Awarie hx 4700

• 16 Odpowiedzi
  • 1446 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Awarie hx 4700
« dnia: Luty 05, 2006, 16:48:09 »
Witam,
Przymierzam się do zakupu hx 4700.Przed chwilą naczytałem się o częstych awariach tego PDA.Przewaznie wymieniane są płyty główne.
Wniosek taki, że są one zawodne.Zanim podejmę decyzję chętnie poczytam opinie innych użytkowników. Chyba trzeba kupić w Polsce, bo bez gwarancji można nieźle popłynąć.Napiszczie czy te awarie spotkały wszystkich użytkowników? A może jednak Loox 720?
Pozdrawiam.

Awarie hx 4700
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 05, 2006, 19:59:40 »
Witam

Ja mam go od roku i nie  miałem zadnych problemów. Jak do tej pory dziala bezawaryjnie

Pozdrawiam[/url]

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
Awarie hx 4700
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 05, 2006, 20:20:55 »
Trzy miesiace i spalil sie glosnik, wlasnie pojechal do serwisu
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
Awarie hx 4700
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 05, 2006, 20:54:17 »
Mój ma 2 miechy i na razie (odpókać) jest OK.

*

Offline ipaq_5550

• *
  • 66
  • usługi magiczne, etc ...
  • Sprzęt: HX 4705, Holux M 1000, SPV M3000, SPV M5000
Awarie hx 4700
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 05, 2006, 22:25:29 »
Nic sie nie dzieje, a eksploatowany intensywnie !
Polecam, cieszy oko i funkcjonalny bardzo.
Wywoluje zazdrosc u innych ;) dlatego takie opinie !
Brac w ciemo jak Cie stac !

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
Re: Awarie hx 4700
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 06, 2006, 13:21:36 »
Cytat: "TenTec"
Witam,
Przymierzam się do zakupu hx 4700.Przed chwilą naczytałem się o częstych awariach tego PDA.Przewaznie wymieniane są płyty główne.
Wniosek taki, że są one zawodne..."

A gdzie się takich "rewelacyjnych" opinii naczytałeś :?:  :?:  :?:  :?:  Podaj link/i.
Ja mam tego pocketa ponad rok i działa doskonale. Dwóch moich znajomych posiada też ten model od poczatku, kiedy pojawił się na rynku amerykańskim i też działają bezawaryjnie. Włąśnie oni polecili mi kupno hx4700 i jestem z tego zakupu bardzo happy...

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
Awarie hx 4700
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 06, 2006, 13:29:50 »
Awaria glosnika jest stosunkowo czestym zjawiskiem w tym modelu.
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
Awarie hx 4700
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 06, 2006, 15:04:13 »
Cytat: "Claude"
Awaria glosnika jest stosunkowo czestym zjawiskiem w tym modelu.

Zgadza się! Też o tym czytałem, ale TenTec napisał o awariach płyt głównych. Co do nich, to przypuszczam, że uszkodzenia tych płyt, są tak samo prawdopodobne w hx47xx, jak w każdym innym PDA. Jak jeszcze weźmiesz pod uwagę eksperymenty domorosłych "fachowców" z np. przeróżnymi sposobami zasilania, wtykami, podkręcaniem procesora, korzystaniem z pocketa podczas deszczu (widziałem na własne oczy), to będziesz miał pełny obraz awaryjności sprzętu (nie tylko 4700).

Co do głośnika, to faktycznie, wsadzili tam totalnego bubla. Efektywność (sprawność) tego czegoś, co nazywa się głośnikiem, jest fatalna i chcąc słuchać np. muzyki z akceptowalnym poziomem głośności (zresztą, osobiście zastanawiam się, jak w ogóle na PDA, można słuchać muzyki przez głośnik :?: ), trzeba audio ustawić na max., a to pociąga za sobą przesterowanie wzmacniacza i wzrost zniekształceń nieliniowych, które najczęściej "uwalają" głośnik i często sam wzm. m.cz. Zresztą, wystarczy posłuchać 4700 z maksymalną głośnością, - przecież to jeden wielki charkot. Byłoby dziwne, gdyby coś w tej sytuacji, nie padło.
H-aP-ek dobrze o tym wiedział i wydał przecież "łatkę", która ogranicza przesterowanie końcówki wzmacniacza i w jakiś sposób chroni tor audio, a czy dobrze chroni, tego nie wiem, bo na stałe mam ustawione wzmocnienie na 60% i to mi wystarcza.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Awarie hx 4700
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 06, 2006, 16:52:06 »
Mój hula bez problemów od 1,5 roku.
Gdyby tylko ta pamięć....

*

Offline Aero

• *
  • 52
Awarie hx 4700
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 06, 2006, 17:37:42 »
Mam go 1,5 roku i żadbych problemów. Zaliczył też kilka upadków i nic - jak nowy! JA na głośnik nie narzekam. Jeśli już to może odrobinę na touchpad i pamięć.

