SPV C550 - problem. BL działa. Wymiana ROMu konieczna ?

• 60 Odpowiedzi
  • 8382 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 05, 2007, 15:32:36 »
Witam wszystkich czytajacych.

Napisze po kolei o co chodzi. Wczoraj wieczorem, usuwalem z karty pamieci jakies niepotrzebne bzdety, usuwalem tez stare Home Screeny ktorych nie uzywalem. Wieczorem bylo wszystko ok, podlaczylem telas do ladowarki na noc, ale rano, jak odlaczylem, zawiesil sie. Potem, okazalo sie, ze wlacza sie jakies 5 minut. Podczas wlaczania wyskakiwaly dzwieki, takie jak wydaje przy zapytaniu jakims. Dioda zielona nie mryga, tylko jakis czas mrygala niebieska, po czym zadna juz nie swiecila. Po jakims czasie, jak sie juz zaladuje, wyskakuje ekran Windows, na gorze widac wskaznik baterii i zasiegu - i jedno i drugie pokazuja ze zasiegu nie ma, a bateria pusta. Na dole widac "unlock", tak jak po zablokowaniu klawiatury. Po jakichs kolejnych 6-7minutach pokazuje sie ekran by wpisac kod pin. Wpisuje, ale wtedy zasieg sie pojawia, bateria tez pokazuje ze wsio ok, dioda zielona dalej nie miga tak jak powinna. Wyskakuje bialy ekran "Configuring device" na dole "Please wait..." i pasek na ktorym jest ciagle 0%. Co jakis czas znowu slysze dzwiek jak z zapytania, ale dalej jest 0% i nie widac zadnego komunikatu. Co najgorsze, komputer nie widzi telefonu przez kabel :/.

Co moge z tym zrobic ?  

W zadnym GSMie pewnie nie beda wiedzieli co z tym zrobic, a jestem z Opola, wiec tutaj raczej specow od SPV nie ma .

Bardzo prosze o pomoc.

Probowalem zrobic HARD RESET, ale gdy wcisne lewy, prawy i power, pojawia sie komunikat, ze "0" spowoduje reset, ale inny klawysz spowoduje wyjscie, niestety, jak puszczam lewy i prawy, by wcisnac "0", tel sie wlacza, tzn Orange powitanie jest i WIndows sie laduje :/.

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
...
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 05, 2007, 15:53:02 »
zle robisz hard reset. poczytaj jeszcze raz jak sie go robi uwaznie.
Macbook Black

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 05, 2007, 16:25:42 »
Teraz, po kilku probach wlaczenia telefonu ( trwalo to z 5 minut ), wyskoczylo mi pole do wpisania kodu PIN. Wpisalem go. Zasieg jest na full, bateria tez, podlaczam do kompa, laduje, pod ladowarka tez - ale nie widzi ActiveSync go w kompie. Co wiecej - dioda zielona, zaczela juz mrugac, tak jak powinna jak telefon byl ok.

Tylko nie rozumiem jednego - ciagle widoczny jest ekran "Configuring device" "Please wait", ale nieustannie widac tylko 0%. Co jakis czas, telefon wydaje dzwiek, taki jak przy komunikacie, pytaniu, ale nic nie pokazuje sie, zaden komunikat.

Pomyslicie, ze jestem jakims noobem, ale owszem, zarejestrowalem sie tutaj, bo mam problem. Na forum windowsmobile.pl ludzie byli bezradni, polecili Wasze forum - wiec pytam uprzejmie i dziekuje za odpowiedzi i z gory przepraszam za mala wiedze i moze dla Was glupie pytania.

Z tego co czytalem na Windowsmobile.pl, trzymamy lewy i prawy soft key + przez krotki czas klawisz "power". Gdy pokaze sie nam napis "Press 0 to..." puszczamy "power" i wciskamy "0". Tak bylo tam napisane :(. Robie to, pojawia sie ten czarny ekran i bialy napis by wcisnac "0", ale jak wciskam "0", telefon wlacza sie dalej, nie formatuje sie :(.

Jezeli to ma cos dac, to w tym BootLoaderze, jak podpinam pod kabel, pojawiaja mi sie 3 paski kolorowe, na jednym jest napisane: Hurricane IPL 1.00.18 , nizej: Hurricane SPL 1.00.18 , nizej : Hurricane, a nad lewym soft key : USB.

