pytanie o hard reset

• 9 Odpowiedzi
  • 2792 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pytanie o hard reset
« dnia: Listopad 27, 2008, 22:35:15 »
Witam,

planuje zakup pierwszego PDA (prawdopodobnie padnie na kaisera). Po zakupie używki chce zrobić hard reset żeby wyczyścić zabawke ze sładó działalności poprzedniego użytkownika.

Pytanie: Jeżeli telefon miał w chwili zakupu brandowany soft jakiegoś operatora, ktoś później wrzucił dajmy na to ROM z WM 6.0 lub 6.1 - czy po wykonaniu HR'a system wróci do pierwotnego brandowanego czy do czystego ROMa?

Z uwagi na cene rozważam również zakup z simlockiem ERY - tak z niej korzystam więc sima nie będe ściągał. Jak natomiast/czy jest w ogóle taka możliwość? żeby pozbyć sie tych brandowanych dodatków bez utraty gwarancji? Czy wgranie oryginalnego ROMa HTC z WM 6.0 spowoduje utrate gwarancji?

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: pytanie o hard reset
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 27, 2008, 23:29:57 »
Każdy hard reset przywraca system do świeżego stanu - dyktowanego przez aktualnie wgrany ROM. Jeśli więc ktoś wgrał ROM xyz to po hard resecie będzie to ROM xyz.

Co do utraty gwarancji przy wgrywaniu nieoficjalnych ROMów wolę się nie wypowiadać bo nie wiem jak to jest. Ale jeśli tak jak napisałeś planujesz wgrać oryginalny ROM, to wydaje mi się, że podlegałoby to gwarancji, ale na 100% pewny nie jestem (na pewno gdy zmieniałem ROM w Etenie z oryginalnego WM5 na oryginalny WM6 to otrzymałem od producenta - albo sprzedawcę, nie pamiętam - potwierdzenie, że gwarancja będzie mnie nadal obowiązywać - o ile oczywiście czegoś nie popsuję ;) ).
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 29, 2008, 08:32:48 »
Czy HTC z Ery ma założonego cid-locka? Jeżeli tak zanim wymienie Roma musze ściągnąć CIDa. A jeżeli Era specjalnie go zakładała aby mi utrudnić życie to napewno po śćiągnięciu gwarancji nie uzna. A może w razie draki można wysłać HTC'ka bezpośrednio do Janek zamiast do Ery

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 05, 2008, 08:05:57 »
Czy HTC z Ery ma założonego cid-locka? Jeżeli tak zanim wymienie Roma musze ściągnąć CIDa. A jeżeli Era specjalnie go zakładała aby mi utrudnić życie to napewno po śćiągnięciu gwarancji nie uzna. A może w razie draki można wysłać HTC'ka bezpośrednio do Janek zamiast do Ery

Kolego każdy operator zakłada simloka na swoja siec.
Jak ściągniesz simloka to już go z powrotem NIE założysz ..
Natomiast jak chcesz wgrać nowy np.ugotowany rom to na początku wgrywasz HardSPL i po nim wgrywasz dowolny ROM
Jak chcesz wrócić do oryginalnego romu aby oddać fona do serwisu to też nie problem bo możesz wszystko przywrocić jak w nówce
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 05, 2008, 09:44:41 »

Bzdura nr 1: Nie, nie kazdy opeator.

Bzdura nr 2: Zalezy od dostepnego oprogramowania.

Natomiast jak chcesz wgrać nowy np.ugotowany rom to na początku wgrywasz HardSPL i po nim wgrywasz dowolny ROM
Jak chcesz wrócić do oryginalnego romu aby oddać fona do serwisu to też nie problem bo możesz wszystko przywrocić jak w nówce

A w ogole to kajojb pytal o CIDa a nie o SIMLOCKa ...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 11, 2008, 15:53:43 »

Bzdura nr 1: Nie, nie kazdy opeator.

Bzdura nr 2: Zalezy od dostepnego oprogramowania.

A w ogole to kajojb pytal o CIDa a nie o SIMLOCKa ...

