problemy z ładowaniem rozładowanej baterii iPAQ 2790

• 6 Odpowiedzi
  • 957 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

inny_JarekK

« dnia: Marzec 05, 2007, 00:35:23 »
Witam,
Mam dziwny problem z ładowaniem baterii w iPAQu 2790 za pomocą fabrycznej ładowarki samochodowej. Gdy bateria jest rozładowana do zera i usiłuję równocześnie ładować ją i pracować na iPAQu (np. Automapa) palmtop przerywa ładowanie co kilkanascie sekund (LED od ładowania raz mryga, raz nie) - najlepiej widać to ja się ma ustawione różne jasności ekranu dla zasilania zewn. i baterii.  Po kilkudizesięciu sekundach takiej dyskoteki iPAQ się oczywiście wyłacza informując o wyczerpanej baterii. I wtedy ładuje się normalnie.
Trochę to wkurzające, gdy korzystam z Automapy; muszę pamiętać, żeby nie mieć do dna rozładowanej baterii, jeżeli chcę od razu korzystać z nawigacji.
Czy to normalne?
pozdr.
Jarekk

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 05, 2007, 02:27:59 »
Pobór prądu we wsystkich PDA w trybie nawigacji jest tak duży że ładowarki saochodowe które nie trzymaja minimalnie 1A wydajności prądowej nie dają rady obsłuzyć poboru prądu dla PDA w trybie nawigacji i jednoczesnego ladowania.
Zmień ładowarkę - albo nie doprowadzaj do skrajnego wyczerpania aku.
potrzebna zgoda

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 05, 2007, 07:44:34 »
proponuję ładowarki 2 A, używałem z 2110 i nie było problemu.

*

inny_JarekK

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 05, 2007, 09:45:05 »
Cytat: jas_pik
Pobór prądu we wsystkich PDA w trybie nawigacji jest tak duży..." Ale to chyba w takich z wbudowanym GPS. Nie podejrzewam, że Automapa powoduje ciągnięcie prądu większe niż jakakolwiek inna aplikacja, chociaż i procesor i ekran trochę się muszą napracować  :P.
Nieważne zresztą; podałem przykład Automapy, bo to jeden z nielicznych przypadków kiedy podczas jazdy samochodem koniecznie trzeba korzystać z palmtopa ;)  Ten sam objaw jest gdy po prostu włączam go i nie uruchamiam żadnej aplikacji.
Widocznie gdy bateria jest rozładowana do dna, to pobór prądu jest dużo większy niż to przewidywał producent dodając standardową (czytaj: najtańszą możliwą do wyprodukowania)  ładowarkę samochodową.
Objawów takich nie ma jak się rozładowanego palmtopa podłączy do sieciowej, więc chyba diagnoza obu kolegów jest słuszna.
Kupię coś większego, bo zebrało się kilka urządzeń, które mają ochotę na +5V w samochodzie.
Pozdrowienia
JarekK

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 05, 2007, 09:53:33 »
inny_JarekK
Sparwdź w manualu ( ewentualnie na obudowie zasilacza sieciowego) jaką potrzebuje wydajność prądową ipaq.
I tak AM nie jest najbardziej prądożerną aplikacją GPS - TT w tym samym urządzeniu potrzebuje jeszcze więcej prądu.  ]:>
potrzebna zgoda

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 05, 2007, 09:56:34 »
Cytat: "inny_JarekK"
Widocznie gdy bateria jest rozładowana do dna, to pobór prądu jest dużo większy niż to przewidywał producent dodając standardową (czytaj: najtańszą możliwą do wyprodukowania)  ładowarkę samochodową.

a czy to napewno oryginał? wiem że ładowarki samochodowe do hp miały 2 A i kosztowały na allegro ponad 50 zł ( w sklepie ok 120 zł ). Przerabiałem ten sam temat z Loox-em i HP - 1A to stanowczo za mało jeżeli myślimy o ładowaniu i pracy jednocześnie. Z tego co wiem przy prawie całkowitym rozładowaniu akumulatora pobór prądu jest duży i słabe ładowarki nie dają tyle prądu.

*

inny_JarekK

kończąc wątek...
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 13, 2007, 13:53:58 »
Dziękuję za porady, faktycznie wymiana ładowarki na 2A pomogła. W tym miejscy przepraszam HP za podejrzenie, że dołożyli standardową, czyli najtańszą ładowarkę - w zestawie nie było w ogóle ładowarki, a ja sobie GPSa i iPAQa zasilałem z GPSowej 650mA ;)
Pozdr.
JarekK