Naprawdę tak źle ?

• 20 Odpowiedzi
  • 6663 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Naprawdę tak źle ?
« dnia: Styczeń 08, 2011, 23:37:39 »
Witam

Mam zamiar kupić sobie HTC Desire. No i po przeczytaniu kilku postów no i recenzji w internecie nasuwa mi się jedno pytanie.

Czy naprawdę jest tak źle? Naprawdę jakość rozmów jest tragiczna ? Nagrywane filmy HD skaczą ? Problemy z SMS-ami. Znów różowa plama na aparacie!!! Problemy z tylnią klapką

Nie znalazłem na forum jednoznacznej odpowiedzi albo rozwiązania moich pytań

Miałem do niedawna HTC HD2. Tam były różnego rodzaju problemy, ale nie było aż tyle tego. Wiem że telefon jest szybki , no i sam Android super działa, ale dziwi mnie to że są z nim aż takie problemy( niedopracowanie) Czy warto inwestować? Wiem że muszę się sam przekonać bawiąc się nim ale może lepiej uczyć się na błędach Może lepiej dołożyć do Desire HD ?V Może ludzie wypisują głupoty na forach?  tzn. wiem że wypisują ,ale przeważnie aż tak nie potarzają.

Proszę o pomoc.

*

Offline kashan

• 35
  • Sprzęt: Xperia X1, Samsung Wave, SGS, HTC Desire
Odp: Naprawdę tak źle ?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 09, 2011, 22:41:41 »
z mojego dotychczasowego użytkowania:
1) problem z rozmowami polega na małym głośniczku- jak się źle przyłoży do ucha to słychać słabo, jak dobrze to słychać bardzo dobrze i wyraźnie.
2) filmów hd nie nagrywałem bo to dla mnie bezsens- błyskawicznie pożera kartę a i tak nigdy nie oglądam takich filmików na ekranie lepszym niż ekran laptopa. Jak ktoś ma ku temu parcie to mogę zrobić jakieś testy.
3) problemów z smsami żadnych jak do tej pory nie miałem.
4) z klapką też nie, choć jak ktoś wyjmuje ją częsciej niż raz w tygodniu to jest szansa że z czasem sie wyrobią te zatrzaski.
I dodam na koniec, że od kilku dni równolegle użytkuję Desire i Galaxy S, i z racji tego że jednego z nich muszę oddać, skłaniam się ku zostaniu deserkiem. Galaxy S to plastikowa zabawka fajna do giercowania ale ze strasznymi problemami  z wifi, kiepskim interface'em itp. Desire mimo że hardware'owo słabszy jest dużo lepiej przemyślanym i dojrzałym telefonem.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2011, 22:43:14 wysłana przez kashan »

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 10, 2011, 15:27:56 »
1.Tak samo było w HD2. Ale dzięki to dużo wyjaśnia. Myślałęm że poprostu nie da się rozmawiać. Podobno są jakieś trzaski, piski

2, Jeśli mógłbym prosić o mały teścik to byłbym wdzięczny. Moim zdanie fajna sprawa jeśli jakość jest dobra

3) Chodzi o to że podobno jeśli się używa polskich znaków to ilość sms-ów zwiększa się kilkukrotnie ( podobno )

4) Ciekawe jak to robili autorzy postów w internecie

"I dodam na koniec, że od kilku dni równolegle użytkuję Desire i Galaxy S, i z racji tego że jednego z nich muszę oddać, skłaniam się ku zostaniu deserkiem. Galaxy S to plastikowa zabawka fajna do giercowania ale ze strasznymi problemami  z wifi, kiepskim interface'em itp. Desire mimo że hardware'owo słabszy jest dużo lepiej przemyślanym i dojrzałym telefonem."

Fajnie to słyszeć. SGS jest dużo droższy od Desire.