Pomozcie prosze, bo wymianilem sie ten SPV za 3230 i po tygodniu juz mam klopoty, a nie chce sprzedawac SPV na czesci, bo wierze, ze z Wasza pomoca uratuje ten telefon :(.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 05, 2007, 20:05:29 »
Moim zdaniem na początku musisz zrobić ten HR, tylko wydaje mi się, że wykonujesz go niepoprawnie. Nie wiem jak się dokładnie wykonuje HR w c550, posiadałem dawniej c500, chociaż wygląda podobnie. Na pierwszy rzut oka wygląda, że zbyt wolno wciskasz 0, ponieważ jeśli robisz to zbyt powoli to telefon przejdzie do ładowania systemu. Jeśli udałoby Ci się uruchomić telefon to wejdź w poprzez opcje można wykonać czyszczenie pamięci magnetycznej.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 05, 2007, 20:29:09 »
Tu masz pokazane za malym flashu http://www.modaco.com/index.php?showtopic=228852
Możesz też użyć specjalnej aplikacji: http://www.gpcarreon.com/HardResetUtil.zip
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 05, 2007, 22:32:19 »
Cytat: "bikekowal"
Moim zdaniem na początku musisz zrobić ten HR, tylko wydaje mi się, że wykonujesz go niepoprawnie. Nie wiem jak się dokładnie wykonuje HR w c550, posiadałem dawniej c500, chociaż wygląda podobnie. Na pierwszy rzut oka wygląda, że zbyt wolno wciskasz 0, ponieważ jeśli robisz to zbyt powoli to telefon przejdzie do ładowania systemu. Jeśli udałoby Ci się uruchomić telefon to wejdź w poprzez opcje można wykonać czyszczenie pamięci magnetycznej.

Niestety, telefon gdy wciskam szybko, wolno, obojetnie jak, przechodzi do ladowania syatemu - pokazuje sie logo Orange ( gdy wciskam "0" oczywiscie ). Laduje sie, laduje, po czym czekam ze 20 minut, wydaje jakies dzwieki i pokazuje sie ekran z logiem Windows, ten niebieski, na dole nad lewym soft key jest "unlock" a wskazniki bateri i zasiegu sa na gorze. I nic sie nie da zrobic, tylko wylaczyc telefon. Aha, podczas wylaczania, pokazuje sie "Configuring device" ale ciagle jest 0% :/

Cytat: "jas_pik"
Tu masz pokazane za malym flashu http://www.modaco.com/index.php?showtopic=228852
Możesz też użyć specjalnej aplikacji: http://www.gpcarreon.com/HardResetUtil.zip

http://www.gpcarreon.com/HardResetUtil.zip - ten link nie dziala :(

http://www.modaco.com/index.php?showtopic=228852 - dziekuje bardzo, pomogles mi, bo teraz wiem jak to wyglada, ale niestety, nawet jak wykonuje to zgodnie ze wskazowkami, pojawia sie ten czarny ekran, ale jak wcisne "0", telefon laduje sie jakbym wyszedl z tego menu bialego :/. Nie ma tego obrazu z windowsem i nie "krzyczy", ze bedzie formatowal :(.

Czyli w skrócie - wszystko idzie jak powinno, do momentu, kiedy zmaiast od razu wyskoczyc "Configuring device", pojawia sie "Windows Mobile" na niebieskim tle, nad lewym soft key'em jest "unlock" ( tak jak jak jest zablokowana klawa ), wskazniki pokazuja zero zasiegu i zero baterii i telefon tak lezy i lezy. Potem krzyknie, czasem, czasem nie, o PIN, po czym jest "Configuring device" przez bardzo dlugi czas, ale ciagle 0% i telefon sie wylacza, po czym znowu wszystko od poczatku jest :(.

Nie wiem juz co mam robic, powaznie :(. Zwlaszcza, ze mam juz troszke lat na karku, a czuje sie w takiej sytuacji jak bezsilne dziecko - nic nie pomaga na ten telefon :(.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 05, 2007, 23:05:13 »
hmmm, nie wiem jak Ci mogę pomóc, może gdybym miał ten sprzęt w ręku to już lepiej.
jas_pik
możesz poprawić ten link, bo nie widzę nigdzie działającego odnośnika do pliku

