ktory rom najlepszy?

• 21 Odpowiedzi
  • 5221 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline y37

• 355
ktory rom najlepszy?
« dnia: Styczeń 31, 2010, 14:21:13 »
no jestem nowy i nie do konca wiem co wgrywac, moglby ktos pobieznie przedstawic dostępne romy i ktory warto wgrać
było: toshiba g900, htc wizard, nec mobilepro 900c, nokia e61, htc g1, iphone 3g,nokia n95,x10 mini pro,htc tynt II, htc g1, bb 9780

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
Odp: ktory rom najlepszy?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 31, 2010, 14:53:45 »
To zalezy do czego chcesz uzywac potem sprzetu.

Cyanogen Mod jest dla ludzi cierpliwych, uwielbiajacych wgrywac co dwa dni nowy build, majacych z tego zajawke. W miare przyzwoity, choc zdarzaja sie tez partie romow ktore nie wstaja ;) choc zawsze Cyanogen zostawia sobie furtke w postaci ostatniej wersji "stable". Niedlugo zacznie obumierac kult cyanogena, bo przesiadl sie nexus one.

Romy wszelkiej masci z "heroł" z (bez)sense(m) - wolne jak slimak na zakrecie, nie warto w tym babrac, po prostu bedzie dobijala cie predkosc.

Romy na buildach 2.0 z elementami 2.1 sa dosc ciekawe, choc jeszcze brakuje I'm predkosci w kilku miejscach (jak przegladarka www). Fajnie zrobione graficznie, ladne tapety animowane, fajne ficzery w postaci mozliwosci skonfigurowania kilku kont gmail etc. Choc dla mnie za wolne.

Sa tez Romy typowo "performance" - robione z mysla o predkosci. Na stabilnym buildzie 1.6, szybko I sprawnie dzialajace w kazdych warunkacj. Najszybsze sa romy Dwang (obecnie 1.17.1) ktore osobiscie polece. Delikatna modyfikacja wygladu (duperelki w postaci ikonek I "haczyka" menu ale to pryszcz) I potezne modyfikacje kernela majace na celu optymalizacje.

Gdybym nie byl funkcyjnym to uzylbym mocnego slowa by okreslic predkosc romow "performance". Dwang Kroluje w mojej opini. Dobrze zainstalowany, na swiezo zrootowany sprzet (lub po wipe I czyszczeniu ext2/3/4) dziala mega stabilnie, zadnego FC.

Od wersji 1.1 uzywam I nie zamierzam zmienic na zaden inny (no chyba ze ukarze sie cos z predkoscia 1.17.1 ale opartego na 2.0)

Tyle ode mnie :)

PS: na xda w G1 development czesto kucharze podaja zrodla I podstawy romow, odpuscil bym te na cyanogenmodzie oparte...
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline wobo

• 387
  • Sprzęt: MOTOROLA ATRIX 4G AT&T
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 07, 2010, 01:46:39 »
Co do szybkości, to jest jeszcze Rom o wdzięcznej nazwie Super D :) ostatnio w wersji 1.8. Używam go już parę tygodni i sobie chwalę. Super D ma dużo wspólnego z Dwang-iem

pozdrowienia wobo

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 07, 2010, 10:24:03 »
Ja wypowiem sie jeszcze o cyanie - potrafi w najbardziej niespodziewanym momencie wywalić nam piękny błąd. Często problemy z podstawami typu "telefon" i "sms". Ale za to bardzo duża możliwość konfiguracji oraz narzędzi do obsługi jego romu :)

*

Offline neoangel

• 7
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 07, 2010, 12:25:53 »
wywala błąd bo prawdopodobnie źle się wgra rom lub firmware :) sam wiem bo sprawdzałem wielokrotnie to na cyanie.

hmm. Najlepiej jest użytkować romy Cyana, bo są najstabilniejsze.. (i co za tym idzie tworzy rom pod Dreama a nie jak inni pod Hero) potem są problemy z rotacją/ podświetleniem klawiatury..
Też godny uwagi są romy "justanothercrowd" też dobrze działają.. a są to xRom-y :)
HTC Touch HD
Windows Mobile 6.5 Pro buld 21885 by Bysio

HTC Dream
Android 1.6 ROM: Cyanogen Mod 4.2.13

*

Offline wobo

• 387
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 07, 2010, 13:09:00 »
Używałem Cyana na początku (od 2 dnia) mojej przygody z G1 i na początku działał b fajnie, ale z biegiem czasu po każdej następnej aktualizacji coraz bardziej się ślimaczył... Doszło do tego, że dialer po naciśnięciu zielonej słuchawki odpalał się po jakichś 30 sek a jak tel dzwonił  to budzenie trwało 4-5 dzwonków.

