akcesoria do iPAQ hx4700

• 15 Odpowiedzi
  • 1341 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

akcesoria do iPAQ hx4700
« dnia: Grudzień 04, 2005, 15:22:42 »
Witam, od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem iPAQ hx4700. Teraz chciałbym do niego dokupić "niezbędne" akcesoria.
1) Posiadam już odbiornik GPS HI-305 (na CF).
2) Niezbędna jest oczywiście folia na ekran i zamierzam kupić folie Brando Protector Plus.
3) Kolejna sprawa to etui. Mam tutaj nielada problem. Chciałbym aby mój PDA był odpowiednio zabezpieczony i do tego najlepsze będzie chybaetui aluminiowe, jednak ładniej chyba prezentują się skórzane, np. otwierane pionowo lub otwierane poziomo. Ponieważ chciałbym używać palmtopa nie wyjmując go z futerału i jednocześnie mieć włożony odbiornik gps muszę kupić etui otwierane poziomo. Doradźcie prosze jakie etui kupić.
4) Teraz bardzo ważna dla mnie sprawa ponieważ chciałbym czasami troszkę popisać a do tego niezbędna jest klawiatura. Najbardziej uniwersalna wydaje się klawiatura Bluetooth. lub klawiatura Bluetooth2. Może macie jakieś inne propozycje (nie koniecznie bluetooth). Czytałem, że jest trochę problemów z uzyskaniem polskich znaków na klawiaturze, ale mam mWriter 2.0 i jest tam opcja polskich znaków uzyskanych przy wciśniętym klawiszu (tu do wyboru chyba trzy w tym alt). Czy te klawiatury będą kompatybilne z moim palmtopem?
5) i wkońcu ostatnia rzecz czyli uchwyt samochodowy. Ponieważ nie chciałbym ingerować w deskę samochodu oraz korzystam z dwóch samochodów najlepszym rozwiązaniem wydaje się uchwyt mocowany za pomocą przyssawki do szyby, ale mam pewne wątpliwości. Czy ramie tych uchwytów nie są zbyt krótkie i czy uchwyt nie odczepi się od szyby.

Na koniec chciałbym prosić Was o pomoc w wyborze tych akcesoriów (wasze przemyślenia na ten temat to też pomoc:)). Będę wdzięczny za wypowiedzi zwłaszcza posiadaczom hx4700.
Ponieważ to mój pierwszy post tutaj chciałem odrazu przeprosić jeżeli popełniłem jakiś błąd.

Pozdrawiam
Michał

*

Offline wojo

• 478
  • [move]SPV M3000 2GB Pathfinder v1.2[/move]
    • www.archos.pl
  • Sprzęt: SPV M3000 WM5.0; iPAQ hx2410 WM5.0;
akcesoria do iPAQ hx4700
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 04, 2005, 16:00:00 »
Cytat: MiChalSzy
Witam, od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem iPAQ hx4700. Teraz chciałbym do niego dokupić "niezbędne" akcesoria.
1) Posiadam już odbiornik GPS HI-305 (na CF).
OK
2) Niezbędna jest oczywiście folia na ekran i zamierzam kupić folie Brando Protector Plus.
Bardzo dobry wybór
3) Kolejna sprawa to etui. Mam tutaj nielada problem. Chciałbym aby mój PDA był odpowiednio zabezpieczony i do tego najlepsze będzie chybaetui aluminiowe, jednak ładniej chyba prezentują się skórzane, np. otwierane pionowo lub otwierane poziomo. Ponieważ chciałbym używać palmtopa nie wyjmując go z futerału i jednocześnie mieć włożony odbiornik gps muszę kupić etui otwierane poziomo. Doradźcie prosze jakie etui kupić.
Ja używałem kilku etui, obecnie mam PDairy (hx2410) i szczerze mówiąc Wszystkim polecam KRUSELL :), miałem takiego przy h1940 i był rewelacyjny, no i preferuję skórę a nie aluminium.
4) Teraz bardzo ważna dla mnie sprawa ponieważ chciałbym czasami troszkę popisać a do tego niezbędna jest klawiatura. Najbardziej uniwersalna wydaje się klawiatura Bluetooth. lub klawiatura Bluetooth2. Może macie jakieś inne propozycje (nie koniecznie bluetooth). Czytałem, że jest trochę problemów z uzyskaniem polskich znaków na klawiaturze, ale mam mWriter 2.0 i jest tam opcja polskich znaków uzyskanych przy wciśniętym klawiszu (tu do wyboru chyba trzy w tym alt). Czy te klawiatury będą kompatybilne z moim palmtopem?
Tu Ci nic nie doradzę bo sam używam klawiaturki od paru dni (bardzo rzadko) i mam ją pod złącze szeregowe
5) i wkońcu ostatnia rzecz czyli uchwyt samochodowy. Ponieważ nie chciałbym ingerować w deskę samochodu oraz korzystam z dwóch samochodów najlepszym rozwiązaniem wydaje się uchwyt mocowany za pomocą przyssawki do szyby, ale mam pewne wątpliwości. Czy ramie tych uchwytów nie są zbyt krótkie i czy uchwyt nie odczepi się od szyby.
Używałem kilku (wszystkie do 70zł) i z czystym sumieniem mogę polecić
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74660227
Sam poluje na coś w stylu uchwytów Brodit
raz na wozie raz pod wozem
---------------------------------
iPAQ hx2410 WM5.0; SD 1GB & 2GB; CF 1GB
SPV M3000; miniSD 2GB
ARCHOS AV400 40GB
GPS HOLUX GPSlim 236
dodatkowo: NOKIA 6230i, MacBook C2D 2Ghz 2GB RAM

