[hx4700] Jaki kabelek sync/charge polecacie?

• 17 Odpowiedzi
  • 1272 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mikolajek

• **
  • 223
  • ...no bo co w końcu, kurczę blade!
    • Fraud
« dnia: Sierpień 10, 2005, 10:26:52 »
Witam i od razu mówię, że przeglądałem już forum pod tym kątem, ale to co znalazłem to raczej antyreklama kabelków z Allegro i rawo.pl.

OK, więc mam hx4700 i używam go zarówno w pracy, jak i w domu. Oczywiście stacja dokująca została w domu, a polskie ceny drugiej wołają o pomstę do nieba...
Oczywiście można zakupic taką stację nieoryginalną np. Brando (zdaje się, że koszt to ok. 22 USD), ale trzeba ją ciągnąć z zagranicy. Dodatkowo mam PDA schowane w aluminiowym futerale i w robocie chyba nie ma sensu go dodatkowo z niego wyciągnąć.
Pozostaje więc kabelek na USB (+ewentualnie do ładowania). Tyle, że takie kabelki widzałem tylko na rawo.pl i na zirius.pl - ale sądząc po fotkach nie jest to chyba sprzęt dobrej klasy...
HP oferuje za 116 PLN kabelek sync na seriala i USB, ale chyba nie ma on opcji ładowania. Z drugiej strony - czy jest ona faktycznie niezbędna? W końcu w robocie nie zamęczę tak PDA, aby padła bateria...

Podsumowując - gdzie najlepiej szukać tego typu kabelków???

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 10, 2005, 11:10:30 »
Cytat: mikolajek
Pozostaje więc kabelek na USB (+ewentualnie do ładowania). Tyle, że takie kabelki widzałem tylko na rawo.pl i na zirius.pl - ale sądząc po fotkach nie jest to chyba sprzęt dobrej klasy...
Kabelki niefirmowe może wyglądają gorzej ale jesli są sprawne to :
- umozliwiają synchronizacje
- umożliwiają ładowanie z USB.
Tak więc chyba nie ma co się zastanawiać i kupic tu gdzie wygodniej, z mozliwością ew. reklamacji.

*

Offline nacki

• 26
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 10, 2005, 11:56:08 »
Ja osobiście używam kabelka bardzo taniego, którym synchronizuję i ładuję hx 4700 z portu USB. Nistety nie pamiętam ceny (przedział 25-30zł), pozostał mi on jeszcze w spadku po h3950. Jeżeli jesteś zainteresowany odwiedź stronę www.fen.pl. Nie wiem jaka jest możliwość detalicznego zakupu u nich.

*

Offline mikolajek

• **
  • 223
    • Fraud
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 10, 2005, 15:47:48 »
Hmmm... W takim razie jak zapatrujecie się na taki zestaw: kabelek + ładowarka do niego?
Nie znam się na elektronice, ale czy te 1000 mA jest wystarczające do ładowania baterii hx4700?

Ewentualnie ten kabelek - wygląda nawet na oryginalny...

*

Offline nacki

• 26
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 10, 2005, 15:58:39 »
Jeżeli chodzi o ten pierwszy powinien być wystarczający (jedyna wada brak metalowej blaszki przy wtyczce  od strony PDA), trzeba będzie troszkę uważać aby nie uszkodzić złącza w iPAQ-u. Co do ładowarki (nie mam pojęcia). Najlepszym wyborem byłaby pozycja trzecia, tylko jaka jest ostateczna cena?

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 10, 2005, 16:10:59 »
ładowarka do niego?
Nie znam się na elektornice, ale czy te 1000 mA jest wystarczające do ładowania baterii hx4700?
...
Na 99.99 % bedzie ok. Taki oryginalny zasilacz mam od GPS Fortuny i Iaduje nim i GPS-a i IPAQ-a.  Mały lekki i kabelek USB-wtyk okragły pasuje do innych gniazd USB z ktorych mozesz go zasilic.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 15, 2005, 20:45:44 »
zobacz może ten http://rawo.pl/index.php?action=towar&id=523 ale nie próbowałam

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 20, 2005, 13:45:09 »
próbowałam działa super :)

*

Offline mikolajek

• **
  • 223
    • Fraud
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 01, 2005, 21:09:51 »
A ja nabyłem w końcu Brando SynDicatora - superowa rzecz!!! B)

Chyba wszystkim się podoba, bo w internetowym sklepie Brando od dłuższego czasu jest brak towaru... :D

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 01, 2005, 22:25:52 »
a ja polecam tylko oryginalne kable, nie dosc ze sa zupelnie inaczej (czytaj - solidniej) zrobione niz podrobki, to oprocz wiekszego kosztu jako jedyna niedogodnosc to jednak wlasnie z tymi "original"  nigdy nie mialem problemu z wpieciem czy tez wypieciem sprzetu .... przy tych niedorobionych i jednoczesnie dostepnych na allegro w 3 na 4 sztukach zawsze byly jakies problemy, stad jest jestem zrazony do nich i od tamtego czasu uzywam wlasnie tylko oryginalnych kabelkow ...

