Sterownik baterii w WM6.5 dla hx2xxx

• 0 Odpowiedzi
  • 1275 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sterownik baterii w WM6.5 dla hx2xxx
« dnia: Czerwiec 29, 2010, 21:32:04 »
Mam dwa palmtopy z serii hx: HX2190b (bateria oryginalna 950 mAh) oraz HX2415 (oryginalna bateria 1440 mAh). Ponieważ dość często korzystam z nich w nawigacji turystycznej, kupiłem do tego drugiego jedną zapasową baterię - Batimex 1600 mAh. Niestety ta zapasowa bateria  zawsze zachowywała się dziwnie: kiedy HX2415 kończył ładowanie, wskazywał stan naładowania najwyżej 30%, a jednak bateria wytrzymywała tyle, ile potrzeba - zazwyczaj 4 godziny ciągłej pracy z Ozi Explorerem CE. Niestety jakiś czas temu pojawił się problem: najpierw szlak trafił oryginalną baterię - wyglądało to tak, jakby palmtop przeładował ją - spuchła i nie nadawała się do użytku. Niedługo potem szlak trafił baterię zapasową - w identyczny sposób. Kupiłem teraz kolejną baterię (tym razem firmy "CS" ???) i nie chciałbym jej stracić w podobnych okolicznościach. Czy ktoś ma jakieś sprawdzone rady, jak zmusić sterownik baterii w HX2415, żeby poprawnie rozpoznawał stan naładowania baterii?

Żeby było ciekawiej, obydwa palmtopy ładuję tymi samymi ładowarkami (stacjonarną lub samochodową) i HX2190 nie stwarza żadnych problemów - w obydwu też mam tę samą wersję systemu. Tylko HX2415 tak jakby głupiał. Być może problem wziął się stąd, że stosowałem w nim na zmianę baterie o różnych parametrach?