[Excalibur] HTC Excalibur - tak w ramach doszkalania się :)

• 13 Odpowiedzi
  • 3455 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
[Excalibur] HTC Excalibur - tak w ramach doszkalania się :)
« dnia: Lipiec 07, 2008, 21:36:44 »
Niedawno trafiłem na ślad tego urządzonka i muszę przyznać, że mnie zainteresowało, a wcześniej jakimś cudem mi umknęło. Widzę, że na Allegro pojawia się już w cenie ~400 zł, ale jakoś specjalnie nie schodzi masowo, co trochę mnie dziwi, bo specyfikacja ciekawa, podobnie jak design, spokojnie może pod tym względem konkurować E61, do tego ciekawszy system (jak wielu zawiodłem się na zbyt wolno rozwijającym się Symbianie po przejściu na WM), do tego WiFi.
Uprzedzam, że to raczej kolejne pytanie z serii "co to za zabawka" niż jedno z kategorii "proszę o radę, bo jestem na kupnie". :P

Ktoś tego używał? Jak z wygodą klawiatury, czytelnością ekranu, możliwością konfiguracji i możliwościami? Sprzęt można uznać za solidny i stabilny? Mam wrażenie, że Wizard jednak ma dużo większe możliwości - choćby z powodu posiadania digitizera, jednak dotykowy ekran to w końcu również słaby punkt. Czy Excalibur spełnia wymogi jakie stawia się przed solidną komórką? ;)

Ktoś z was używał go?
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2010, 13:34:04 wysłana przez revanmj »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: HTC Excalibur - tak w ramach doszkalania się :)
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 07, 2008, 22:43:20 »
Miałem wersję przedprodukcyjną tego urządzenia dwa lata temu i wtedy był to świetny wybór - chociaż przy cenie wtedy dwukrotnie wyższej niż wizard - teraz cenowo w cenie wizarda jest niezłym wyborem. Ergonomia obsługi jest chyba nawet lepsza niż E61  a bardziej porównywalna z BB - polecam
potrzebna zgoda

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 07, 2008, 23:20:47 »
A jak z oprogramowaniem? Da się łatwo zdobyć zamienniki lub specjalne wersje softu z WM Pro i używać ich w miarę łatwo bez digitizera? :) AFAIK z AM są problemy, ale to akurat drobiazg. Jest jakiś klient GG czy tylko transport Jabbera? O Internet wolę nie pytać - pewnie gorzej niż na Wizardzie, ale przecież tu chodzi o szybkie sprawdzenie czegoś, a taki mail chyba sprawnie się obsługuje. Hmm... Wtyczki do Todya'a? Też da się uzyskać podobne efektu (duży zegar, pogoda, RSS itp.)? :)

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 08, 2008, 07:33:03 »
z wtyczkami do Home Screenu (tak się to tu nazywa) może być problem bo jest ich mniej niż do Today i trudniej się je dodaje (musisz modyfikować plik XML home screenu). Zamienniki w miare łatwo można znaleźć, do GG jest Palringo (darmowe, ale troche ograniczone) i oficjalne GG (płatne)
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 08, 2008, 17:53:49 »
Hmm... A jak wygląda filozofia obsługi takiego czegoś? Nie miałem jeszcze w dłoni sprzętu z WM Smartphone, choć zanim poznałem PDA przez jakiś czas byłem wielkim zwolennikiem Symbiana. ;) Obsługuje się to raczej jak taki telefon z interfejsem s60 (tylko w wersji "okienkowej") czy jednak jest w tym sporo z tego, co znam z PDA i można to porównać do korzystania z palmtopa bez ekranu dotykowego, od odpowiednimi "ułatwieniami" czyniącymi taką obsługę jeszcze łatwiejszą? ;)

Co do samego Excalibura: waszym subiektywnym zdaniem 2,4" ekran to nie za mało na obsługę maila, IM, sprawdzenie czegoś w Internecie czy nawet ebooki?

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2008, 18:11:46 »
co do ekranu nie jest to za mało, ale do przeglądania stron na "dużą skalę" się raczej nie nadaje (mało się mieści na ekranie, zobaczymy może nowa Opera jakoś to usprawni bo owszem IE w WM 6.1 ma ułatwienia w tym zakresie ale jest za wolne, a Opera 8.65 jest nie wygodna (nie takiego zooma jak w wersji 9.5 na PPC czy Safari w iPhonie) także trzeba poczekać do 15 lipca może w wersji dla smartphonów to udoskonalili (o ile ją wtedy wydadzą)
Google+

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 08, 2008, 18:25:49 »
No cóż, co by nie mówić to na Wizardzie też jest tak średnio z wygodą przeglądania stron i do takiego, jak to nazwałeś "na dużą skalę" raczej też niespecjalnie się nadaje. Raczej sprawdzenie czegoś, zajrzenie na forum, poczytanie newsów w jakimś serwisie informacyjnym (zwłaszcza jeśli ma mobilną wersją) itp. Sporo też zależy od procesora - niestety 200 MHz OMAP wysiada w konfrontacji z masą reklam na stronie... :/ A w Excaliburze jest taki sam procek jak w Wizardzie.
Jednak z tego co mówisz ekran problemem nie jest i nie odczuwa się z jego powodu dyskomfortu? Z powodu klawiatury także? Jeśli np. lubię czasem dopisać akapit czy nawet stronę do pracy będąc w "trasie" korzystając z Wizarda (z doświadczenia wiem, że po powrocie do domu z reguły w głowie jest już pustka) to na takim Excaliburze też byłoby to możliwe i względnie wygodne?
A jak w zastosowaniach "multimedialnych", np. jako odtwarzacz MP3?
Bateria potrafi długo trzymać?

