macinl - od tego zacząłem... ale hapek się uparł i nic...
w innych modelach kalibrację można uruchomić przyciskiem kalendarza trzymając jednocześnie wciśnięty środkowy przycisk joypada, ten który służy za "enter". Nie wiem jak to jest w 4700 (touchpad), ale masz tam na pewno jakiś odpowiednik tego entera i może jest on wciśnięty gdy wybierasz kalendarz?
dziękuję za inspirację

- co prawda nie rozwiązałem problemu dokładnie tak jak piszesz, ale...
okazało się, że przejście w opisywany przeze mnie stan uruchamiania kalibracji nie było przypadkowe, otóż po zaawansowanej retrospekcji

okazało się, że przeglądając kalendarz wybrany przyciskiem skrótu, nacisnąłem i przytrzymałem jedno ze spotkań i... to spowodowało, że pod przyciskiem skrótu kalendarza pojawił się skrót do kalibracji...
Krótko mówiąc: przytrzymanie przycisku skrótu kalendarza i naciśnięcie i przytrzymanie w tym czasie spotkania w kalendarzu powoduje, że skrót "kalendarz" zmienia się w skrót "kalibracja". Aby odwrócić sytuację wystarczy nacisnąć wszystko jeszcze raz

.
Czyli... mój hx zaczął mnie normalnie słuchać - killcabbie, wielkie dzięki za sugestie

.
...a tak całkiem przy okazji

po zainstalowaniu nowej wersji automapy (wcześniej odinstalowałem podanym na stronie AM programikiem wersję 3...) wszystko ładnie działa ale... po włączeniu urządzenia pojawia się komunikat:
"Błąd powiadomienia"
Nie można uruchomić
\Windows\WakeUpPPC.exe
Po kliknięciu "ok" wszystko działa, a przynajmniej na działające wygląda...
Może ktoś zna jakieś zaklęcie żeby komunikat zniknął?
Pozdrawiam,
Wojtek