Widziałem dokładne klony TC i innych programów dla ludzi, którzy obsesyjnie próbują upodobnić androida do peceta lub chociaż WM. To nie ma sensu - wszystko małe, o wygodnej obsłudze można zapomnieć. Najpopularniejszym menedżerem plików jest Astro, ale on niestety zaczyna się rozrastać niczym Winamp na pieca i przez to traci na funkcjonalności.
Prawda jest taka, że ja np. (i pewnie bardzo wielu użytkowników andka) nie odczuwam potrzeby grzebania się w jego plikach w sposób bezpośredni - to mogę zrobić z poziomu kompa. Gdybym miał inne proste i wygodne narzędzie do instalacji programów z plików APK (najlepiej qrde w systemie!) to i Astro bym się pozbył.
Co do porządkowania aplikacji w menu... to jest kwestia launchera. Wiem, że autor LauncherPro pracuje nad czymś takim, ale nie jest to wysoko na liście jego priorytetów. Słyszałem też, że jakiś launcher ma taką funkcję, ale nie wiem, o jaki może chodzić. Nie śledzę tematu. Zawsze możesz skorzystać z mechanizmu folderów, ale tam porządki trzeba robić ręcznie :/