Bateria rezerwowa HP

• 14 Odpowiedzi
  • 2798 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bateria rezerwowa HP
« dnia: Lipiec 23, 2007, 09:16:43 »
Czy ktoś z użytkowników HP a konkretnie to HX4700 wymieniał baterię rezerwowa w swoim PPC.
Gdzie ona sie znajduje, czy jest możliwość wymiany tej baterii samodzielnie??
Jaki to typ , model, oznaczenie tej baterii.

Servis HP ma stałą cenę za wymianę baterii rezerwowej niezależnie od typu i modelu urządzenia -  i wynosi ona UWAGA   500 zł.

Dlaczego chciałbym ja wymienić ???
Obserwuje taka sytuacje:
Przy naładowaniu w pełni do 100 procent baterii głównej urządzenie pracuje na niej dosyć długo - ładnych  kilka godzin z prawie pełnym obciążeniem t.j. włączony BT, podświetlenie, działające programy - co świadczyło by że jest ona jeszcze w niezłej kondycji.
Po pozostawieniu w stanie uśpienia bateria główna szybko sie wyładowywuje ( w ciągu doby spada o ok 50 % )
Zauważyłem że po wyjęciu baterii głównej na kilka sekund i ponownym włożeniu bateria rezerwowa spada do zera.
Nasuwa to wniosek że bateria rezerwowa jest bardzo kiepska i system jej stałego doładowywania powoduje nadmierne obciążanie  baterii głównej i jej szybsze rozładowywanie.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
Odp: Bateria rezerwowa HP
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 23, 2007, 09:36:21 »
na pewno dasz rade sam wymienic, ale pamietaj ze backup battery podtrzymuje system kilka minut np na wypadek wymiany baterii a nie da radey go podtrzymywac dluzej wiec moze wcale nie jest z twoja bateria zle

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 23, 2007, 09:57:02 »
rozładowywanie podczas uśpienia na pewno nie ma związku z baterią zapasową, bo jak już Pimpuś napisał ma ona za zadanie podtrzymanie funkcji życiowych pocketa podczas wymiany baterii głównej. Trzeba szukać innej przyczyny: np. może wyłączając ipaqa zostawiasz jakiś działający program. Ale zacznijmy od tego jaki masz system, WM2003SE czy WM5

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 23, 2007, 15:36:59 »
System WM 2003 SE

Czas rozłączenia baterii głównej to dosłownie kilka sekund, tyle ile zajmuje jej wyjącie i włożenie.
Po tej operacji  zaraz po załadowaniu systemu mam komunikat o krytycznie niskim poziomie energii w baterii rezerwowej, a wskaźnik pokazuje najniższy stopień naładowania czyli 25 proc jej pojemności.

Bateria rezerwowa jest doładowywana z baterii głównej - to wiem na 100 procent.
Jesli rezerwowa jest kiepska musi byc cały czas pompowana w nia energia, wynikiem czego główna bateria jest nadmiernie obciązona - takie jest moje przemyslenie i wniosek - może sie mylę , ale tak to według mnie wygląda.

Ciekaw jestem jak zachowuje sie ten model   ( HX4700  )   u innych ??

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 23, 2007, 16:13:06 »
jeżeli w pockecie jest bateria główna, to nie ma powodu do wyładowania się baterii zapasowej

w moim 4150 bateria zapasowa jest niesprawna - po wyjęciu baterii głównej mam hard reset bo bateria backupowa siada do zera, ale po pierwszym ładowaniu pokazuje 100%, a po wyłączeniu na noc nie ubywa ani 1% energii ani z backupowej ani z głównej
jedno z drugim nie ma nic wspólnego

*

Offline -Yogi-

• *
  • 84
  • Chory pastor
  • Sprzęt: po hx4700... m800
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 24, 2007, 09:47:33 »
ja tak nie mam,

tzn wbudowana bateria tak szybko nie pada...

btw
jaka jest procedura aby uśpić albo wyłączyć urządzenie ?
bo czasami jak nacisne raz POWER to wyłączy się podwietlanie a czasami całkowicie zgaśnie ekran
innym razem musze nacisnać 2 razy power aby sie wyłączył.... wtf ?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 24, 2007, 10:12:38 »
-Yogi-
jak trochę zbyt długo przytrzymasz to wyłączy sie podświetlenie
2003SE nie wyłączysz całkowicie tylko "uśpisz" zresztą niektórych modeli z WM5 też sie nie wyłączy, nie wiem jak z 4700 - jeszcze nie wgrywałem WM5