*

Offline mago

• 325
akcesoria do iPAQ hx4700
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 04, 2005, 16:10:56 »
Zastanawiam sie do czego moze Ci sie przydac to etui jesli masz zalozona folie. Tylko pogrubia komputerek. Ja mojego 4700 nosze dosc czesto w kieszeni od spodni (klucze mam w drugiej kieszeni) i nic mu nie jest. To w koncu przedmiot uzytkowy a nie eksponat w muzeum.

Przyssawki do szyby to bardzo pewny sposob mocowania.

*

Offline robo

• 376
  • Sprzęt: SGN
akcesoria do iPAQ hx4700
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 04, 2005, 16:20:21 »
Cytat: mago
Zastanawiam sie do czego moze Ci sie przydac to etui jesli masz zalozona folie. Tylko pogrubia komputerek. Ja mojego 4700 nosze dosc czesto w kieszeni od spodni (klucze mam w drugiej kieszeni) i nic mu nie jest. To w koncu przedmiot uzytkowy a nie eksponat w muzeum.
Widać lubisz sporty ekstremalne. Folia zabezpiecza tylko przed ewentualnym porysowaniem. Bardzo wielu użytkowników straciło ekran LCD właśnie nosząc go w kieszeni. Wystarczy oprzeć się o kant stołu lub zosatać potrąconym wózkiem w sklepie czy też damską torebką. Właśnie dlatego, że to przedmiot użytkowy warto zabezpieczyć go przed przypadkowym uszkodzeniem w  czasie typowej eksploatacji. Jako eksponat mógłby spokojnie stać bez etui ;). Może zwiększenie grubości poprzez stosoeanie zabezpieczeń obniża nieco komfort uzytkowania, ale na pewno wygodniej wpisać termin w kalendarzu do PDA w etui niz do PDA ze zbitym LCD czego nikomu nie zyczę.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
akcesoria do iPAQ hx4700
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 04, 2005, 18:03:13 »
Zwracam uwagę, że 4700 ma (pół)przezroczystą, plastikową klapkę osłaniającą ekran.
Ja nie używam etui. Obudowa nie zarysowała mi się nigdzie, a używam już sporo ponad rok.
Poza tym, nie bardzo widzę użytkowanie 4700 w etui w uchwycie samochodowym.

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
akcesoria do iPAQ hx4700
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 04, 2005, 18:19:41 »
Cytat: Moi

A ja widzę! Używam prawie rok Krusell'a i bezproblemowo wpinam 4700 w uchwyt samochodowy.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
akcesoria do iPAQ hx4700
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 04, 2005, 18:41:28 »
I masz GPS na CF? Zadziwiające...
Jakie to etui (dokładniej)? I jaki uchwyt?

*

Offline robo

• 376
  • Sprzęt: SGN
akcesoria do iPAQ hx4700
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 04, 2005, 18:47:36 »
Zwracam uwagę, że 4700 ma (pół)przezroczystą, plastikową klapkę osłaniającą ekran.
To oczywiście zmienia sytuację.

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
akcesoria do iPAQ hx4700
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 04, 2005, 19:16:15 »
I masz GPS na CF? Zadziwiające... Jakie to etui (dokładniej)? I jaki uchwyt?

Jasne, że nie na CF! Sorry, ale nie doczytałem, że zakładający wątek, ma GPS na CF. Faktycznie, z etui otwieranym na bok - raczej czarno to widzę...
W moim przypadku Krusell otwierany do góry, uchwyt na kratce i klapka spokojnie sobie leży na wierzchu deski rozdzielczej.

