Co z tym hx4700?

• 43 Odpowiedzi
  • 4569 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Co z tym hx4700?
« dnia: Październik 05, 2005, 13:59:24 »
Na stronach polskich jest wciąż dostępny, podobnie na amerykańskich.
Ale na stronach francuskich i brytyjskich już nie (discontinued):
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/fr/fr/sm/WF10a/22239-22245-22245-22245-298101-8112811.html
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/uk/en/sm/WF10a/21675-21679-21679-21679-297609-8115561.html

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 05, 2005, 14:08:18 »
Juz wczesniej byly informacje, ze model 4700 bedzie wycofywany z produkcji. W US i np. PL wyprzedaja zapasy, pewnie wkrotce i tutaj bede juz niedostepne.
Dit product is niet meer leverbaar - takze HP Holandia juz ich nie sprzedaje
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 05, 2005, 14:27:45 »
Cytat: Claude
Juz wczesniej byly informacje, ze model 4700 bedzie wycofywany z produkcji.

Czemu?? Wydawało mi się, że to bardzo udany model. Nawet przewidzieli jego upgrate do WM5.

A wiadomo coś o następcy??

*

Offline mikolajek

• **
  • 223
  • ...no bo co w końcu, kurczę blade!
    • Fraud
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 05, 2005, 15:20:54 »
Mam nadzieję, że z WM5 dla tego modelu nie będzie problemu. W końcu dla któregoś modelu 2xxx udało się nagle bez problemu załatwić upgrade (bez wypisywania ściem o "braku sterowników"), a dla hx4700 nagle jakieś podejrzane opóżnienia... :(

A czy model udany... Fakt, że go mam, a każda myszka swój ogonek chwali :) ale musicie przyznać, że to troszkę cegiełka... Chociaż touchpad sprawdza się znakomicie (pod warunkiem, że się nie gra)!!!

*

Offline MarcinW.

• 716
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 07, 2005, 10:44:54 »
Ciekawa informacja... Właśnie myślę nad wydaniem pieniędzy na FSC LOOX720 albo właśnie hx4700... Tylko po tym co tu wyczytałem zamienię chyba hx4700 na x51v... Ale myślenia mnie czeka znowu...

Pozdro :)

Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 07, 2005, 11:01:30 »
Dalej mnie dziwi do jakiego stopnia ładny ekranik potrafi zaślepić nabywców!? Przecież pod każdym innym względem oprócz wyświetlacza (komfort pracy=wydajność, bezpieczeństwo, ilość wbudowanej pamięci, cena niższa, rozszerzalność i konunikacja taka sama) hx2750 jest nie tylko lepszy, ale najlepszy na rynku a rozgłosu takiego jak 4700 nie zyskał. Dla mnie dziwna to sprawa, w każdym razie jak ceny hx2750 zaczną spadać to naprawdę szczerze polecam, bo na długo długo jeszcze wystarczy... :) pozdrawiam, RS.

P

*

Offline Claude

• 2086
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 07, 2005, 11:08:09 »
Mysle, ze jednak nie miales do czynienia z pocketem z vga ( nie jestem akurat fanem modelu 4700) , a ten jak piszesz "ladny ekranik" to podstawowy element pda. Roznica jest naprawde duza.

*

Offline kilazz

• **
  • 218
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 07, 2005, 11:26:21 »
hx2xxx maja duzo lepszy ekran niz 4700
zreszta wystarczy sobie poczytac http://www.mobiletechreview.com/iPAQ_hx2750.htm

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 07, 2005, 11:27:40 »
A ja jestem fanem 4700. Rozważam nawet jego zakup, tak jak i zakup 2750.

Różnica w cenie - wbrew temu co piszesz nie jest aż tak zauważalna (raptem 100 zł), różnica w pamięci RAM - tutaj masz niewątpliwie rację - 4700 mógby mieć więcej ramu, większe bezpieczeństwo 2750?? - pewnie myślisz o czytniku linii papilarnych - dla mnie gadżet.
Natomaist "ładny ekranik" mnie przekonuje, nie tylko jeśli chodzi o jego wielkość, ale również rozdzielczość. A że pocket robi się przez to większy - no cóż, coś za coś - w kieszeni nosić go nie zamierzałem.

*

Offline MarcinW.

