Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich forumowiczów. Planuję zakup palmtopa HP.
Zastanawiam się nad dwoma modelami 2410 lub 2490.
Z tego co zdążyłem się zorientować to oba modele mają ten sam procek PXA270 520MHz. Zasadnicza różnica jest w ilości pamięci.
2410 ma 64MB ROM i 64MB RAM, natomiast 2490 128MB ROM i również 64MB RAM. Czy ta różnica w ilości ROM'u ma zasadniczy wpływ na działanie urządzenia ? Sprzętu będę używać do nawigacji ( AM, IGO lub TT ) oraz do internetu.
Jak to jest z tą pamięcią bo czytam i czytam i trochę sie już pogubiłem. Jedno czego jestem pewien to fakt, że OS jest zainstalowany w ROM'ie.
Czy programy, których będę używał mogą również korzystać z ROM'u i dobrze byłoby mieć go więcej ? Czy zastosowanie karty SD 1GB może w jakiś sposób pomóc w przypadku zakupu hx2410, który ma mniej ROM'u ?
Czy są wśród Was użytkownicy wymienionych przeze mnie modeli i mogliby się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat działania sprzętu, który chcę kupić ? Napiszcie w miarę możliwości na temat wad i zalet obu modeli, ponieważ mam spory dylemat z kupnem.
pozdrawiam
retel