracy na konsoli klienta terminalowego zwłaszcza przy ustawionym trybie RealVGA. Jak doczekam się HP ze wszystkim (VGA 128/128 ROM/RAM BT/WiFi/GSM/GPRS) to biore w ciemno:)

*

Offline TOMAN

• 252
    • http://www.diagnoserwis.pl
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 17, 2005, 01:34:56 »
Lipcio ma racje. Gdyby jakas firma wypuscila palmtopa "ze wszystkim", czyli ekran VGA, host USB, dwa sloty, BT, WiFi, GPS, EDGE/UMTS... itd to co potem? Ten model faktycznie sprzedawalby sie super i konkurencja by wymiekla... ale co sprzedawac potem? Przeciez nie da sie juz zrobic lepszego PDA... skoro ten ma wszystko. Dlatego cos takiego nie ma sensu dla producenta PDA.

Nie zgadzam się z z dwóch powodów.

Po pierwsze zawsze da się zrobić lepszy szybszy i oszczędniejszy czy nawet ładniejszy, komputerek, można zrobić cieńszy a potem gdy już będą za cienkie to zrobić grubszy żeby lepiej w dłoni leżał itd. zawsze można coś udoskonalić, od tego jest postęp technologiczny.

Po drugie taki hipotetyczny pocket jaki opisałeś już nie długo powstanie i będzie standartem, powiem więcej, będą jesze lepsze i nie widze w tym niczego dziwnego bo i tak zawsze coś nowego wymyślą i będzie co udoskonalać a to USB 2.0 a to bluetoth 2.0 a to 2GB RAM a to jedno calowy HDD 20 GB i tak w koło, życie nie zna próżni i wszystko zawsze można udoskonalić.

A i jeszcze jedno, zdziwisz się Jakubie jak małe i czułe oraz precyzyjne i tanie będą przyszłe GPS'y, w tym temacie tak wiele się zmieni że GPS będzie stanowił integralny element wielu użądzeń domowych powszechnego użytku poczynając od telefonu komórkowego czy pocketa a kończąc na zegarku naręcznym, wiem że już teraz są takie rozwiązania ale mi chodzi o masowe zastosowanie czyli niską cenę i wymiary niepowodujące zwiększenia gabarytów urządzenia bazowego, teraz takie rozwiązania są nowinkami średnio udanymi a to będzie standart , te rozwiązania będą wewnętrznie zintegrowane w nierozłączną całość i to będzie norma.  

Za dwa lata proponuje odświerzyć wątek a razem będziemy śmiali się z niego.

*

Offline kanczug

• 19211
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 17, 2005, 08:29:31 »
To w takim razie powiedz dlaczego nie powstaja idealne palmtopy? Ze niby producenci sprzetu to idioci i nie widza na co jest zapotrzebowanie?

*

Offline korrek

• 346
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 17, 2005, 10:46:59 »
Do Jakuba
Nie powstają bo Świat idzie na przód i w momencie wprowadzenia do sklepu jakieś zupełnej nowości w laboratoriach są już opracowane jeszcze nowsze i szybsze rozwiązania które będzą wprowadzone w następnym modelu a to wymaga paru tygodni, miesięcy pracy wdrożeniowej

*

silentjob

Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 17, 2005, 10:51:06 »
Cóż, nie pozostaje nam nic innego niż poczekać przysłowiowe 2 lata. Zobaczymy jak to się potoczy;).

*

Offline kanczug

• 19211
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 17, 2005, 22:00:42 »
Cytat: Korrek
Do Jakuba
Nie powstają bo Świat idzie na przód i w momencie wprowadzenia do sklepu jakieś zupełnej nowości w laboratoriach są już opracowane jeszcze nowsze i szybsze rozwiązania które będzą wprowadzone w następnym modelu a to wymaga paru tygodni, miesięcy pracy wdrożeniowej

Podam chocby jeden przyklad: czyzby host USB byl takim cudem techniki, ktory pojawil sie miesiac temu? Pierwsze PDA z hostem USB pojawily sie na rynku juz kilka lat temu... a wiekszosc producentow nadal tego nie dostrzega. Dodatkowo sam kontroler hosta jest integralna czescia skladowa ukladow Intel X-Scale, wiec wystarczy tylko wyprowadzic odpowiednie sciezki z procesora na zlacze synchronizacyjne i gotowe. Az tyle roboty przy tym jest? Akcelerator 3D to tez jest jakas "nowosc"? A moze modul 802.11g? Jog-dial? 8 kierunkowy joypad? Przelacznik hold blokujacy ekran i klawisze?

