c550 nie czyta kart pamięci

• 10 Odpowiedzi
  • 1635 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rafaloo

• *
  • 68
  • Sprzęt: spv c550
c550 nie czyta kart pamięci
« dnia: Październik 22, 2007, 20:54:02 »
Witam. Mam problem, mianowicie niedawno kupiłem na allegro spv c550 [na aukcji pisało że jest sprawny], lecz po odebraniu paczki okazało się, żę smart nie czyta kart pamieci. Prosze powiedziec czy jest możliwe że jakaś część odpowiedzialna za działanie karty pamieci została uszkodzona przy transporcie? pozdrawiam!
siemens a50 ---> sagem my-400x ---> HTC Voyager ---> nokia 6670 ---> sanyo s750i ---> HTC Hurricane --- > HTC Blue Angel

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: c550 nie czyta kart pamięci
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 22, 2007, 20:55:57 »
sprawdzałeś z jedną kartą?
może warto wcześniej sformatować kartę
gniazdo pamięci podczas transportu raczej nie powinno się uszkodzić, chyba, że smart był wyjątkowo kiepsko zapakowany

*

Offline rafaloo

• *
  • 68
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 22, 2007, 21:19:19 »
Niestety nei mam jak sprawdzić czy to karta Pamięci jest uszkodzona czy nie, poniewaz nie mam czytnika obecnie :/ ale nie wydaje mi się że karta jest zepsuta. Telefon był normalnie w pudełku i w woreczku foliowym. ale czy możliwe jest to że karta podczas transportu uległa zniszczeniu, bo to chyba mało prawdopodobne?
siemens a50 ---> sagem my-400x ---> HTC Voyager ---> nokia 6670 ---> sanyo s750i ---> HTC Hurricane --- > HTC Blue Angel

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 22, 2007, 21:24:38 »
a jak sie zachowuje smart po włożeniu karty, nie widzi jej?
może sformatuj ją bezpośrednio w c550 

*

Offline rafaloo

• *
  • 68
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 22, 2007, 21:28:59 »
niestety nie widzi wogóle karty :/ więc bezpośrednio z poziomu telefonu jej nie sformatuje.
http://img100.imageshack.us/img100/1680/beztytuuhi0.jpg
proszę to zobaczyć.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 22, 2007, 21:31:07 »
skoro unknown to jeśli się nie mylę to po prostu jej nie rozpoznaje, więc format ze smarta powinien pomóc

*

Offline rafaloo

• *
  • 68
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 22, 2007, 21:52:33 »
proszę wybaczyć lamerskie pytanie: ale jak się formatuje kartę z poziomu smarta? mam oryginalny WM 2003 SE z ornage. pozdrawiam

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 22, 2007, 22:11:54 »
Wybaczamy  ;)

A tak poważnie: skoro smart nie widzi karty to jest kilka wyjść: karta jest zbyt duża i soft smartphone'a sobie z nią nie radzi (a tak a'propos jaka to karta?). Możesz spróbować wykonać format karty z poziomu komputera stacjonarnego. Oczywiście istnieje też możliwość sprawdzenia karty w czytniku kart: czy stacjonarny ją widzi?

Jeżeli wcześniej smartphone nie miał wykonanego Hard Rest (powrót do ustawień fabrycznych) - kiedy go kupiłeś - to istnieje możliwość, że jakiś źle zainstalowany może śmiecić :arrow: wykonaj Hard Reset.
To wszystko dla opcji :arrow: nie mam innej karty do sprawdzenia.

Jeżeli po zainstalowaniu innej karty smart nadal nie będzie widział karty, będzie oznaczało, że masz uszkodzony czujnik.
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline rafaloo

• *
  • 68
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 22, 2007, 22:19:29 »
A tak poważnie: skoro smart nie widzi karty to jest kilka wyjść: karta jest zbyt duża i soft smartphone'a sobie z nią nie radzi (a tak a'propos jaka to karta?).
to raczej nei wchodzi w grę, jest to karta 1 gb. poprzedni właśniciel twierdzi że na 100% kara działa.
Możesz spróbować wykonać format karty z poziomu komputera stacjonarnego. Oczywiście istnieje też możliwość sprawdzenia karty w czytniku kart: czy stacjonarny ją widzi?
niestety nie mam obecnie czytnika, pozyczylem koledze :-P
Jeżeli wcześniej smartphone nie miał wykonanego Hard Rest (powrót do ustawień fabrycznych) - kiedy go kupiłeś - to istnieje możliwość, że jakiś źle zainstalowany może śmiecić  wykonaj Hard Reset.
wykonałem już powrót do ustawień domyślnych ale za pomocą narzędzia "Clear Storage". Telefon dopiero dzisiaj rano mi przyszedł.
a tak poza tym to jak sie robi w c550 hard reset i format karty z poziomu teleofnu?

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 22, 2007, 23:05:07 »
a tak poza tym to jak sie robi w c550 hard reset i format karty z poziomu teleofnu?

Grzebałem i chyba znalazłem xda-developers:

I know, Left + Right soft key + POWER key then select "0",reboot mobile phone!

A co do samej karty, to najpierw sprawdź ją na PC i ewentualnie wykonaj formatowanie... Kiedyś miałem podobny problem z kartą Kingstona 1Gb... okazało się, że karta jest uszkodzona  :(
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2007, 23:13:05 wysłana przez TomekWypych »
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline rafaloo

• *
  • 68
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 24, 2007, 21:03:03 »
zrobił bym hard reset ale bez karty pamięci się chyba nie da :/ kiedyś na e200 miałem taką samą sytuacje, chciałem zrobić hard reset ale bez karty mi wogóle się nie właczałą opcja żeby nacisnąć 0, czyli identycznie jak na tym :)
dziękuje za pomoc, jutro będe miał czytnik wieć wszystko się wyjaśni :)
pzodrawiam :)

edit

zauważyłem coś jeszcze, po pracy na smarcie karta się zagrzała, może nie jakośc bardzo żeby parzyła, ale zrobiła się ciepła. Wydaję mi się że to dobry objaw, bo myślać na mój "chłopski rozum" to jak sie zagrzała to musiała dostac jakieś impulsy z telefonu. Co tym myślicie? Pewnie to nie ma żadnego znaczenia ale tak sobie napisałem :)
Napisane: Październik 23, 2007, 15:12:29
nikt mi nie pomoże? :/ może ktoś ma na to jakąś rade?