tutaj jest link do samego opisu programu:
http://www.gpcarreon.com/?p=479

*

• 7793
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 05, 2007, 23:16:44 »
Tu jest chyba ROM do C550 Orange: http://www.megaupload.com/?d=TMK36TNP
A zTmobila to chyba ten: http://www.tm-phonedownloads.com/download_manager_sda_2.html
Wyglada na to że trzeba go wgrać - wyglada na jakiś błąd.
To z Tmobila to gotowa wersja Flash - wystarczy odpalić o ile nie ma blokad.
To z Orange to chyba dump ROM-u.
EDIT : Link
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 05, 2007, 23:26:52 »
Dzieki koledzy za linki, ale jestem kompletnie zielony, jezeli chodzi o wygrywania takich rzeczy :(. Oryginalnie telefon byl na Orange, wiec jak juz mialbym cos wgrywac, to chyba z Orange ROM. Teraz pisze do Was z komputerka, ktory ma Windows 98 i 600mHz ( uzywam go tutaj, gdzie studiuje, a w domku mam lepszy komputer ), wiec pewnie dopiero w weekend bym zabral sie za cokolwiek. Wyczytalem, ze potrzebuje tez jakis unlocker, tak ? Ten telefon, jak go kupilem, pozbawiony byl simlocka oraz blokady aplikacji, mial tez czesciowo wgrany PL jezyk, niektore rzeczy tylko byly po PL.

Zalezalo by mi na tym, by naprawic to bez koniecznosci wgrywania tego ROMu i innych rzeczy, bo z tego co czytalem tutaj na forum, to dosc skomplikowane :(.

EDIT 1: O, a teraz, pojawil sie pasek na wpisanie kodu PIN, wpisalem. Pojawil sie zasieg, bateria, nawet zielona dioda mruga jak powinna. Jest napis :"Configuring device", ale ciagle jest 0%, a telefon co jakis czas wydaje dzwiek jak przy zapytaniu . Nie ma tez obok wskaznikow napisu :"Cold boot config", a na tym filmiku jest :( :( :(.

EDIT 2: Jezeli nie bedzie innej mozliwosci na naprawienie tego, jak tylko wgranie nowego ROMu, bylbym wdzieczny, jezeli ktorys z Was pomoglby mi piszac punkt po punkcie na maila, gg lub w PW, dokladnie jak sie to robi, bo jestem kompletnym laikiem, nie chce nic zepsuc, a opisy podane tutaj na forum, albo jedni pisza, ze nie zawsze dzialaja, albo roznia sie od siebie, a jak juz wgrywac to porzadnie.

Dziekuje za odpowiedzi w postach oraz za cierpliwosc - zycie, a na pewno telefon mi ratujecie :)

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 06, 2007, 16:06:42 »
jas_pik podales te same linki do Orange ROM i TMobile rom.

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 06, 2007, 16:31:25 »
Czy tel da rada się połączyć z active syncem ?

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 06, 2007, 16:36:47 »
Cytat: "jawoks"
Czy tel da rada się połączyć z active syncem ?

Dzieki za odzew, to po 1 :).

Telefon, zaczne od tego, jak jest w trakcie wlaczania, nie daje sie podpiac pod AS. Owszem, laduje sie telefon, bateria, ale ikonka AS jest ciagle szara. Probowalem wprowadzic go w BootLoadera, jak to ktos gdzies pisal, i pojawia sie taki kolorowy pasek, a w sumie 3 :) i napisy : Hurricane IPL 1.00.18 , nizej: Hurricane SPL 1.00.18 , nizej : Hurricane, a nad lewym soft key : USB.

*

• 7793
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 06, 2007, 17:10:39 »
To co widzisz to jest tryb BL ( bootloadera) wtedy wgrywasz ROM tzw dump )
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 06, 2007, 17:15:30 »
Cytat: "jas_pik"
To co widzisz to jest tryb BL ( bootloadera) wtedy wgrywasz ROM tzw dump )

Czyli to, co moge sciagnac wyzej z linku, tak ? Dobrze, rozumiem. A teraz powiedz mi, czy moge to wgrac jakism programem, czy w jaki sposob ?

*

Offline MOD44

• *
  • 57
    • http://www.modyfikator.pl
  • Sprzęt: M3000+2Gb, M3000+1Gb, C600+1Gb
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 06, 2007, 17:18:50 »
100% metoda to wpisanie rom'u ma kartę z postaci bin (backup rom'u)
tu jak to się robi http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=43797&highlight=bin
jak nie masz rom'u to mój orange_uk jest tutaj (chwilę musi się załadować) http://www.modyfikator.pl/pub/OrangeUK.bin jak go odtworzyć jest w tym samym temacie.
jak pojawi się strzałka to wciskasz klawisz od głośności.

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 06, 2007, 17:21:56 »
Cytat: "MOD44"
100% metoda to wpisanie rom'u ma kartę z postaci bin (backup rom'u)
tu jak to się robi http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=43797&highlight=bin
jak nie masz rom'u to mój orange_uk jest tutaj (chwilę musi się załadować) http://www.modyfikator.pl/pub/OrangeUK.bin jak go odtworzyć jest w tym samym temacie.
jak pojawi się strzałka to wciskasz klawisz od głośności.