Potem był Dwang - zero problemów, natychmiastowe działanie a teraz Super D - poddobnie.

Dlatego w aktualnie nie polecam Cyana.

pozdrowienia
wobo

*

Offline y37

• 355
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 07, 2010, 22:04:44 »
ja teraz napewno do 2.x nie wroce, albo trafiłem na złe romy ale chodziły tragicznie plus zeby wrocic do 1.6 musiałem przywrocic stary SPL i znowu rootowac itd itd co zajeło mi z godzine

teraz jade na dwang i mam wrazenie ze szybciej pozera baterie niz nz cyan
było: toshiba g900, htc wizard, nec mobilepro 900c, nokia e61, htc g1, iphone 3g,nokia n95,x10 mini pro,htc tynt II, htc g1, bb 9780

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 08, 2010, 00:18:59 »
Hmmm ale tez jest szybszy :)

Bateria to w ogole slaby punkt G1 - rozwiazaniem bylaby stacja dokujaca z gniazdem na ladowanie dodatkowej baterii i tak owa dodatkowa :)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline JotWu

• **
  • 218
    • ANDROID mobile
  • Sprzęt: Samsung I5700
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 08, 2010, 08:16:16 »
Ja w sumie testowałem już kilka ROMów.. cyan [jak wszyscy], dwang, superD i wszystkie możliwe z eklerką ;)
Jak już pisaliście - eclair nie jest jeszcze dopracowany a brak sterowników od grafiki uniemożliwia granie.
cyan... w mojej opinii jest już przekombinowany. Pierwsze buildy z 1.6 były bardzo szybkie, a potem stopniowo zwalniał aż do tego momentu...
dwang - używałem starszej wersji niż 1.17.1 i nie było w niej języka polskiego. Nie wiem jak jest teraz. Nie mówię, że nie znam angielskiego, ale chyba każdy woli mieć ojczysty język w telefonie, a ten kto mówi inaczej chce tylko pokazać jaki jest "pro". Natomiast fakt faktem jest szybki, ale porównywałbym go z super D, który czerpie z niego.
super D - używam już z 2 tygodnie i nie zamierzam go zmienić. Korzystam ze starszej wersji bez ram hacka [1.6.6] dzięki czemu jest w pełni funkcjonalny - nie ma problemów z grami gdy przyjdzie na nie ochota. ROM uważam za bardzo stabilny i znacznie szybszy niż CM. Przy użyciu swapa 96mb telefon nie uruchamia się tak długo jak w przypadku CM i ogólnie chodzi po prostu lepiej.

*

Offline zabka35i

• **
  • 135
  • Sprzęt: HTC G1
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 08, 2010, 15:10:06 »
Kolego  JVoo której dokładnie używasz wersji SuperD? Mogę o link prosić bo chce go zainstalować a nie wiem którą wersje. No i superD ma PL prawda?

*

Offline czarekfcb

• **
  • 223
  • Sprzęt: HTC Desire / HTC G1
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 09, 2010, 20:07:45 »
A czy w tym nowszych ROMach dobrze G1 łączy sie już z wifi?

Bo u mnie sie łączy (neostrada, router TP-Link), pochodzi pare minut i potem juz sie strony nie wczytują mimo ze jest znaczek połączenia...i albo trzeba troche poczekac, albo połączyc sie na nowo :/

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 09, 2010, 20:11:17 »
Tez niestety nie odpowiem Ci na to pytanie. Powod jest prosty - nie korzystam w nim z WiFi.

Byl gdzies temat u nas o tym ze niektore routery powoduja problemy z G1, niezaleznie od posiadanego romu :)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline wobo

• 387
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 10, 2010, 17:04:20 »
... ale chyba każdy woli mieć ojczysty język w telefonie, a ten kto mówi inaczej chce tylko pokazać jaki jest "pro"..

