[StarTrek] qtek 8500

• 25 Odpowiedzi
  • 2784 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[StarTrek] qtek 8500
« dnia: Marzec 11, 2007, 19:39:10 »
Proszę o pomoc osoby ktore mialy podobny problem albo poprostu orientują się w temacie qteka. a wiec tak mam go od 3 tygodni i wszystko bylo super, niestety dzisiaj telefon nagrzal się tak mocno ze az półka na ktorej lezal byla goraca:( bateria sie rozladowala totalnie a byla naladowana w 100% zrestartowałam fona i ostygł, naładowałam baterie i narazie jest o.k.ale czy nie powtórzy się taki przypadek poraz kolejny? co się z nim stało wkoncu jest to nowy telefon nie z komisu wiec nie ma ryzyka ze ktos cos uszkodził, zaznaczam ze lezal sobie w temp pokojowej zdala od grzejnika.
prosze o pomoc!
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2010, 13:43:42 wysłana przez revanmj »

*

Offline bikekowal

• 13104
Big problem...qtek 8500 pomocy!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 11, 2007, 20:35:55 »
ciekawe, bo jak dobrze się orientuje to ten model nie posiada modułu wifi, więc samoczynne grzanie się jest raczej nieuzasadnione. Możliwe, że wina leży po stronie baterii, ale trudno cokolwiek domniemywać po jednorazowym przypadku.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 18, 2007, 18:17:58 »
Na twoim miejscu oddał bym go na gwarancję.

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 19, 2007, 13:42:05 »
tylko mam dodatkowe 2 problemy:)
po pierwsze gdzie sa serwisy qteka w Polsce? bo nie znlazłam info na ten temat, a drugi problem jest taki: ja tego fona wygrałam w jednym z konkursow,a zeby oddać go na gwarancje trzeba miec fakture vat lub inny dokument zakupu, czy w moim przypadku potwerdzenie pisemne wygranej wystarczy?
przepraszam za tak moze glupie pytania ale pierwszy raz mam z takim fonem do czynienia zdobytym zreszta w tak dziwny sposob jakim jest konkurs;)

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 19, 2007, 13:53:52 »
jest serwis do którego orange wysyła wszystkie spvki i znajduje się on w Jankach koło Warszawy, czy obsługuje samego Qteka nie brandowego, nie wiem.

Najlepiej będzie jeśli zatelefonujesz do nich i dowiesz się szczegółów, namiary znajdziesz w dziale serwisowanie.

przepraszam za tak moze glupie pytania ale pierwszy raz mam z takim fonem do czynienia zdobytym zreszta w tak dziwny sposob jakim jest konkurs;)

Dlaczego dziwny?? Każdy by pewnie chciał dostać jakiegoś pda za darmo.....

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 19, 2007, 13:58:01 »
bikekowal dziekuje za info na pewno tak zrobie:)
pozdrawiam

*

Offline Pieszy

• **
  • 226
    • Studio reklamy piMolti
  • Sprzęt: HTC Magic
Czarny ekran...
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 19, 2007, 20:24:53 »
No to ja się dorzucę z moim również BIG problemem :(

Telefonik leżał sobie spokojnie na biureczku, a jak po niego sięgnołem po jakimś czasie to z przerażeniem stwierdziłem że oba ekrany nie wykazują ŻADNEJ aktywności - podświetlanie nie działa :( [...]
Telefon jest nowy, nie upadł, nie nagrzał się... Chciałbym zasięgnąć opinii zanim wyślę go do serwisu :(.

No i oczywiście przestrzec przyszłych jego użytkowników...
Jurajski Klub Alfa Romeo www.jkar.pl
Studio Reklamy PiMolti - www.pimolti.pl

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 19, 2007, 20:57:44 »
rozumiem, że mowa o startreku? Jeśli potrafisz to po prostu wykonaj twardy reset swojego telefonu, na początek da Ci to obraz czy usterka leży w ROMie czy w samym sprzęcie.