• 716
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 07, 2005, 11:28:25 »
OK - może mają i lepszy - ale to jednak VGA jest plusem hx4700... Ja od jakiegoś czasu poluję na PDA z VGA i to jest dla mnie najważniejszy wyznacznik... Zatem nawet nie myślę o niczym innym z mniejszą rozdzielczością... Do tego jeszcze jakiś fon z BT i mam komplet :)

Pozdro... :)

*

Offline kilazz

• **
  • 218
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 07, 2005, 11:31:43 »
VGA jest wg mnie na razie zbyt wymagajace do PDA i takie palmtopy beda przegrywaly wydajnoscia z kazdym modelem QVGA

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 07, 2005, 11:42:10 »
Cytat: kilazz
VGA jest wg mnie na razie zbyt wymagajace do PDA i takie palmtopy beda przegrywaly wydajnoscia z kazdym modelem QVGA

To jest oczywiste. Tylko, że dla mnie wydajność to nr 1 w PC-ie. W PDA liczą się dla mnie inne cechy niż wydajność (nie grywam nawet w sapera). I tutaj wygrywa VGA.

A co do "Twojego" linku. Wnioski wyciągasz wybiórczo. Uznając, że ma lepszy wyświetlacz posiłkowałeś się fragmentem:

The iPAQ hx2750 is simply a great Pocket PC, [...] it has an exceptional display that's noticeably better than those found on most other Pocket PCs.

Fakt, przyznaję. Ale rzetelność wymaga przytoczenia również innego fragmetu:

[...] they've done a great job with the iPAQ hx4700 VGA model and the hx2750 being two stunning hits among high end models released in the past few months

I rozstrzygający, wg mnie fragment:
If the hx4700's large size, touch pad, high price tag and un-stunning 64 megs of RAM left you wanting, the hx2750 might be for you, if you don't crave VGA.

Dla mnie tylko VGA (zwłaszcza do pracy z Pocket Excelem) więc 4700, dla Ciebie wydajność, więc 2750.

*

Offline b98

• 541
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 07, 2005, 11:46:55 »
o ... kolega bardzo ładnie powybierał cytaty ... to jest jedyny słuszny wniosek ... ten na samym końcu

[Dodano: 2005-10-07 11:48:47]
otóż to ... gdzie ja w końcu mogę obejrzeć PDA z VGA ???

*

Offline kilazz

• **
  • 218
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 07, 2005, 11:46:55 »
Skoro planujesz tylko do excela, to coz... :) Rozmiar ekranu pozostaje taki sam jak w wielu modelach QVGA, jezeli na ekranie bedzie widac wiecej, to bedzie to po prostu mniejsze :)

*

Offline Claude

• 2086
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 07, 2005, 11:50:01 »
Ajed  ;) , uprzedziles mnie  z postem. Dodam tylko ze roznica miedzy 3,5 a 4 cala wydaje sie niewielka ale w praktyce to duza roznica.
Hp 2750 to pewnie dobry, moze nawet bardzo dobry pda ale z innej polki niz hp4700

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 07, 2005, 12:01:33 »
Cytat: Claude
Dodam tylko ze roznica miedzy 3,5 a 4 cala wydaje sie niewielka ale w praktyce to duza roznica

Zgadzam się. Co prawda malkontenci zaraz zaczną to przeliczać na milimetry, ale wystarczy przeliczyć o ile procentowo wzrośnie ekran. A jeszcze lepiej pójść do sklepu i obejrzeć.

Skoro planujesz tylko do excela, to coz... :) Rozmiar ekranu pozostaje taki sam jak w wielu modelach QVGA, jezeli na ekranie bedzie widac wiecej, to bedzie to po prostu mniejsze :)

Nie tylko do Excela, ale również.

Rozmiar ekranu, nie pozostaje taki sam - jest większy. A co do wyglądu czcionki, zachęciłbym do odwiedzenia jakiegoś sklepu z 4700, ale skoro to dyskusja wirtulana, to może i argument wysunę wirtualny:

http://www.pdaclub.pl/pelny.php?id=7365

*

jacek.b

Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 07, 2005, 12:12:40 »
OK, znaki będą mniejsze :) Ale jeśli na VGA ustawię w Excelu zoom na 50% i wielkość czcionki 8, to widzę niezbyt duże, ale _wyraźne_ znaki, które łatwo się czyta. Na QVGA przy takich ustawieniach robi się mydło, a ustawienia muszę mieć właśnie takie, bo mam kilka arkuszy, w których chcę widzieć wszystkie komórki naraz. Oczywiście kwestia gustu, przyzwyczajeń i potrzeb, ale ja już na QVGA nie wrócę :)

*

Offline kilazz

• **
  • 218
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 07, 2005, 12:15:06 »
Coz, kazdy ma inne potrzeby wiec chyba nikt tu nikogo nie przekona :) Jak dla mnie VGA tak, ale za x lat, jak bedzie sprzet ktory to uciagnie ;)

*

Offline mikolajek

• **
  • 223
  • ...no bo co w końcu, kurczę blade!
    • Fraud
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 07, 2005, 13:06:45 »
A wracając do tematu - to co HP ma do zaproponowania w miejsce wycofywanego hx4700?

