Li-Ion i Li-Poly używane na zmianę w IPAQ hx2490

• 4 Odpowiedzi
  • 968 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Li-Ion i Li-Poly używane na zmianę w IPAQ hx2490
« dnia: Wrzesień 29, 2008, 00:49:39 »
Od niedawna posiadam palmtopa HP IPAQ hx2490, wyposażonego w litowo-jonową baterię 1440mAh. Zamierzam dokupić na allegro drugą baterię, litowo-polimerową 1500-1600mAh i używać ich na zmianę(kiedy jedna się wyczerpie - podłączać drugą; ładować jedną a potem drugą).

Zastanawiam się tylko, czy takie częste zmiany rodzaju akumulatora nie uszkodzą mojego palmtopa/styków lub ładowarki.
Piszę tego posta, ponieważ mam też opcję kupna jako drugiego akumulatora ogniwa li-ion.

Mam też drugie pytanie odnośnie samej ładowarki. Otóż do palma dostałem nieoryginalną ładowarkę z napięciem 5V, natomiast bateria jest 3,7V. Czy ładując taką ładowarką nie niszczę baterii? Teoretycznie palma można też ładować z portu usb, który tez ma napięcie 5V, ale to jednak nie odpowiada na moje pytanie.

-----
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Odp: Li-Ion i Li-Poly używane na zmianę w IPAQ hx2490
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 29, 2008, 01:46:08 »
Możesz zmieniać do woli, nic się nie zepsuje. Ja zmieniam w dellu ponad 3 lata i działa :) Co do tej ładowarki to nie jest to ładowarka, a zasilacz. Układ ładowania jest w palmtopie , który czuwa nad poprawnym ładowaniem.
Are you shpongled?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 29, 2008, 09:41:56 »
dodam że oryginalny zasilacz ma właśnie 5V 2A

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 29, 2008, 23:09:55 »
Dziękuję za odpowiedzi.

Cytat: Kapitan Pazur
dodam że oryginalny zasilacz ma właśnie 5V 2A

A więc wszystko w porządku.
---

Przyznam się teraz jeszcze, że chcę kupić nieoryginalne baterie, a nawet więcej - najtańsze(wiem, że markowe to lepsza jakość, ale już samo kupno palmtopa trochę ulżyło moim kieszeniom, a jednak chciałbym mieć dodatkowy zapas energii przy sobie), z allegro.

Mam do wyboru li-poly i li-ion. Ludzie mówią, że polimer technologicznie lepszy, ale jak to się przekłada na tani sprzęt? Może w tym przypadku lepiej kupić jednak litowo-jonową?

Jeszcze jedno pytanie - słyszę rozbieżne opinie na ten temat - czy takie baterie można doładowywać?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2008, 23:19:52 wysłana przez nCom »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 30, 2008, 09:02:39 »
oryginalny akumulator można doładowywać

co do zamienników to nie wiem czy dobrym pomysłem jest kupowanie na Allegro. Można tam trafić na dobry egzemplarz równie dobrze jak na jakiś szmelc. Dobre opinie mają natomiast zamienniki z www.batimex.pl