*

Offline Pieszy

• **
  • 226
    • Studio reklamy piMolti
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 19, 2007, 22:52:44 »
A jak się robi twardziela w StrTrk?? W innych modelach robiłem ale w tym...

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 20, 2007, 07:44:34 »
nie wiem jak się robi HR w tym modelu, ale chyba od tego masz instrukcję...lub ewentualnie GOOOGGGGGGGLEEEEEEEEE!!!!!!!

*

Offline Pieszy

• **
  • 226
    • Studio reklamy piMolti
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 20, 2007, 09:21:21 »
Instrukcję mam po niemiecku - BLEH... a google, najpierw odpowiadałem na posta... A poza tym - jak zrobić HR skoro ekran nie działa? Na czuja się nie da - przynajmniej mnie się nie udaje ;p

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 20, 2007, 09:52:20 »
poprzez kombinacje klawiszy powinno się udać na czuja zrobić HR, przynajmniej można próbować... i jeszcze jedno, czy AS widzi ten telefon wogóle?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 20, 2007, 10:03:45 »
w Polsce jest raczej mało popularny więc o awaryjności za wiele nie można stwierdzić, chociaż wasze przypadki już dają do myślenia.....

*

Offline Pieszy

• **
  • 226
    • Studio reklamy piMolti
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 20, 2007, 10:08:01 »
Telefon działa, jak najbardziej, no może prawie działa - na ekranie można dostrzec zarysy tego co powinno się na nim znajdować (trzeba się mocno przyjżeć i liczyć na szczęście że się coś dojży). Nie działa (moim skromnym zdaniem) podświetlanie, ale tylko w klapce, bo klawisze podświetlają się normalnie.

EDIT
HR się udał - przynajmniej z tego co udaje mi się dostrzec bez podświetlenia... Ale ekran martwy :(

BTW
Z serwisem nie mogę się skontaktować
UWAGA na firmę: PAGLA - nie odradzam, ale bądźcie ostrożmi - to już mój 3 problem w ciągu 2 tygodni... :(

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 20, 2007, 10:20:02 »
w takim razie nie zostało Ci nic innego jak oddanie telefonu na gwarancję... :(

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 20, 2007, 13:31:07 »
dzwonie po calej polsce i niestety nie mogę znaleźć serwisu tego fona, cholera jasna a w CRC Janki powiedzieli mi ze nie naprawiaja tych telefonow, wiec po co wprowadzac cos na rynek polski jak później nie można oddać na gwarancji :wkurzony:

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 20, 2007, 17:41:18 »
Spróbuj skontaktować się z firmą z której otrzymałaś telefon i przedstawić sytuację, w końcu oni skądś musieli ten sprzęt wygrzebać, moze też są w stanie naprowadzić Cie na serwis gwarancyjny.

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 20, 2007, 21:20:31 »
skontaktowałam się z tą firmą i powiedzieli że w Polsce nie ma serwisu tych telefonów, jedyne wyjście to takie by wysłać za granicę do serwisu do tego potrzebna jest cala dokumentacja i stos formularzy do wypisania poprostu bajka, czy to w ogole jest zgodne z polskim prawem konsumenckim???
jeszcze jedno pytanko jak myslicie czy za kase by ktos to naprawił w Polsce?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 20, 2007, 21:28:42 »
nie wiem czy to jest zgodne z prawem ochrony konsumenta, ale mozesz sie dowiedziec odwiedzajac odpowiedni urząd w swojej miejscowości. Poza tym skad jesteś, zerknął bym na ten telefon, może to nie jest jakies szczególnie trudne uszkodzenie...Za kasę pewnie znalazłoby się wielu, "zdolnych lub mniej zdolnych" do naprawy tego telefonu...

Jeśli chodzi o klubowiczów to adzios prowadzi serwis pda.