*

Offline TOMAN

• 252
    • http://www.diagnoserwis.pl
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 18, 2005, 05:18:48 »
To w takim razie powiedz dlaczego nie powstaja idealne palmtopy? Ze niby producenci sprzetu to idioci i nie widza na co jest zapotrzebowanie?

Idealnych palmtopów nie ma i nie będzie bo to nie możliwe, trudno by było zdefiniować ideał.

Wiedzą ale technologia produkcji zmienia się nie tak szybko jak by użytkownicy sobie życzyli, nie mniej teraz jest czas gwałtownego przyspieszenia postępu technologicznego w urządzeniach komputerowych.

Ja pamiętam dyski HDD 5 MB, osobiście jeden taki widziałem, produkcji IBM taki ożebrowany jak cylinder w motorze a wielki był i cięzki strasznie i mieścił się w komputerze IBM PC to jeszcze było przed XT potem były już niezłe 20 MB a co bardziej awangardowi mieli 40 MB i to był dobry standart a byli tacy co mieli 80 MB ale to była ekstrema i każdy pukał się w czoło i pytał po co ci taki wielki dysk ?

Teraz używamy HDD 400 GB i nikogo to nie dziwi, jak były pecety 300 MHz powiedziałem kolegom że już niebawem będą procki 3 GHz to pukali się w czoło tym bardziej że intel pozornie walczył z mozołem o każdy megaherc a ja zapowiadałem skok o rząd wiekości ale też powiedziałem że powyżej 3 GHz już wzrosty nie będą takie spektakularne i to widać obecnie, producenci nadrabiają architekturą, ciekawi mnie czy przy jakiej częstotliwości nastąpi kres jej zwiększania bo to że wydajnośc nadal będzie rosła dzięki innym technikom nie ulega wątpliwości.

Pockety właśnie stoją na progu swojej rewolucji w zwiększaniu wydajności i funkcjonalności i niedługo czeka nas wiele niespodzianek podczas gdy pecety największą rewolucje mają już za sobą a było to gdzieś około 1.5 Ghz i G-force.
Właśnie teraz dojrzewa technologia do małych urządzeń i rośnie skala integracji a tego właśnie wymagają pockety.

Nie nie uważam producentów za idiotów ale też nie są cudotwórcami i wytwrzają sprzęt takimi technologiami jakie są aktualnie dostępne.

Kiedyś patch antena do GPS była dość duża co powodowało że produkt końcowy też był duży, obecnie kupuje 15 mm patch anteny a moduły GPS są tak cienkie że mają ok. 2.5 mm cio zaprezentowałem kolegom na WPUG, Adam miał to w ręku, kiedyś to było nie wykonalne a to i tak duży moduł bo obecnie projektowane są cztery razy mniejsze, taki BT338 wymiarowo składa się głównie z barterii i obudowy bo elektronika jest tam bardzo zminiaturyzowana a to dopiero początek.

Rynek pocketów dopiero się rozrasta i największa ekspancja jeszcze przed nami.

*

Offline b98

• 541
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 18, 2005, 08:55:44 »
no i jak tu kolega ładnie wywiódł ...

hii . i tak Acerki fajniejsze od HP i tak ... hii

[Dodano: 2005-10-18 08:56:08]
a poa tym kolega Toman coś strasznie wcześnie wstaje ...

*

Offline kanczug

• 19211
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 18, 2005, 10:23:06 »
Czesciowo sie z Toba zgodze Toman... ale wciaz nie wyjasniles mi np. dlaczego kazdy palmtop z X-Scale nie ma hosta USB - ba, czemu nawet topowe PDA go do niedawna nie mialy, a HPki nadal nie maja?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 18, 2005, 10:23:22 »
Raczej późno (jeśli w ogóle) się kładzie... ;)

*

Offline b98

• 541
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 18, 2005, 10:27:36 »
odpowiadając Adminowi w temacie HP to sprawa jest prosta ... HP to nie jest fajna firma i tyle ...

ja już się od ich produktów całkowicie odstawiłem ... jeszcze tylko Deskjet jeden dogorywa (bo jest pełen tuszu i jakoś nie chce się on skończyć ..)

a co Toman USA ? czy support całodobowy .... ?