Jeśli zaś chodzi o nową operę, to też na nią czekam, ale nie wiem czy jej obsługa bez digitizera będzie aż tak wygodna. Co do PDA to też mam wątpliwości, czy Wizard uciągnie coś takiego. ;)

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 08, 2008, 22:32:29 »
z tą "dużą skalą" miałem na myśli to, że z rysikiem i ekranem dotykowym szybciej się przegląda strony niż przechodząc przez wszystkie linki po kolei. A na nową Operę czekam gdyż liczę na to iż dodadzą taki zoom jaki jest w IE w WM6.1, Operze 9.5 dla PPC czy Operze Mini (czyli najpierw cała strona na ekranie, szukamy gdzie jest to czego nam potrzeba i tam powiększamy) bo IE przy forach na Voxie mi się zwiesza, a Opera Mobile 8.65 chodzi ładnie ale przez brak tego "inteligentnego" zooma jest dosyć niewygodna.
Google+

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 08, 2008, 23:01:28 »
Hmm... Co do Internetu to pewną rzecz uświadomiłem sobie po zobaczeniu tego zdjęcia:

Dopiero teraz doszło do mnie jakie to maleństwo. Z jednej strony sprawa genialna - połączenie małego rozmiaru z pełną klawiaturą i jak widać dość czytelnym, choć niewielkim wyświetlaczem. Z drugiej jakoś nie wyobrażam sobie dłuższej pracy internetowej na tak małym wyświetlaczu - da się na tym przeczytać jakiś dłuższy artykuł? O ebooka boję się pytać. ;)
To samo z edycją dokumentów - twoim zdaniem można to robić względnie komfortowo, czy raczej można o tym zapomnieć? :)

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 09, 2008, 10:14:22 »
przy założeniu jest mniej więcej rozmiarów tego co w Voxie to da się (czasem jak nie mam co robić przed spaniem to czytam na tym newsy bo PSP nie wyświetla polskich fontów  :| ) nie jest to tak wygodne jak by się chciało ale możliwe (o ile nie masz problemów ze wzrokiem, bo już mojemu tacie trudniej idzie rozczytanie tego)
Google+

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 09, 2008, 20:09:12 »
Jak  miałem jeszcze c600 to nawet e-booki na nim czytałem, internet też w dużych ilościach.... w sumie to daje radę ale jak Revan wspomniał... jeśli masz problemy ze wzrokiem to może być ciężko...

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 12, 2008, 22:27:14 »
Osobiście używałem podobnego urządzenia a mianowicie Asusa m530w

Ekran napewno identyczny klawiatura równierz.

Wg mnie jest to lepszy wybór od zwykłego smarthpona jak C550 czy QTEK 8310
Bo ekran landscape jest naprawdę wygodny

A np Opera Mini 4.1 automatycznie przeskaluje czcionke tak aby nie trzeba było przewijać strony na boki.

Co więcej z boku ma tzw JOGGR czyli przycisk typu slide który przewija strone jak i pozycje w menu co jest bardzo wygodne w obsłudze

*

Offline misbond

• 28
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 05, 2008, 01:04:33 »
powiem wam tak, miałem wcześniej Alpine i przesiadłem sie na to cudo, przedewszystkim mniejsze, niestety nie ma dotyku ale z poziomu klawiaturki idzie spokojnie na tym pracować, ergonomia doskonała, lekki, cienki i chyba lepszy od e61 z sumbianem, sms-y nawed dobrze się pisze poza tym oki, przeglądanie neta, troszke uciążliwa ze względu na małe wymiary ekranu ale dzięki temu bateria trzyma dłużej.
Napisane: Październik 05, 2008, 00:27:21
i jedyne co mnie drażni to dotkowy panelik zmniejszania i zwiększania głośności, lubi mnie robić w ciula przy odbieraniu fona i ścisza głośność słuchawki, poza tym dźwięk super, aplikacje chodzą na dobrym poziomie co do stabilności nieraz ale naprawde rzadko w porównaniu np. do Alpiny się wiesza niestety wtedy tylko wyciągnięcie bateri pomaga. Poza tym nie ma minusów, obudowa starannie wykonana, a wyświetlacze bajerancko tanie, niestety musiałem już kupić bo mi strzelił po upadku, kupująć w angi (na ebay) zapłaciłem razem z przesyłką 85 zł

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 14, 2009, 13:53:36 »
Witam, czy ktoś to cudo podłączył pod laptopa i korzystał z Excalibura jako modemu ? /Lub komos udało sie zainstalować i odpalić Skype ?

Z góry dzięki 

Jan