*

Offline Pieszy

• **
  • 226
    • Studio reklamy piMolti
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 20, 2007, 23:45:51 »
W Częstochowie jest jeden bardzo zdolny serwisant, ale jak to zdolny serwisant - ma masę roboty, ja jestem o tyle w lepszej sytuacji, że mam pisemną gwarkę, tylko muszą mi wreszcie odpowiedzieć na maila bądź telefon. :/

« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 22, 2007, 13:54:08 »
jestem z bydgoszczy więc do częstochowy trochę daleko:( narazie fonik działa i nic się nie dzieje poczekam do nastepnego razu, choc mam nadzieje ze nie powtorzy sie sytuacja z przegrzaniem i wtedy wymienie baterie jesli to nie pomoze to wtedy zastanowie sie nad serwisem w najgorszym wypadku sprzedam go:(

*

Offline cardax

• 303
  • Made in Japan
    • Reklama
  • Sprzęt: Jornada 720,Jornada 728,Htc Hero,Ipaq 914c,Sony U3
Odp: Big problem...qtek 8500 pomocy!!!
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 25, 2007, 20:56:19 »
Spróbuj tutaj zamącić :( w sprawie serwisu

Dangard Telecom Sp Zoo ul.Matuszewska 14 Warszawa (Telefonu nie posiadam ale Google pomoże)

Oni sprowadzają te telefony dla klentów biznesowych z tego co mi wiadomo.

Co do poruszonego Hard Reset to mam instrukcję po Polsku w której opisane są dwa typy resetu

1)Wyjmij baterie (To soft reset)

2)Hard Reset to Start-Accessories-Clear Storage

O klawiszowym Hardzie ani mru mru :(

Natomiast goraca bateria + np słabe jej trzymanie to napewno bateria.
Wtedy pozostaje Allegro ale na szczescie zamienik jest bardzo tani

Pozdrawiam

PS własnie znalazłem w necie instrukcję Hard Reset

« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2007, 23:22:55 wysłana przez cardax »
Htc Hero.Star Track ,Diamond,HTC TOUCH,HP914c
jaq3,dell Axim,Casiopeia,Ethen Obecnie mój kochany Imate 9502
Es400 Blackberry 9900 Android dla androidów :)

Odp: Big problem...qtek 8500 pomocy!!!
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 26, 2007, 11:44:41 »
dzwoniłam do dangard to wlaśnie oni powiedzieli mi ze serwis jest zagranicą, ale jeśli dostanę fakture od firmy z której mam telefon to mi mail-em przesla kwestionariusze po wypelnieniu ktorych bedę mogła wysłać do serwisu telefon,
narazie stwierdzam ze to chyba rzeczywiście bateria, dzień przed tym nagrzaniem ładowalam telefon całą noc mże to miało jakis wpływ choc teoretycznie nie powinno mieć wplywu, bateria trzyma mi ok 3 dni nie wiem czy to dobrze czy nie, ale chyba nie ma tragedii,poki co wszystko jest o. k.

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: qtek 8500
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 26, 2007, 14:02:44 »
3 dni to jest norma...te telefony nie są energooszczędne i raczej nie ma się co spodziewać pracy na baterii 2tygodni...a czy to nagrzewanie się powtarza każdorazowo?

« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 28, 2007, 14:34:40 »
teraz ładuję tylko 2 godziny czyli jak się naładuje bateryjka no to odłączam od gniazda zasilania i od czasu gdy tak robię to telefon przestał się nagrzewać, gorzej jest jeśli np ładuję przez całą noc no to wtedy coś się zaczyna dziać, chociaż nie powinno bo teraz telefony gdy się naładują to jest odcinany samoistnie doplyw prądu ale już sama nie wiem czy to przypadek czy calo nocne ładowanie jednak ma wpływ na nagrzewanie tego fona

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 28, 2007, 15:14:12 »
całonocne ładowanie nie ma teoretycznie zadnego wpływu na nadmierne nagrzewanie sprzetu, dlatego że elektronika czuwa nad całym procesem. W Twoim przypadku mozna przypuszczać, że układ ładowania może być uszkodzony, lub uszkodzony może jedynie któryś z elementów, np. ogranicznik prądu, ogranicznik napięcia, wyłącznik odcinający zasilanie zewnętrzne po naładowaniu baterii. Najbezpieczniej będzie ładować telefon na tyle długo, aby go nie przegrzać.