A jak jest ze słuchaniem muzyki? Nie mowie tu o słuchaniu na stockowych słuchawkach , ale jakichś lepszych. Mam nadzieję że nie jest tak źle

« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2011, 15:32:09 wysłana przez Lenino83 »

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 10, 2011, 19:18:41 »
3. Tak jest w każdym telefonie, po prostu polskie znaki wymagają innego kodowania i zajmuje to więcej miejsca.

Jakość dźwięku jest b.dobra (na tym samym poziomie co iPod nano, którego posiadam - teraz leży i się kurzy  :grin:)

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 10, 2011, 19:40:30 »
No nie wiem czy w każdym . Miałem nokie i sony ericssona i nie było tego problemu. Dziwne. Da się jakoś to ominąć?

P.S Fajnie że dobrze gra. Zależy mi na tym.

*

Offline mcp

• 22
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 10, 2011, 21:41:36 »

*

Offline baca01

• 266
  • Sprzęt: IpSE2020, XCOVER5
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 10, 2011, 22:32:16 »
3. Tak jest w każdym telefonie, po prostu polskie znaki wymagają innego kodowania i zajmuje to więcej miejsca.

W moim watku poruszylem wiele istotnych problemow HTC Desire.
http://pdaclub.pl/forum/htc-desire/co-ma-wm-s60-a-gdzie-szukac-w-androidzie-spostrzezenia-i-zale/

Jezeli chodzi o SMSy bez ogonkow, to pytanie z linka mcp zostalo bez odpowiedzi (czy trzeba roota do podmiany pliku HTC_IME).

Na szczescie w markecie znajdziesz swietna bezplatna alternatywe, HANDCENT SMS. Piszesz SMSy z ogonkami a program przed wysylka konwertuje wiadomosc.
Ponadto Handcent ma ogrom mozliwosci w porownaniu do systemowego edytora SMS.

Co do kamery. Wydaje mi sie ze po wgraniu grudniowej poprawki, przestalo (prawie) zarywac.
Zdarzaja sie okresowe, zwlaszcza jak pracuje przyslona i ISO (grasz w pomieszczeniach ciemnych lub zmieniasz pomieszczenia z jasnego do ciemnego lub na odwrot).
Plynnosc pozostala na dotychczasowym poziomie, czyli marne kilka/-nascie fps...

Lenino83:
Nie podajac modeli telefonow, wrzucasz cala historie firm na jedna polke.
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe, ale obie firmy maja po kilkaset modeli w swojej ofercie...
W starych modelach Sony Ericssona (oraz nowszych ale bez systemu) jest opcja do od/-za ptaszkowania.
HTC Touch Dual już tylko do testów, Desire  u nowego właściciela a Loox N520 jako podświetlany zegarek w pokoju.

*

Offline kashan

• 35
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 10, 2011, 23:23:05 »
O smsach już wiesz- alternatywne klawiatury itp. Ja po prostu nie używam słownika.
Na Youtube jest kilka filmików, wystarczy wpisać HTC Desite 720p- obraz na niektórych klatkuje ale jak się posortuje wg daty wstawienia, to w tych najnowszych wygląda to przyzwoicie. Wydaje mi się, że to też kwestia ROMu, więc jeśli dopuszczasz rootowanie i zabawę romami to nie powinno być problemów ze znalezieniem ładnie nagrywającego w HD.
Co do słuchania na słuchawkach- oryginalne leżą w folii bo korzystam z Denonów p372 więc nawet nie wiem jak grają:) na Denonach Desire gra bardzo ładnie choć warto sobie dociągnąć playerka z equalizerem (np PowerAMP) i wtedy można empetrójke wrzucić do szuflady.
Miałem długo mętlik co wybrać X10, SGS i Desire. Xperia odpadła w przedbiegach za marne aktualizacje i brak multitouch, a z SGSem pożegnałem się dziś. Dodam, że bez żalu bo Deserek ma coś co mnie urzekło:)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2011, 23:30:00 wysłana przez kashan »

*

Offline mcp

• 22
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 11, 2011, 09:01:22 »

Jezeli chodzi o SMSy bez ogonkow, to pytanie z linka mcp zostalo bez odpowiedzi (czy trzeba roota do podmiany pliku HTC_IME).