*

Offline -Yogi-

• *
  • 84
  • Chory pastor
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 25, 2007, 17:59:35 »
-Yogi-
jak trochę zbyt długo przytrzymasz to wyłączy sie podświetlenie
2003SE nie wyłączysz całkowicie tylko "uśpisz" zresztą niektórych modeli z WM5 też sie nie wyłączy, nie wiem jak z 4700 - jeszcze nie wgrywałem WM5

ja mam wm5 w hx4700 i nie wiem jak się usypia a może wyłącza  :O , gdy go wyłączę po swojemu (2 razy power = ekran nic nie wyświetla) i gdy włącze go ponownie to odrazu pojawia sie ekran today... nic się nie ładuje, na nic nie czekam itp (prawidłowo?)  inaczej jak jest po soft reset wtedy pojawia się ekran HP, WM....
to moj pierwszy ppc więc jestem zielony w temacie działania pocketów.  :E

co do baterii wewnętrznej to sprawdziłem i po ok 5-6 minutach wyładowała się praktycznie do 0 i wyświetllił się komunikat że powienem ją wymienić. (zadnych danych nie straciłem)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 25, 2007, 18:39:47 »
(prawidłowo?)
tak
i nie stracisz danych bo od WM5 są przechowywane w nieulotnej pamięci więc całkowite rozładowanie baterii nie skutkuje hard resetem  :wink:

w WM5 bateria podtrzymująca nie ma znaczenia więc nie musisz wymieniać  :wink:

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 28, 2007, 18:10:09 »
Ponieważ nikt nie podpowiedział mi w istotnej kwestii dotyczącej baterii rezerwowej :

Gdzie ona sie znajduje, czy jest możliwość wymiany tej baterii samodzielnie??

Ponawiam pytanie i kieruję je do tych którzy już może taka operacje przeprowadzali.

*

Offline -Yogi-

• *
  • 84
  • Chory pastor
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 21, 2007, 21:39:38 »
wnetrze hx4700
Napisane: Sierpień 21, 2007, 21:34:51
bateria
Napisane: Sierpień 21, 2007, 21:37:20
wifi

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 26, 2007, 10:45:02 »
Dziękuję  -Yogi- 
Własnie na takim info ( fotkach ) mi zależało.

Na fotkach widac że bateria jest "na wierzchu"
Domyslam sie że po zdjęciu tylnej obudowy zobaczę taki widok jak na fotkach.
Zastanawiałem sie czemu servis HP za operacje wymiany życzy sobie 500 zł????
Obawiałem sie że bateria może być np. na stałe wlutowana w płytę lub stanowić element składowy jakiegoś układu itp.... i stąd taka cena.
Zaprzyjaźniony "zegarmistrz" oferował mi co prawda gotowość do rozkręcenia i wymiany , ale sam nigdy z takim sprzetem nie miał styczności więc też dokładnie nie wiedział czy operacja jest wykonalna.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 26, 2007, 14:17:53 »
"bateria" to potoczna nazwa, a tak naprawdę to jest to akumulator (z funkcją doładowywania)
u zegarmistrza to raczej są typowe baterie (jednorazowe)

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 26, 2007, 14:38:41 »
"bateria" to potoczna nazwa, a tak naprawdę to jest to akumulator (z funkcją doładowywania)
u zegarmistrza to raczej są typowe baterie (jednorazowe)
Niekoniecznie. Kupuję od czasu do czasu akumulatorki do płyt głównych PC właśnie u zegarmistrza :)
Ale faktycznie trzeba być ostrożnym, bo zwykła bateryjka, ładowana, potrafi zachować się zaskakująco. Np spuchnąć i delikatnie eksplodować.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2007, 14:40:34 wysłana przez AMi »

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 27, 2007, 10:12:17 »
Ale faktycznie trzeba być ostrożnym, bo zwykła bateryjka, ładowana, potrafi zachować się zaskakująco. Np spuchnąć i delikatnie eksplodować.

to jest prawidłowe zachowanie baterii potraktowanej prądem.