Bzduta nr. 3 [ odp. na bzdure nr. 1 ]
Rozmawiamy tutaj o operatorach w PL a w szczególności gostek pytał o Erę a ta zakłada simloka

Bzdura nr. 4[ odp. na bzdure nr. 2 ]
Mówimy o sposobie dostępnym dla zwykłego śmiertelnika [ znasz taki ...to podaj ? ]
dot. założenia z powrotem simloka a nie o tym że istnieje profesjonalny czy serwisowy sposób założenia na powrót simloka.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2008, 15:55:30 wysłana przez dziadek7 »
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 11, 2008, 18:40:31 »

Bzduta nr. 3 [ odp. na bzdure nr. 1 ]
Rozmawiamy tutaj o operatorach w PL a w szczególności gostek pytał o Erę a ta zakłada simloka

Bzdura nr. 4[ odp. na bzdure nr. 2 ]
Mówimy o sposobie dostępnym dla zwykłego śmiertelnika [ znasz taki ...to podaj ? ]
dot. założenia z powrotem simloka a nie o tym że istnieje profesjonalny czy serwisowy sposób założenia na powrót simloka.

Zamiast polemizowac o czyms o czym nie masz pojecia czytaj ze zrozumieniem posty bo Twoje odpowiedzi nie mialy nic wspolnego z zadanym pytaniem, a ze nie rozrozniasz CID-locka od SIMlocka to wymyslasz dziwne rzeczy, po pierwsze nikt nie pisal ze chodzi o PL, poza tym nie wszystkie urzadzenia maja simlocka, nawet w PL, po drugie, chociazby WST umie to zrobic i jest dostepny na naszym forum a nie w specjalistycznym serwisie, ale jak sie nie ma o czym pisac to sie pisze glupoty, zeby maskowac swoja ignorancje.

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 12, 2008, 09:43:14 »

Zamiast polemizowac o czyms o czym nie masz pojecia czytaj ze zrozumieniem posty bo Twoje odpowiedzi nie mialy nic wspolnego z zadanym pytaniem,

a Twoje CO MAJĄ .....odpowiedziałeś na jedno choćby pytanie  ..... nie  wdałeś się jedynie w 'pyskówkę'  :(

a ze nie rozrozniasz CID-locka od SIMlocka to wymyslasz dziwne rzeczy, po pierwsze nikt nie pisal ze chodzi o PL,

[/quote]

A to co ...cytuję  ....."Z uwagi na cene rozważam również zakup z simlockiem ERY - "     Era nie jest już operatorem w PL ?

Ponadto używanie zwrotów "głupoty" ...." bzdury"  ..świadczy tylko o twoim poziomie ................. uważasz że będąc moderatorem wolno Ci wszystko ................szkoda słów 
ja gdybym np. swemu Ojcu powiedzial ze mówi głupoty czy bzdury .... miałbym pewna wizyte u dentysty .......... Polska to nie Bangladesh czy Czad .... mamy do wyboru dość dobre słownictwo

By
EOD
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2008, 10:02:58 wysłana przez dziadek7 »
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 12, 2008, 09:49:18 »
(...) Era nie jest już operatorem w PL ?(...)

Jeszcze do połowy przyszłego będzie operator Era, później tylko T-Mobile

http://www.rp.pl/artykul/230787,231685_Konczy_sie_era_marki_Era_.html
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 12, 2008, 10:43:19 »
a Twoje CO MAJĄ .....odpowiedziałeś na jedno choćby pytanie  ..... nie  wdałeś się jedynie w 'pyskówkę'  :(

Nie, skorygowalem Twoje odpowiedzi, ktore wprowadzaly w blad.

A to co ...cytuję  ....."Z uwagi na cene rozważam również zakup z simlockiem ERY - "     Era nie jest już operatorem w PL ?

Czemu na sile chcesz udowodnic, ze masz racje? W pierwszym zdaniu autor mowil o uzywanych a te, moga pochodzic z roznych zrodel, i nie wyklucza pochodzenia z zaganicy, a poniewaz bardzo selektywnie cytujesz, to przytocze moj cytat:

Cytat: OleYek
poza tym nie wszystkie urzadzenia maja simlocka, nawet w PL

Teraz doczytales?

Ponadto używanie zwrotów "głupoty" ...." bzdury"  ..świadczy tylko o twoim poziomie ................. uważasz że będąc moderatorem wolno Ci wszystko ................szkoda słów 
ja gdybym np. swemu Ojcu powiedzial ze mówi głupoty czy bzdury .... miałbym pewna wizyte u dentysty .......... Polska to nie Bangladesh czy Czad .... mamy do wyboru dość dobre słownictwo

Ale nie jestes moim ojcem, jest to prywatna moja opinia a nie jako moderatora, poza tym slowo bzdura nie jest obrazliwe, a jezeli Twoj ojcic tak reaguje i Cie bije, to wspolczuje, widac niektorzy nie umieja pzyjac konstruktywnej krytyki.