Działa na telefonach bez root. Nie trzeba nic podmieniać, instaluje się po prostu plik HTC_IME_hi22.apk i zmienia ustawienia.

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 11, 2011, 20:19:04 »
Dzięki chłopaki!!!

Kupiłem go wczoraj. :proud: Dodatkowo dołożyłem pakiet 100 Mb w Erze. Zobaczymy czy starczy. Podobno duże rachunki przychodzą jak nie ma się limitu...

Kashan

Ja też myślałem nad SGS ale jakoś mnie nie urzekł. Chociaż fakt działa lepiej jeśli chodzi o gry, no i ten ekran - rewelacja :)  Chociaż dla mmnie technologia LCD jest przestarzała. Czekam na telefon z OLED :)

baca01
Dobrze że da się coś z tym zrobić. Sprawdzę tą aplikacje HANDcent. Aż tak mi na filmach HD nie zależy , ale skoro już jest to dobrze jakby działało jak należy skoro się tym szczycą. We Froyo też jest ten problem czy cały czas mowa o Ecleir ?

Jeśli chodzi o modele telefonów to fakt: zapomniałem o tych starych "wyjadaczach". Teraz mam W995 a wcześniej miałem E51., ale pamiętam że coś było kiedyś nie tak z tymi starszymi modelami Ericssona.  Tyle że to było kilka ładnych parę lat temu. Przy tej technologii i zaawansowaniu sprzętu nie powinno być problemu
 z takimi rzeczami...

P.S Znacie jakiś fajny program do sprawdzania pakietów internetowych ?

Połączone: Styczeń 11, 2011, 20:21:11
mcp Ten plik HTC_IME_hi22.apk to jest łatka HTC czy dzielne chłopaki xda to zrobili ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2011, 20:21:11 wysłana przez Lenino83 »

*

Offline fezz

• **
  • 192
  • Sprzęt: HTC Desire [MIUI XJ]
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 11, 2011, 20:26:52 »
Dzięki chłopaki!!!

Kupiłem go wczoraj. :proud: Dodatkowo dołożyłem pakiet 100 Mb w Erze. Zobaczymy czy starczy. Podobno duże rachunki przychodzą jak nie ma się limitu...

Kashan

Ja też myślałem nad SGS ale jakoś mnie nie urzekł. Chociaż fakt działa lepiej jeśli chodzi o gry, no i ten ekran - rewelacja :)  Chociaż dla mmnie technologia LCD jest przestarzała. Czekam na telefon z OLED :)

baca01
Dobrze że da się coś z tym zrobić. Sprawdzę tą aplikacje HANDcent. Aż tak mi na filmach HD nie zależy , ale skoro już jest to dobrze jakby działało jak należy skoro się tym szczycą. We Froyo też jest ten problem czy cały czas mowa o Ecleir ?

Jeśli chodzi o modele telefonów to fakt: zapomniałem o tych starych "wyjadaczach". Teraz mam W995 a wcześniej miałem E51., ale pamiętam że coś było kiedyś nie tak z tymi starszymi modelami Ericssona.  Tyle że to było kilka ładnych parę lat temu. Przy tej technologii i zaawansowaniu sprzętu nie powinno być problemu
 z takimi rzeczami...

Połączone: Styczeń 11, 2011, 20:21:11
mcp Ten plik HTC_IME_hi22.apk to jest łatka HTC czy dzielne chłopaki xda to zrobili ?

Do sprawdzania pakietów internetowych bardzo dobrym programem jest darmowy 3G watchdog. Sam używam i sobie chwale. Pakiet 100MB to maaaało. Przy przedłużaniu umowy wahałem się pomiędzy 100MB, a 300MB i na szczęście wziąłem większy pakiet. Nie używam tego netu jakoś specjalnie często ale wystarczy, że w miesiącu obejrzę 1-2 filmiki na YT i razem z pozostałymi czynnościami z pakietu prawie nic nie zostaje :D
SPV C600->MDA M3100->HTC TyTN II->HTC Desire

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 11, 2011, 20:35:38 »
Zawsze mogę zmienić na większy. Na mniejszy już ciężko. Sprawdzę jak to będzie u mnie wyglądało i najwyżej zmienię...

3G watchdog - sprawdzę

Podobno Smart monitor jest też fajny...

*

Offline kashan

• 35
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 11, 2011, 21:43:32 »
Z darmowych sprawdzał mi się NetCounter a teraz mam Phone Usage. Oba śmiało mogę polecić. A co do pakietu tu rzeczywiście andek pochłania go dużo szybciej niż WM czy Bada które miałem wcześniej.

*

Offline cervandes

• **
  • 165
    • http://www.vw-passat.pl
  • Sprzęt: SGS2, E2370
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 11, 2011, 22:01:29 »
Mimo, że Lenino83 już kupił Deserka to dodam od siebie, że jako szaleniec który miał wiele gruubych telefonów - z Desire nie mogę się rozstać od ponad pół roku i ani myślę o zmianie.

Nie rootowałem, nie grzebałem, po prostu używam i...

Żadnych problemów z jakością rozmów, z łącznością, z zasięgiem, z klapką, z aparatem nie mam.

Jakość wykonania super, kilkumiesięczny telefon po wyczyszczeniu wygląda nadal jak nowy.

Cięcie się filmów w 720p zależy od szybkości karty w aparacie.

Jedyna wada to mała pamięć wbudowana, jednemu będzie wystarczać - innemu nie. Ja nie używam wielu programów poza zwykłym zestawem z pudełka ale są i tacy którym na gierki czy inne pierdoły conieco brakuje...

Moja rekomendacja - REWELACJA.
Każdy pierwszy raz buduje nas samych

*

Offline baca01

• 266
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 12, 2011, 00:45:50 »
Dzięki chłopaki!!!

Podobnie jak wyzej, uzywam do sprawdzania wyslanych i odebranych danych, programu 3G watchdog. Prosty z widzetem na ekranie, monitoruje na biezaco nasze szalenstwa w sieci. Mozesz ustawic aby po przekroczeniu alarmowal lub wrecz zablokowal mozliwosc korzystania z danych.

Z poczatku mialem do dyzpozycji 100MB w Plusie. Wystarczalo w zupelnosci na (polaczenie GPRS/UMTS ciagle przez 12 godzin dziennie, potem WiFi):
- sporadyczne przegladanie zawartosci sieci
- ciagly monitoring 5 kont pocztowych (synchronizacja co 5-15 min, czytanie, sciaganie poczty ale bez duzych zalcznikow)
- widzet FirendStream (Facebook)
- widzet pogoda (monitoring 8 stacji pogodowych)
- kalendarz z opcja synchronizacji online
- gadu gadu
- sporadyczne wizyty w Markecie, sciaganie programow na Desire

Po powrocie do chaty jak nie zapomne, przelaczam sie na WiFi:)

W przypadku zabawy z mapami google potrzeba duuuuzo wiecej MB:)
Jedna 10-minutowa zabawa z mapkami skonsumowala ponad 30MB!

Dla wygody i komfortu zamowilem sobie w programie lojalnosciowym pakiety 250MB.

Pomimo wielu wad Desire, uwazam ze jest to bardzo udany model i na chwile obecna nie ma zamiennika.

Ponizej zrzuciki ekranowe mojego Desire.
Na obrazku 1 w prawym gornym rogu widzet 3G watchdog z ilosciowym i procentowym zuzyciem MB.
Na obrazku 2 wykorzystanie internetu w 3G watchdog.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2011, 00:48:47 wysłana przez baca01 »
HTC Touch Dual już tylko do testów, Desire  u nowego właściciela a Loox N520 jako podświetlany zegarek w pokoju.

*

Offline mcp

• 22
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 12, 2011, 12:05:16 »
Dzięki chłopaki!!!

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=624416

Po powrocie do chaty jak nie zapomne, przelaczam sie na WiFi:)
"Setting Profiles" zrobi to za Ciebie. Do tego wystarczy Ci darmowa wersja "Lite"

*

Offline porosiu

• **
  • 169
  • Sprzęt: htc hd, htc desire,evo 3d
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 12, 2011, 13:22:20 »
Zamiennik jest to desire hd...-)
A ta na poważnie jedyna wada to mała pamięć wewnętrzna kilka aplikacji i jest full.
Wcześniej mialem touch hd na windzie i na dzień dzisiejszy w życiu bym nie wrócił do wm, andek jest dużo lepszy,a zaznaczam ze telefon nie rootowany.

*

Offline baca01

• 266
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 12, 2011, 14:36:03 »
Desire HD to prawie to samo ale z gorsza obudowa ;)

Fakt, pamiec wewnetrzna jest bardzo mala - i to kolejna wada Desire.
Na nic 16-gigowa karta microSD ktora mam, skoro programy nie chca sie przeniesc do pamieci zewnetrznej...

Nie mam roota i na razie nie planuje jego zalozenie.
No chyba ze szlag z oryginalem mnie trafi ;)

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 12, 2011, 16:31:14 »

Fakt, pamiec wewnetrzna jest bardzo mala - i to kolejna wada Desire.
Na nic 16-gigowa karta microSD ktora mam, skoro programy nie chca sie przeniesc do pamieci zewnetrznej...

Nie ma na to żadnej rady ?

Pomimo wielu wad Desire, uwazam ze jest to bardzo udany model i na chwile obecna nie ma zamiennika.

Bardzo dobra rekomendacja :ok: Jeszcze czekam na dostawę...

Mimo, że Lenino83 już kupił Deserka to dodam od siebie, że jako szaleniec który miał wiele gruubych telefonów - z Desire nie mogę się rozstać od ponad pół roku i ani myślę o zmianie.

Nie rootowałem, nie grzebałem, po prostu używam i...

Żadnych problemów z jakością rozmów, z łącznością, z zasięgiem, z klapką, z aparatem nie mam.

Jakość wykonania super, kilkumiesięczny telefon po wyczyszczeniu wygląda nadal jak nowy.

Cięcie się filmów w 720p zależy od szybkości karty w aparacie.

Jedyna wada to mała pamięć wbudowana, jednemu będzie wystarczać - innemu nie. Ja nie używam wielu programów poza zwykłym zestawem z pudełka ale są i tacy którym na gierki czy inne pierdoły conieco brakuje...

Moja rekomendacja - REWELACJA.

Jeszcze lepsza rekomendacja telefoniku.... :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Mam nadzieję że będę tak zadowolony jak Wy z tego Smart-fonu. Myślę że jutro powinien już być w moim władaniu :O~

P.S Jeszcze raz dzięki chłopaki za obalenie kilku mitów o tym telefonie. Aż nie chciało mi się wierzyć że może być taka tragedia. Prawdopodobnie opinie pisali "pasjonaci nadgryzionych jabłek" chociaż nic do nich nie mam. Każdy lubi to co chce...

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 12, 2011, 17:16:50 »
Root i ROM z apps2sd, ale ja jakoś nie mam takiej potrzeby, po 4 miesiącach używania Desire mam wolne ok 30 MB.

*

Offline baca01

• 266
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 12, 2011, 21:31:57 »
Ponoc na rootowanych telefonach da sie przenosic instalki na karte zewnetrzna.

Porownywalem niedawno Desire z iPhone4 i powiem, ze oba telefony sa bardzo zblizone do siebie.
Mi sie bardziej podoba interfejs Desire a dokladnie Sense. Czulosc ekranu przynajmniej taka sama.
Ba... Po rozpakowaniu i uruchomieniu HTC ekran byl tak delikatny na dotyk, ze az mnie to zmartwilo...
Kazde musniecie paluchem skutkowalo klikiem. Ku mojej uciesze, po zalozeniu folii ochronnej, Desire ciut stracil na czulosci ;)