To zalezy do czego chcesz uzywac potem sprzetu.
Cyanogen Mod jest dla ludzi cierpliwych, uwielbiajacych wgrywac co dwa dni nowy build, majacych z tego zajawke. W miare przyzwoity, choc zdarzaja sie tez partie romow ktore nie wstaja

choc zawsze Cyanogen zostawia sobie furtke w postaci ostatniej wersji "stable". Niedlugo zacznie obumierac kult cyanogena, bo przesiadl sie nexus one.
Romy wszelkiej masci z "heroł" z (bez)sense(m) - wolne jak slimak na zakrecie, nie warto w tym babrac, po prostu bedzie dobijala cie predkosc.
Romy na buildach 2.0 z elementami 2.1 sa dosc ciekawe, choc jeszcze brakuje I'm predkosci w kilku miejscach (jak przegladarka www). Fajnie zrobione graficznie, ladne tapety animowane, fajne ficzery w postaci mozliwosci skonfigurowania kilku kont gmail etc. Choc dla mnie za wolne.
Sa tez Romy typowo "performance" - robione z mysla o predkosci. Na stabilnym buildzie 1.6, szybko I sprawnie dzialajace w kazdych warunkacj. Najszybsze sa romy Dwang (obecnie 1.17.1) ktore osobiscie polece. Delikatna modyfikacja wygladu (duperelki w postaci ikonek I "haczyka" menu ale to pryszcz) I potezne modyfikacje kernela majace na celu optymalizacje.
Gdybym nie byl funkcyjnym to uzylbym mocnego slowa by okreslic predkosc romow "performance". Dwang Kroluje w mojej opini. Dobrze zainstalowany, na swiezo zrootowany sprzet (lub po wipe I czyszczeniu ext2/3/4) dziala mega stabilnie, zadnego FC.
Od wersji 1.1 uzywam I nie zamierzam zmienic na zaden inny (no chyba ze ukarze sie cos z predkoscia 1.17.1 ale opartego na 2.0)
Tyle ode mnie

PS: na xda w G1 development czesto kucharze podaja zrodla I podstawy romow, odpuscil bym te na cyanogenmodzie oparte...