Problemy z iPAQ 2495b

• 6 Odpowiedzi
  • 1100 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problemy z iPAQ 2495b
« dnia: Czerwiec 05, 2007, 21:55:43 »
Witam!
Posiadam od jakiegoś czasu iPAQa 2495b. Zauważyłem żę nie ma on oryginalnej baterii HP tylko jakąś "nie markową" Cameron Sino 1600mAh. Podaje to gdyż uważam że to _może_ być powodem problemów opisanych poniżej.

1. Od jakiegoś czasu palm się zawiesza. Zawieszenie wygląda różnie. Czasem (losowo!) gdy mam ustawione powiadomienie np. w kalendarzu i gdy nadchodzi czas aby zadźwięczało powiadomienie, palm się nie uruchamia do końca. Uruchamia się na "jakimś" poziomie tak że włącza procesor na 100% i po jakimś czasie całą bateria jest zużyta
(wygląda na to że palm uruchamia się i pracuje na najwyższych obrotach - co powoduje zużycie baterii).

2. Gdy wyłączyło się palma przyciskiem POWER po pewnym czasie - gdy został włączony - okazywało się że ma uruchomiony proces ActiveSync. Zabicie go skutkowało tym ze i tak się właczał po pewnym czasie nieaktywności palma

3. Czasem palm się po prostu wiesza -- na tej zasadzie ze po wyłaczeniu jest już niemożliwe jego włączenie bez resetu.

4. Czasami (tak jak teraz) -- pracuje normalnie -- powyższe przypadki często się sprawdzają podczas jego przenoszenia (noszenia w kieszeni)

Myślałem ze to wina oprogramowania zainstalowanego (Wisbar2 + RescoExplorer). Wywaliłem je, ale jednak to nic nie dało.

Wersja oprogramowania (poja się na początku bootowania) to: 1.01.07.h eng

Robiłem już hard reset (kasowanie wszystkiego i wgranie wartości firmowych), zastanawiam się nad wgraniem innego oprogramownia (WM6?) Jednak kompletnie się na tym (jeszcze?) nie znam, wiec nie wiem co mogę wgrać na powyższą wersję.

Prosiłbym o rady co możę być powodem powyżej opisanego zachowania palma i jak to ew. naprawić (myślałem nad wymianą baterii na oryginalną, jednak obecna na razie całkiem nieźle trzyma -- może zachowanie palma jest spowodowane jakością napięcia dostarczanego prez baterie ? Możę jest niestabilne i to powoduje jego zawieszanie?)

Z góry dzięki za pomoc.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: Problemy z iPAQ 2495b
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 05, 2007, 23:08:04 »
a czy wyłączyłeś automatyczną synchronizację w Active Sync? to najczęstszy powód samodzielnego włączania się pocketa i dojenia baterii

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 05, 2007, 23:23:53 »
Hmmm ... Zakładam że jest ta opcja dostępna po uruchomieniu ActiveSync z ekranu programów i przejściu Menu->Schedule.

Niestety Opcja Schedule ... jest nieaktywna (szara).

JEdnocześnie Active sync ustawiłem tak aby nie synchronizował żadnych elementów (wszystkie obiekty synchronizacji odznaczone).

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 06, 2007, 10:21:09 »
no właśnie chodzi o to żeby dostać się do opcji Schedule i przełączyć synchronizację na manualną, bo inaczej ipaq będzie się sam włączał. Opis jak to zrobić był wiele razy na forum, na przykład w tym wątku

proponuję zacząć właśnie od tego, powinno pomóc na problemy nr 2 i 3

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 06, 2007, 11:11:14 »
no właśnie chodzi o to żeby dostać się do opcji Schedule i przełączyć synchronizację na manualną, bo inaczej ipaq będzie się sam włączał. Opis jak to zrobić był wiele razy na forum, na przykład w tym wątku

DZięki Ci wielkie! Zaraz to wypróbuje jak tylko podładuje baterie :/ O 10 miałem ustawione powiadowmienie. Jest 11:09 i bateria jest totalnie rozładowana a iPAQ ciepły (co oznacza że przez ostatnią godzinę jechał pełną mocą i zeżarł baterie :/)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 06, 2007, 15:50:24 »
ale masz ustawione automatyczne wyłączanie gdy ipaq nie jest używany?
Start - Settings - Power - zakładka Advanced i ptaszek przy Turn off device if not used for X minutes
(lub podobnie, tak jest u mnie na 2750 z WM2003SE)

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 06, 2007, 20:45:50 »
ale masz ustawione automatyczne wyłączanie gdy ipaq nie jest używany?
Start - Settings - Power - zakładka Advanced i ptaszek przy Turn off device if not used for X minutes
(lub podobnie, tak jest u mnie na 2750 z WM2003SE)
Tak, mam to włączone, większość obcji byłem w stanie sam sobie skonfigurować o ile nie wymagało to zrobienia czegoś "nielogicznego" (jak z tym serwerem z linka powyżej). Dziś cały dzień pracowałem na palmie i wielokrotnie go wyłączałem itd. I mimo to się nie zawiesił ani nie "zeżarł" całej baterii. Możliwe żę ActiveSyc w jakiś sposób był przyczyną wieszania się palma i "zżerania" baterii.

Dzięki Ci wielkie za pomoc :-) Mam nadzieje ze ipaq będzie jakoś chodził, a ja będę miał okazje się odwdzięczyć :-)