*

Offline literat

• 428
  • Sprzęt: Obecnie na etapie poszukiwań
Re: Awarie hx 4700
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 06, 2006, 21:23:25 »
Cytat: "TenTec"
Witam,
Przymierzam się do zakupu hx 4700.Przed chwilą naczytałem się o częstych awariach tego PDA (.........) A może jednak Loox 720?
Pozdrawiam.

TenTec nie strasz mnie bo ja właśnie 720 zamieniłem na 4700 :)

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
Awarie hx 4700
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 07, 2006, 10:28:07 »
co do spraw serwisowych...
to ja wymieniałem 2 płyty gł. w tych modelach - po prostu tak sobie przestał działać, ładować się itd.. ( podobny zonk jest w h5555 i jego pokrewnych)

głośnika nie udało mi się w nim naprawiać :)

no o LCD nie musze nic mowić bo padają jak muchy, zresztą tak jak w innych PDA ( uszkodzenia mechaniczne )
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych

*

Offline literat

• 428
  • Sprzęt: Obecnie na etapie poszukiwań
Awarie hx 4700
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 07, 2006, 10:45:52 »
Cytat: "adzios"
to ja wymieniałem 2 płyty gł. w tych modelach - po prostu tak sobie przestał działać, ładować się itd..

Z góry zaznaczam, że nie mam zamiaru bronić HP, ale wydaje mi się że żaden z tych modeli nie ma przypadłości które by go wykluczały. Pamiętam, że jak przeglądałem forum na FirstLoox.org przed kupnem 720 to też mnie przerażały wpisy, że jednemu to się zepsuło innemu znowu coś innego ... To po prostu tak jest. Są to urządzenia przenośne które bardziej niż inne narażone są na uszkodzenia. Ot wydaje mi się cała filozofia :)
Jak by ktoś się zaczął zagłębiać co psuje w PC to nigdy by nie miał komputera (o systemie operacyjnym nie wspomnę)

*

Offline mikolajek

• **
  • 223
  • ...no bo co w końcu, kurczę blade!
    • Fraud
Awarie hx 4700
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 07, 2006, 13:38:35 »
Ja jestem już teraz bardzo zadowolony - a podobno wraz z przejściem na WM5 (już1 marca!!!) sprzęcik chodzi jeszcze sprawniej no i wreszcie poprawiona jest gospodarka pamięcią :?:

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
Awarie hx 4700
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 08, 2006, 10:31:25 »
Cytat: "literat"
Cytat: "adzios"
to ja wymieniałem 2 płyty gł. w tych modelach - po prostu tak sobie przestał działać, ładować się itd..

Z góry zaznaczam, że nie mam zamiaru bronić HP, ale wydaje mi się że żaden z tych modeli nie ma przypadłości które by go wykluczały. Pamiętam, że jak przeglądałem forum na FirstLoox.org przed kupnem 720 to też mnie przerażały wpisy, że jednemu to się zepsuło innemu znowu coś innego ... To po prostu tak jest. Są to urządzenia przenośne które bardziej niż inne narażone są na uszkodzenia. Ot wydaje mi się cała filozofia :)
Jak by ktoś się zaczął zagłębiać co psuje w PC to nigdy by nie miał komputera (o systemie operacyjnym nie wspomnę)

jesteś pewny :?:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:

zgadza się masz rację :) generalnie, relatywnie mało HPków 4700 się psuje...
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych

*

Offline Dommir

• **
  • 103
Awarie hx 4700
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 09, 2006, 10:43:09 »
Ja swojego 4700 posiadam od 14-tu miesięcy i w tym czasie płyta główna była wymieniana 2 razy. Własnie skończyła mi się przedłużona po ostatniej naprawie gwarancja. Ponieważ uważam, że największą jego zaletą jest jego ekran, w chwili obecnej używam go jako przegladarki internetowej na czystm systemie. Natomiast  z funkcji do jakich jest rzeczywiście stworzony palmtop  korzystam w 2750 - zero problemów.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
Awarie hx 4700
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 09, 2006, 11:02:10 »
Ja używam ponad rok i zero problemów. Nie mam powodów by używać głośności "na full" - doskonale słychać komunikaty głosowe nawigacji przy ok. 1/2 - 3/4 głośności. Jakość dźwięku/głośnika oceniam dobrze - dźwięk jest znacznie lepszy i głośniejszy niż w iPAQU 3870. Ekran oceniam bardzo dobrze. Mój hx4700 współpracował już z kilkunastoma kartami SD i CF i to tymi największymi/najdroższymi; również podłączałem do niego kilka GPSów i to zarówno BT jak i na CF - zero problemów. Nie instalowałem "nakładki programowej chroniącej głośnik" bo nie wierzę w jej ewentualną skuteczność.