Przepraszam, ale ja akurat preferuję angielski w Room-ie,  właśnie dlatego aby mieć jak najwięcej  wspólnego na co dzień z tym językiem. I nie ma to nic wspólnego z "PRO" :P

A co do room-u, to aktualnie bawię się od wczoraj takim: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=622170&highlight=swap&page=171 i nie powiem, jest niczego sobie, szczególnie po przetaktowaniu wbudowanym narzędziem na 769MHz :)
Dołożyłem też taki temat: http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=5450095&postcount=14  z fajną ikonką baterii...

pozdrowienia wobo

Połączone: Luty 10, 2010, 17:14:48
A czy w tym nowszych ROMach dobrze G1 łączy sie już z wifi?

Bo u mnie sie łączy (neostrada, router TP-Link), pochodzi pare minut i potem juz sie strony nie wczytują mimo ze jest znaczek połączenia...i albo trzeba troche poczekac, albo połączyc sie na nowo :/

Wifi używam codziennie w połączeniu z locale (włącza się automatycznie po podpięciu zasilacza).
Idealnie działało w Dwang-u - zawsze i szybko
Normalnie w Super D - czasem nie łączyło od razu, tylko po wejściu do WIFI

Aktualnie w KiNgxKxlicK AOSP 2.1 - póki co od wczoraj - idealnie.

Tylko u mnie jest Linksys WRT320 jako AP i necik przez serwerek debianowy :D

pozdrowienia wobo
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2010, 17:14:48 wysłana przez wobo »

*

Offline czarekfcb

• **
  • 223
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 06, 2010, 09:22:54 »
Jezeli chodzi o ROMy na G1 to mam pytanie...

Mam w tej chwili ROM w wersji 1.6, Dwanga i chciałbym go zmienić na inny bo mi ten nie podpasował...Zmieniałem juz kiedyś ROM po przez wrzucenie go na karte pamięci i odpalenie przez recovery menu.
 I tu moje pytanie: Czy ze wszystkimi ROMami sie tak postępuje? Bo wiem ze do niektórych trzeba jeszcze cos dogrywać, ale to chyba do tych najnowszych w wersji 2.0 prawda? Bez problemowo (tj. tak jak wyzej) mogę wgrać wszystkie w wersji 1.6 ?

btw. na którym ROMie (radio romie?) jest najlepszy zasięg? Tzn. chodzi mi zeby gie jedynka go nie gubiła, bo na Dwangu zdarza sie to coraz częściej niestety :/

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 06, 2010, 09:29:07 »
jak masz haykuro SPL to niech cie bozia broni przed zmiana radia bo bedzie brick.

czesc romow wgrywa sie jednym plikiem przez recovery a czesc tych nowszych wgrywa sie poprzez wgranie dwoch plikow - podstawy i modyfikowanego romu.

metoda sie nie zmienia - recovery i zrobienie udpate plikiem zip.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline huba95

• 280
  • Sprzęt: Milestone
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 06, 2010, 10:57:00 »
nie prawda. Jak się ma danger spl to można spokojnie robić update radia. Na xda-developers widziałem jakieś nowe radio

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 06, 2010, 11:10:36 »
Masz jakiś link  :) ? Chętnie poczytam o nowym radiu :)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline czarekfcb

• **
  • 223
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 06, 2010, 11:26:38 »
tzn. że zmiana samego ROMu nic nie zdziała na znikajacy zasięg ? Jakie sa lepsze romy od Dwanga? SuperD to jest to samo co Dwang czy całkiem inny?

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 06, 2010, 11:48:43 »
Nie to samo, budowane na bazie tego + cyan, ale według mnie SuperD się zdecydowanie lepiej rozwija od dwanga

*

Offline huba95

• 280
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 07, 2010, 20:12:29 »

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 07, 2010, 22:54:08 »
nie wczytywalem sie doglebnie ale widac ze ludkom na xda dziala :)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline huba95

• 280
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 08, 2010, 09:44:31 »
Wczoraj zaaplikowałem nowe radio. Zobaczymy jak dzisiaj się sprawdzi

Edit:
Po całym dzisiejszym dniu mam ok. 10% bateri więcej i zasięg jest większy średnio o kreske, wifi jeszcze nie testowałem ale polecam to radio
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2010, 19:53:59 wysłana przez huba95 »