*

Offline Claude

• 2086
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 07, 2005, 13:15:21 »
I tutaj jest niestety narazie cisza, gdyby w miejsce (wzorem dell-a) hp4700 pojawil sie jakis hp4800 z 4 calowym vga ekranem , wieksza iloscia pamieci i bez touchpada to kupilbym to bez zastanawiania sie. A poniewaz nie mialem cierpliwosci to zamowilem axima x51, w przyszlym tygodniu powinienem miec go w lapkach ;)

Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 07, 2005, 14:22:00 »
Rzeczywiście przyznaję, że nie mam porównania z 4700, bo bez zastanowienia kupiłem 2750, a kierowałem się przy tym nadrzędnym założeniem, że jakikolwiek palmtop nie służy do ciągłej pracy, a jedynie do sporadycznego użytku (tzn. na krótko ale dość często - przymajmniej tak jest to u mnie), w przeciwnym wypadku kupiłbym laptopa,  z czego dalej wywiodłem, że ma być raczej mniejszy niż większy i szybszy niż wolniejszy. Wcześniej miałem 1940 i podczas gdy display mi wystarczał, to wydajność i związana z nią też mała pamięć wewnętrzna (dla której karty pamięci są raczej średnią konkurencją) z wieloma programami np. automapą pozostawiała wiele do życzenia... stąd taki mój wybór. Na pewno ekran 4700 by i mnie zauroczył, ale skoro musiałem wybrać coś kosztem czegoś... :) Swoją drogą nie mogę się doczekać czegoś o podobnej funkcjnalności i wydajności z hostem USB i telefonem, a skoro jestem już taki deklarowany antyVGA, to pewnie mam szansę wcześniej się doczekać swojego ideału... :) pozdrawiam kolegów, Rafał.

*

silentjob

Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 07, 2005, 18:30:44 »
Widzę, żę nie ma mnie chwilę, a już pojawiają się dyskusje o wyższości jednego pda nad drugim. Prawdę powiedziawszy kto mnie zna ten wie jakim zwolennikiem 2750 jestem, niemniej ekran VGA przydałby się niewątpliwie jako idealne dopełnienie całości. Jak to wcześniej zostało powiedziane, coś za coś. Myślę, że najlepszym posunięciem HP byłby model o osiągach 2750 oraz ekranie vga, i to jak największym:).

*

Offline lipciopda

• 6801
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 08, 2005, 09:50:54 »
Cytat: silentjob
Myślę, że najlepszym posunięciem HP byłby model o osiągach 2750 oraz ekranie vga, i to jak największym:).
nigdy nie bedzie PDA, ktore bedzie mialo wszystko bo jest to nieekonomiczne dla producentow - musza sprzedawac inne modele i w ten sposob kazdy wybierze sobie co mu odpowiada

firma, ktora zrobilaby model all in one na dluzsza mete strzelilaby sobie sama bramke

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 08, 2005, 10:02:57 »
Cytat: lipciopda
nigdy nie bedzie PDA, ktore bedzie mialo wszystko bo jest to nieekonomiczne dla producentow - musza sprzedawac inne modele i w ten sposob kazdy wybierze sobie co mu odpowiada

Nie do końca się zgadzam.

Jasne, że gdyby powstał 2750 z ekranem 4700, to sprzedaż obu medeli drastycznie by spadła. Ale niedoszli klienci tych modeli przeszliby do nowego modelu (nazwijmy do roboczo 4800), a ponadto HP mogłoby podkraść potencjalnych klientów np. Looxom.

Tylko 2 "ale":

1) Aby PDA miał wydajność 2750 przy ekranie VGA musiałby mieć szybszy procesor. A przecież wielu użytkowników PDA, kupuje je aby grać (tylko się nie przyznają, bo to mało cool ;)  ) a więc logicznym krokiem byłoby wydanie 4800 z ekranem QVGA aby zwiększyć wydajność (taki 2850). A potem zaczynają pojawiać się poglądy - połaczmy wydajność 2850 i ekran 4800.... i sytuacja się powtarza.