zabawki klasy PDA za duzo kosztuja zeby  po raz kolejny probowac uszkodzic zlacze, albo dopuscic do sytuacji kiedy na skutek jazdy samochodem kabelek .... sie sam wypina :(

wbrew pozorom ta metalowa blaszka ktora jest w oryginalnym sprzecie w kablu duzo daje ;)

*

Offline mikolajek

• **
  • 223
    • Fraud
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 02, 2005, 09:57:01 »
Wcale nie zdziwiłbym się, gdyby HP i inne firmy brały swoje kabelki z tego samego źródła :D

Ale fakt, że blaszka występuje chyba tylko na oryginalnych kabelkach - swoją drogą dlaczego ????

Ze swojego doświadczenia powiem, że do tej pory z poprzednim PDA używałem kableka PDair i bardzo dobrze się sprawował.
Teraz mam tej samej firmy dodatkową stację dokującą - z nią jest troche gorzej, ponieważ wg mnie ma za duże luzy po włożeniu PDA. Nie grozi to co prawda wyłamaniem gniazda, czy coś w tym stylu, ale fakt jest faktem. Na szczęście mam etui, które umożliwia synchronizację bez jego zdejmomwania, więc to eliminuje ww. problem  B)

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 02, 2005, 23:46:46 »
hmmm, no nie wiem ..... blaszka o ile kojarze ma przrynajmniej dwie funkcje ktorych moge sie domyslac czyli
1. ekranowanie
2. dodatkowe wzmocnienie calego zlacza po stronie kabelka

a jak ostatnio kupilem drugiego oryginalnego docka (oprocz tego z zestawu fabrycznego) do mojego hx4700 za niecale pln100 .... nowy i zapakowany fabrycznie to raczej nie sadze zbym go chcial wymienic na podrobke :)

co do nieoryginalncyh kabli do MDA III oraz IPAQow to niestety nie mam najlepszych doswiadczen

*

Offline mikolajek

• **
  • 223
    • Fraud
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 03, 2005, 00:05:59 »
100 PLN za oryginalną "kołyskę"??? JA TEŻ CHCĘ !!! :D

Jeżeli to jakieś większe źródło, to może byłbyś skłonny podzielić się tą informacją? Nawet za więcej niż stówkę, byle nie zaporowa cena HP, która wynosi z tego co pamiętam ok. 340 PLN :(

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 03, 2005, 00:55:25 »
echhhh, no wlasnie .... kupilem najzwyklej na www.ebay.de :))

[Dodano: 2005-09-03 00:56:31]
Jeżeli to jakieś większe źródło, to może byłbyś skłonny podzielić się tą informacją?

rzekłbym ze zrodlo w postacie ebay jest w miare nieograniczone ;)

a co do cen ze sklepu hp to juz dawno uznalem ze to jest kosmos ..... zawsze ciekaw bylem kogo stac zeby tam kupowac :)

*

Offline mago

• 325
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 05, 2005, 05:35:08 »
Po co Ci ten kabel? HX 4700 ma BT.

*

Offline mikolajek

• **
  • 223
    • Fraud
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 05, 2005, 09:36:54 »
A mój służbowy laptop ma je wyłączone przez admina :(

Tylko przy starcie miga do mnie zachęcająco, a potem niestety śmieje mi się w noc pisząc o uprawnieniach...  :|

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 05, 2005, 09:43:48 »
Cytat: mago
Po co Ci ten kabel? HX 4700 ma BT.

hmmm, po pierwsze nie wiadomo czy komputer w pracy tez ma BT bo na ten temat nie ma w threadzie ani slowa, nie mozna tez ladowac po BT ..... wiec z funkcjonalnoscia jest tak sobie, ja dla odmiany w pracy bywam czasami dluzej a wolabym nie uganiac sie po pracy jednej czy drugiej tlumaczac czego szukam to raz, a dwa co to jest ipaq :))  i po co mi to jest

*

Offline mikolajek

• **
  • 223
    • Fraud
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 05, 2005, 11:45:05 »
Dokładnie Andy!!! :D

Kwestię chargowania jeszcze bym przeżył, ale dodam, że pracuję w jednej z firm technologicznych, gdzie po włączeniu BT można dostać cholery, ile urządzeńw pobliżu jest dostępnych... W związku z czym, jakoś tak czuję się dziwnie osaczony i inwigilowany - a może jestem przewrażliwiony... :D

Niestety tak, jak wspomniałem, mój laptopik ma wyłączone i BT i Wi-Fi, więc pozostaje mi "tradycyjna" metoda podłączania :(