*

Offline mago

• 325
akcesoria do iPAQ hx4700
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 04, 2005, 21:15:21 »
Panowie, znam ludzi ktorzy na dywany klada folie a piloty do telewizora zawijaja w woreczki nylonowe zeby im sie nie zniszczyly. Owijanie pocketa w jakies pokrowce to moim zdaniem podobne dziwactwo.
Uzywam pocketa od kilku lat, kilka razy spadl mi na ziemie i nigdy nic mu nie bylo.

*

Offline lipciopda

• 6801
akcesoria do iPAQ hx4700
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 04, 2005, 21:27:44 »
Cytat: mago
Panowie, znam ludzi ktorzy na dywany klada folie a piloty do telewizora zawijaja w woreczki nylonowe zeby im sie nie zniszczyly. Owijanie pocketa w jakies pokrowce to moim zdaniem podobne dziwactwo.
bez przesady... jedno z drugim nie ma absolutnie nic wspolnego

a co do upadkow to po prostu miales szczescie - mi upadl kilka razy (raz na beton) i nic sie nie stalo, a za ktorymstam razem upadl na dywan z wysokosci jakiegos metra i LCD podziekowal za wspolprace

akcesoria do iPAQ hx4700
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 07, 2005, 16:07:23 »
Dzięki wszystkim za wypowiedzi. Nie pozostaje mi nic innego jak zamówić cały osprzęt, a później zdać tu relację jak się sprawuje:)

Pozdrawiam

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
akcesoria do iPAQ hx4700
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 08, 2005, 01:12:59 »
Ja nie używam etui. Obudowa nie zarysowała mi się nigdzie, a używam już sporo ponad rok.

ta plastikowa klpaka na ekran to bardzo dobry pomysl, sam jescze niedawno uzywalem i bylem bardzo zadowolony, jednak powiem szczerze ze do krussela zrazam sie od okolo roku coraz bardziej, albo to jest kwestia co to za krusell jest na allegro ale naprawde to jest kiszka ..... co prawda teraz hx4700 juz nie mam jakis czas ale wykonanie jak dla mnie pozostawie duzo do zyczenia ... duzo lepsza dla mnie okazala sie sena czy tez inne, ale nie krusell, to jest tym bardziej dziwne iz zamawiam albo zawsze u tych samych i wlasnie u tych ktorzy sie tym zajmuja    

[Dodano: 2005-12-08 01:16:42]

no to zalezy ile masz $$$ bo wybor jest wlasciwie prosty, swoiste no-name w cenie pln 180-220 na allegro lub Thinkoutside z globalnym supportem o jakim niejedna firma moze tylko pomarzyc, tzn pozazdroscic ... ma to swoja cene ale wykonanie klawiatury super, kosztuje dwa razy tyle co poprzednia, i to w najlepszycm wypadku, no chyba ze ktos ci to z zagranicy przytaszczy to wtedy mniej

platala sie tez ostatnio po allegro jakas firmowa i HP ale do jej wad nalezy ze dziala tylko z HP IPAQ ... i tyle, z niczym wiecej, nawet z desktopem sa problemy, przynajmniej mnie i moim znajomym ktorzy mieli takowe nie udalo sie to
form factor ten sam .... a cena wysoka pln 270-300, nie warto

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
akcesoria do iPAQ hx4700
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 08, 2005, 16:22:00 »
Cytat: andy_bez_wandy
...jednak powiem szczerze ze do krussela zrazam sie od okolo roku coraz bardziej, albo to jest kwestia co to za krusell jest na allegro ale naprawde to jest kiszka .....

Jeśli coś takiego piszesz, to uzasadnij, czemu Krusell jest kiszka ???:ohreally: :surprised:
Ja mam oryginalnego Krusell'a na hx4700 i zapewniam Cię, że to nie jest kiszka :proud:

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
akcesoria do iPAQ hx4700
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 08, 2005, 16:44:03 »
Krusell jest najgorszy z tych najlepszych :)
Choc przyznam ze nie mialem stycznosci z nowymi etui tego producenta.

akcesoria do iPAQ hx4700
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 09, 2005, 12:31:04 »
Ja używam KRUSELL`a od roku (kupiłem go razem z HX`em) i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie używam uchwytu w samochodzie, ale za to wieszam HP`ka na uchwycie od tel. komórkowego i właśnie KRUSELL otwierany do góry idealnie się sprawdza bo wisi na klapce zamykającej KRUSELL`a.

:santa: