Znowu problem z iPAQ hx2490

• 18 Odpowiedzi
  • 3401 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ncc74656

• 261
« dnia: Marzec 10, 2006, 17:34:38 »
Witam, znowu mam problem ze swoim ipaqiem. Uzywalem sobie tylko IE albo opery przez w sumie moze pol godziny, bateria byla w ok 90%. Godzine pozniej chce sprawdzic cos w LANie, biore ppc w reke a on caly goracy, wlaczyc sie nie da. Znowu reset. A co by sie stalo gdy go zostawie go kiedys na noc  a on mi taki numer wywinie. Mozna cos na to zaradzic? Bo takie zachowanie to raczej nie jest normalne.

Pozdrawiam Lukasz
Never underestimate the power of stupid people in large groups

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 20, 2006, 10:30:09 »
Witam!

Mam podobne problemy z tym modelem. Właściwie nie ma to znaczenia czy WiFi czy Bluetooth - czasami nawet bez korzystania z tego się zawiesza.

Jakbyś znalazł rozwiązanie, to proszę o info.

Podobny problem z Ipaq2790
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 26, 2006, 07:30:33 »
Jakiś czas temu umieściłem na forum podobny opis nienormalnego zachowania mojego HPIpaq 2790. Na razie nie uzyskałem konkretnej porady. Kontaktowałem sie w tej sprawie z serwisem HP a oni radzą jedynie żeby przesłać sprzęt do testowania. Trochę z tym zwlekam bo objawy występują nie regularnie. Osobiście nabieram przekonania, że HP wypuściło jakąś niedoróbkę jeśli chodzi o baterie. Nawet słyszałem gdzieś w mediach, że koncern HP podjął decyzję wymiany iluś tysięcy akumulatorów w komputerach przenośnych. Być może w końcu HP przyzna się do tego również w PPC. Mój egzemplarz dosyć często się zawiesza i to bez względu na rodzaj urychomionej aplikacji czy obciążenie pamięci. Niestety od jakiegoś czasu zdarzają się właśnie tak jak u Ciebie szybkie rozładowania baterii do poziomu, który nie pozwala uruchomić Ipaqa, sprzęt się bardzo nagrzewa, a zdarzyło mu się nawet takie przegrzanie podczas ładowania, że wypisał komunikat o wystąpieniu krytycznego błędu i temperaturze krytycznej (coś w tym rodzaju). Szczerze mówiąc nie wiem co o tym myśleć i coraz częściej zastanawiam się, czy można go np. zostawić na noc w samochodzi? Zwłaszcza, że w informacji HP o wadliwych bateriach w laptopach była mowa o tym, że ich używanie grozi skażeniem środowiska i pożarem.
Pozdrawiam.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 26, 2006, 07:50:26 »
Też mam takie objawy z hx2790.

Co prawda występuja głównie jak używam go i noszę w kieszeni, czy etui, nie w kołysce.

Stwierdziłem, że głównie zawieszenia występują wtedy, gdy ze względu na nikły głos komunikatu przegapię powiadomienie o jakimś terminie. Wtedy iPAQ zawiesza się czyli do jego ponownego uruchomienia potrzebny jest reset, a bateria zdaje się pracować pełną mocą i jest mocno nagrzana i wyczerpana.

Używam SpbPlus oraz SBSH PocketBreeze
Polecam Regulamin forum !!

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 26, 2006, 08:00:52 »
Ja powrocilem do stosowania HP Protect Tools i opcji Logoff -  jak na razie od kilku dni problem ustapil. Zobaczymy jak to bedzie dalej.

Ponizej zamieszczam linki do stron z informacjami o bledzie:

http://www.microsoft.com/communities/newsgroups/en-us/default.aspx?dg=microsoft.public.pocketpc&tid=2e34a562-4483-467b-a1d4-fe3a1c502e78&p=1

http://forums1.itrc.hp.com/service/forums/bizsupport/questionanswer.do?threadId=974483

*

Offline wojo

• 478
  • [move]SPV M3000 2GB Pathfinder v1.2[/move]
    • www.archos.pl
  • Sprzęt: SPV M3000 WM5.0; iPAQ hx2410 WM5.0;
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 26, 2006, 08:15:34 »
Ja myślę że to bardziej problem WM 5.0 a nie samego urządzenia.
Podobne objawy mamy na firmowym PDA hx2410 z aktualizowanym do WM 5.0
raz na wozie raz pod wozem
---------------------------------
iPAQ hx2410 WM5.0; SD 1GB & 2GB; CF 1GB
SPV M3000; miniSD 2GB
ARCHOS AV400 40GB
GPS HOLUX GPSlim 236
dodatkowo: NOKIA 6230i, MacBook C2D 2Ghz 2GB RAM

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 26, 2006, 19:15:06 »
no to ja tez dozuce swoje 3 grosze... mam 2790. z bateria mialem klopot tylko raz. kiedy po wifi przegrywalem na SD film ( 450mb) bateria b. sie rozgrzala i zjechala przez pol godziny do 30%.
Z kolei zauwazylem inny problem, wylaczenie guziczkiem PDA w trakcie dzialania automapy (bez wylaczania programu) powoduje u mnie niemoznosc   ponownego wlaczenia palmtopa. pomaga dopiero kilkukrotne wciscienie reseta. PDA wstaje wolno i gina ustawienia regionalne i personalne. Nie wiem tylko czy to wina automapy czy wm 5.0

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 27, 2006, 05:21:34 »
Zastanawiam się, czy po włożeniu iPAQ'a do etui noszonego na pasku nie występuje sytuacja taka, że klapka dociska jednocześnie jakąś kombinację klawiszy sprzętowych i to powoduje zawieszanie się iPAQ'a.

Ponieważ takie zwisy zdarzają się mi również bez zadziałania wspomnianego wyżej powiadomienia o terminie.
Polecam Regulamin forum !!

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 27, 2006, 07:54:08 »
Muszę z przykrością potwierdzić, że u mnie na 2790 występują często te wszystkie objawy. Rzeczywiście pierwsze nagrzewania sprzętu zauważyłem do przenoszeniu go w kieszeni. Ale teraz miałem już też przypadki występowania tego zjawiska kiedy Ipaq leżał na półce. Analizowałem również możliwość jednoczesnego naciskania klapki na przyciski ale zjawisko nagrzewania pojawiło mi sie również przy ustawieniach, gdzie miałem wyłączone przyciski. Ciekawe co to za przyczyna. Z drugiej strony pociesza mnie fakt, że kłopoty te są bardzo charakterystyczne i występuja na dużej grupie urządzeń. W tej sytuacji nie jestem sam i mam nadzieję, że uda nam sie wspólnie to wyjaśnić. Może też serwis HP wreszcie się ocknie i coś zrobi.

Odp: Znowu problem z iPAQ hx2490
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 22, 2008, 09:05:02 »
Witam
Mam  jeszcze jedną uwagę  w temacie. Zauważyłem że w hx 2790 jak batera jest ponizej 50% bardzo szybko sie rozładowuje. Nawet jak jest wyłączony i po resecie miekkim. Wysłaliśmy poketa do serwisu HP. Oddali nam z wymienioną baterią , ale widzę że problem jest wciąż ten sam. Podejrzewam że go nie sprawdzili tylko wymienili baterię i z głowy. Czy użytkownicy 2790 też mają taki problem z wyczerpująca sie baterią? . Dodam że jak naładuję go na full i zostawię włączony to działa przez okolo 4 godziny (jedna i druga bateria). Więc czas pracy jest chyba prawidłowy

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 26, 2008, 19:40:17 »
Ja zetknąłem się z takim czymś w zeszłym roku. Kumpel, posiadacz 2495 podrzucił mi go do przetestowania, bo mu się wlączał bez powodu, rozładowywał baterię, a później był trasznie gorący i dopóki nie wystygł, bateria nie ładowała się. Załadowałem mu wtedy nojnowszy BIOS ze strony HP ( zdaję się 1.00.01 albo coś takiego, o numer wyższy od seryjnego) i do tej pory kolega nie narzeka.

Jeśli chodzi  baterię, to ja używam 3715 i też kilka razy widziałem takie przegrzanie z komunikatem o zbyt wysokiej temperaturze,  i że nie może ładować przez to baterii ( podobnie po pozostawieniu niedawno w samochodzie był komunikat, że nie ładuje bo za zimna), ale wg mnie to wina etui i odprowadzania ciapła, co by potwierdzał mój i kumpla przypadek.

*

Offline M4R

• 26
  • Sprzęt: hx2410 WM6, Palm Vx
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 27, 2008, 23:49:19 »
Mam podobny problem, BIOS mam w wersji 1.00.04.
Mój problem polega na tym, że kiedy zostawie iPaq'a np na 2 dni zżera mi ok 20% baterii, nie mam problemów z przegrzewaniem. Robiłem różne testy i zauważyłem że kiedy wyjmę kartę CF to wszystko jest w normie i podczas "snu" iPaq nie zjada akumulatorka. Być może jest to wina WM6 ale chciałbym rozwiązać ten problem. Nie jest może aż tak dokuczliwy jak wasze ale też jest denerwujący.

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 28, 2008, 10:20:21 »
Witam
Dzwonilem do serwisu. Kazali mi zaktualizować rom. Ale widze ze nie wiele to dalo. wysylam więc znowu poketa. Zobaczymy jak to sie skonczy.
Pozdrawiam
Aha. Poket ten wogule nie ma zainstallowanej karty SD...

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 28, 2008, 10:39:06 »
a co to dokładnie znaczy że "jak batera jest ponizej 50% bardzo szybko sie rozładowuje"?
pisałeś że bateria trzyma 4 godziny, to ile masz baterii po 2 godzinach (czyli teoretycznie 50%)?

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 28, 2008, 21:54:27 »
Nic nie da....są co prawda poprawki na stronie HP ale mi to nic nie pomogło. Aby tego nie było wyjmujcie na moc kartę SD lub zainstalujcie WM 6.0 z wątku poświęconego WM6.0 dla hx2000 - polecam rom "rosyjski" 5.20.00H
Wgranie WM6.0 usunęło wszyskie przypadłości WM5.0 który jest zwykłym badziewiem a do tego z WM6.0 mój ipaq chodzi szybciej.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 02, 2008, 12:52:49 »
Witam,

Potwierdzam słowa Lutka. Ja swojego hx2490b kupiłem okazyjnie za małe pieniądze i gdyby nie to już bym się rozstał z nim a na produkty HP nigdy bym już nie spojrzał.
Sprzęt chodził pod WM5.0 - porażka: wolno i te ciągłe zwiechy. Używam go głównie do nawigacji w samochodzie - porażka, co drugie, trzecie włożenie do podstawki z ładowarką i GPSem kończyło się zwiechą...

Rzutem na taśmę zainstalowałem WM6.0 od "braci" ze wschodu - znowu lubię produkty HP. Dla mnie rewelacja - śmiga jak perszing na wysokości lamperii a o zwichach zapominam. Aha no i jest stabilny w samochodzie :)

Polecam.

Pozdrawiam,
Bigu1975

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 04, 2008, 14:18:59 »
a co to dokładnie znaczy że "jak batera jest ponizej 50% bardzo szybko sie rozładowuje"?
pisałeś że bateria trzyma 4 godziny, to ile masz baterii po 2 godzinach (czyli teoretycznie 50%)?

Bateria trzyma 4 godziny jak jest cały czas włączony. A poniżej 50% bardzo szybko sie rozładowuje niezaleznie czy pracuje czy tez nie.

Ps. Tak czy siak pocket jest w serwisie i czekam na kolejną diagnozę - o czym poinformuję :)
Pozdrawiam

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 06, 2008, 10:53:33 »
Mam hx2495 na OS 5.1.1702(14366.1.0.1), czyli to samo co hx2490.

bios 1.00.01.H ENG, SD 2GB i CF 2GB w slotach.

Czesto mialem rozpedzona reke z poketem w strone sciany ale na szczescie powtrzymalem sie...:)

Czeste zwiechy, rozladowania baterii, dluga rekacja systemu na polecenia...

Co pomoglo? Mam taki swoj zestaw softu ktory instaluje zaraz po hardresecie:

1."Microsoft VM runtimes for PPC" (eMbedded) - darmowe ze strony Microsoft
2."Microsoft .NET Compact Framework 3.5"     - darmowe ze strony Microsoft
3."FASTCALL.cab" - pliczek ktory kiedys znalazlem na tym forum.
    Wprawdzie jest to cos do ETEN x500 ale u mnie cos poprawia... :)

Polecam ten zestaw, bo zycie z hx2495 stalo sie mniej nerwowe.
Nie jest idealnie bo czasem cos sie zwiesi ale jest duza roznica na korzysc.

« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2008, 11:04:06 wysłana przez dzt0pm »

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 11, 2008, 08:29:15 »
Witam
Pocket wrócił mi z serwisu. Wymienili płytę główną i teraz działa już prawidłowo :) . Więc jednak była wada fabryczna.
Pozdrawiam