Tak więc "gol do własnej bramki" to to by nie był. Trzeba by po po prostu ograniczyć produkcję słabszych nadziei na rzecz nowej zabawki.

2) Nie sztuka zrobić PDA marzeń - sztuką jest go sprzedać!!!! Nasz przykładowy model 4800 musiałby być sporo droższy od 4700, a ten jest już przecież kosztowny. A cena ma niebagatelne znaczenie, w segmencie PDA (i nie tylko).

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 08, 2005, 10:15:31 »
Lipcio ma racje. Gdyby jakas firma wypuscila palmtopa "ze wszystkim", czyli ekran VGA, host USB, dwa sloty, BT, WiFi, GPS, EDGE/UMTS... itd to co potem? Ten model faktycznie sprzedawalby sie super i konkurencja by wymiekla... ale co sprzedawac potem? Przeciez nie da sie juz zrobic lepszego PDA... skoro ten ma wszystko. Dlatego cos takiego nie ma sensu dla producenta PDA.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 08, 2005, 10:21:26 »
Cytat: jakub kańczugowski
Lipcio ma racje. Gdyby jakas firma wypuscila palmtopa "ze wszystkim", czyli ekran VGA, host USB, dwa sloty, BT, WiFi, GPS, EDGE/UMTS... itd to co potem? Ten model faktycznie sprzedawalby sie super i konkurencja by wymiekla... ale co sprzedawac potem? Przeciez nie da sie juz zrobic lepszego PDA... skoro ten ma wszystko. Dlatego cos takiego nie ma sensu dla producenta PDA.

Jak to co?? Tak jak napisałem, aby był szybszy obcinasz ekran do QVGA. A następnie na żądanie klientów chcą mieć taką samą wydajność i VGA, wydajesz nowy procesor, dorzucasz VGA i masz itd.

A teraz z innej beczki. W PC-ie masz chyba wszystko co potrzebujesz. Prawda?? A mimio to ciągle kupowane są nowe pecety. Ty też zmieniasz. Jest coś takiego jak postęp i każdy użytkownik próbuje za nim nadąrzyć.

Ja się będę upierał, że model taki jest nieopłacalny ze względu na swoją cenę, która byłaby zaporowa dla zbyt wielu nabywców. A produkcja sprzętu niszowego, dodatkowo zwiększa koszty z uwagi na niski wolumen sprzedaży.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 08, 2005, 11:12:49 »
Cena sprzetu jest sztucznie windowana przez producenta PDA. Sam sprzet nie jest tyle wart, ale jesli cos jest lepsze... to oczywiscie musi wiecej kosztowac. Co do szybkosci i ekranu VGA to WM 5.0 praktycznie rozwiazuje ten problem - nie ma juz tak wyraznego spowolnienia.

Natomiast chodzilo mi o zrobienie palmtopa IDEALNEGO... ktory ma WSZYSTKO. Nawet szybszy zegar - w koncu nowe procki Intela sa juz praktycznie dostepne.

*

Offline korrek

• 346
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 08, 2005, 11:34:08 »
Do Jakuba
......wszystko. Dlatego cos takiego nie ma sensu dla producenta PDA.

I tu się zupełnie nie zgodzę. Jak parę lat temu kupowałem swojego pierwszego PDA - Loox 600, to w danym okresie był to niezły bajer. A co było po paru miesiącach. Świat poszedł dalej, a Loox-a  600 stał się jednym z wielu przestarzałych produktów.

*

Offline b98

• 541
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 08, 2005, 11:49:25 »
hmm mnie się też Jakub wydaje, że nie masz racji
Producent, który by wypuścił kompletnego, szubkiego PDA z VGA w dobrej cenie zrobiłby kasy jak lodu (jak fsc na looxach)

A za rok byłby nowy model z nowszym prockiem i większą ilością pamięci. W końcu np. popatrz na takie płyty główne. Asus wypuszcza płyty główne marzeń - płyta za płytą. Ale procki i chipsety gonią tak szybko, że po roku już mamy nową płytę marzeń.

Twojemu zdaniu także przeczy Loox, który jest bardzo kompletnym produktem - niestety FSC postanowiło mieć na nim zbyt dużą górkę - dlatego czekam na nowe N-ki w dobrej cenie bądź na nowe Acery 300

*

Offline lipciopda

• 6801
Co z tym hx4700?
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 08, 2005, 11:54:53 »
niestety technologie mobilne to nie to samo co produkcja czesci komputerowych - prace badawcze oraz sam proces produkcyjny jest znacznie drozszy wiec ich zwrot rozklada sie na dluzszy okres - kilka lat