No wlasnie czytalem ten temat i malo z niego wnioskuje - jest bardzo pogmatwany. Wiem, ze potrzebuje karte pamieci, wiec musze wydac 30zl na miniSD 512mb z dodanym adapterem, bym mogl moja mp3jka dobrac sie do miniSD. A ten Twoj ROM troszke malo zajmuje ( ale w ogole dziekuje ze go dales :) ) - ktos wyzej podal jakis zajmujacy chyba ze 30mb, jaka to jest roznica ?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 06, 2007, 17:28:10 »
Jak jest pogmatwany to przeczytaj go kilka razy, powoli, aż zrozumiesz, lepiej stracić trochę czasu na nauczenie czegoś, niż później kasę na naprawę.

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 06, 2007, 17:37:07 »
Zgadza sie, czytalem, ale widzisz, nie rozumiem np. gdzie znalesc zdanie o tym, jak wrzucic gotowy, inny ROM na SPV. Tu jest napisane, jak zrzucic Twoj stary. A z tym liczeniem wielksoci romu, to tez nie rozumiem - chodzi o wartosc w "b" podzielic na dwa i zapisac jako np "0x10000" a to jest 20000b ?

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 06, 2007, 18:00:28 »
A moze zapytam tak:

1. Ile kosztowalo by wgranie ROMu w GSmie ? Moze ktos wie ?
2. Moze po prostu wysle komus ten telefon i mi to moglby zrobic ?

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 06, 2007, 20:20:49 »
czy ten rom z T-Mobila jest lepszy od orangowego?
chce zmienic swoj oryginalny ale nie wiem czy warto, bardzo prosze o odpowiedz, pozdrawiam
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 07, 2007, 10:20:55 »
mam problem, wgralem sobie rom od qtek 8200 ale mam problem z pisaniem teksow.
czy to w sms, czy zmiana nazwy jakiegos pliku, cokolwiek gdzie trzeeba cos pisac to mi wali rosyjska czcionka. jak to obejsc?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 07, 2007, 22:00:54 »
lazaj007 ale to chyba nie ten temat.

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
lazaj007
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 08, 2007, 00:04:37 »
nie da rady. rom qteka 8200 jedyny dostepny jest wlasnie RUS. wgraj sobie rom sda II t-mobile. mam od niedawna i stwierdzam ze jest godny uwagi ;]
Macbook Black

« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 08, 2007, 00:38:17 »
temat zszedla na wgrywanie romu wiec pytalem i ja. a co do tego romu qteka to probowalem jeszcze pozniej tego sda ale jak dla mnie najlepszy jest wlasnie Qtek (naj mniej syfu)
odziwo przy drugim wgrywaniu romu problem z wprowadzaniem normalnych znakow udalo sie rozwiazac.spolszczenie tez bez problemow smiga
dlatego wlasnie polecam rom od Qtek 8200

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 08, 2007, 00:50:22 »
tooner
Sprobuj zrobic jeszcze raz hard reset tylko zamiast 0 (zero) wcisnij O (litera).
lazaj007
Nie podczepiaj sie pod temat bo robi sie balagan. Zakladaj nowy watek.

« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 08, 2007, 01:34:07 »
sorka, nie bede juz :)
glupie nawyki z innych for gdzie sie bardziej naciska na to aby nie zakladac bez sensu nowych tematow, a pisac w pokrewnych, ale rozumiem i pozdrawiam :)

« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 08, 2007, 11:15:10 »
Cytat: "sajlent"
tooner
Sprobuj zrobic jeszcze raz hard reset tylko zamiast 0 (zero) wcisnij O (litera).

Niestety, efekt jest taki sam :(. Jeden z uzytkownikow napisal, ze wysle mi swoja karte miniSD z gotowym wszystkim wgranym na nia, a po wlozeniu jej do telefonu , sam zapyta czy zainstalowac od nowa ROM. Mam nadzieje, ze to pomoze .

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 08, 2007, 12:49:41 »
Jeśli wyśle coś takowego to będziesz miał problem z głowy.

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 08, 2007, 17:41:56 »
czy jest tu ktos kto naprawi spv c550 uwalone przy wgrywaniu romu?
komp sie zawiesił i po spv :(
naprawi ktos?

« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 09, 2007, 18:39:42 »
Cytat: "bikekowal"
Jeśli wyśle coś takowego to będziesz miał problem z głowy.

No tylko nie wiem, czy takie coś jest możliwe, ze wloze karte, a kom sam zapyta o instalowanie.

Kupilem juz na allegro adapter miniSd do SD i jak nie uda sie z pomoca kolegi uprzejmego, ktory wysle mi swoja karte, sprobuje sam sie pobawic.