Masakra ostatnio nakręciłem jakiś filmik i wyszło tragicznie a wszystkiemu winne to tylne okienko. Jest tak beznadziejnie zrobione i zabezpieczone, że mnie się całe zrysowało już po pół roku używania telefonu. Niestety ustrojstwo siedzi w tej integralnej części obudowy. Udało się to komuś wydłubać bezboleśnie ? Chciałbym się pozbyć tego kawałka plastikowej szybki przed obiektywem w diabły. Obraz wtedy powinien zyskać kolosalnie na jakości.
Tak BTW cholera nie mogli tam dać po prostu kawałek szkła zamiast plastiku... aparat jest teraz praktycznie bezużyteczny. Szlag by to trafił. Zaoszczędzili jak cholera.
Roger
Połączone: [time]Czerwiec 14, 2012, 11:55:55[/time]
OK sam sobie odpowiem. Przysiadłem i w 10 minut załatwiłem problem. Zdejmujemy pokrywę baterii, wyjmujemy baterię i kartę SIM. Odkręcamy trzy małe śrubeczki znajdujące się po lewej stronie komory baterii, niestety na jednej z nich jest plomba zatem wiadomo... Po odkręceniu tych trzech śrubek podważamy delikatnie obudowę po przeciwnej stronie małym płaskim śrubokrętem. Po zdjęciu panelu delikatnie wydłubujemy prostokątną szybkę osłaniającą obiektyw i składamy telefon.
Różnica? Masakryczna w jakości zdjęć i video na plus rzecz jasna. Jeśli ktoś zamierza używać tego aparatu i kamery niema wyjścia IMHO jak tylko pojawi mu się kilka nawet mikro rysek na tym posranym wizjerku. Swoja drogą ta szybka plastikowa jest klejona w jakiś sposób z dwóch i ma grubość około 2mm. Trzeba być naprawdę idiotą, żeby do aparatu o rozdzielczości 5mpix z obiektywem wielkości główki od szpilki wsadzić przed obiektywem coś tak gównianego. Po wywaleniu tej porysowanej szybki moje filmy nagle zyskały na kontraście, zrobiły się krystalicznie czyste, zniknęła poświata na wszystkich jasnych obiektach, praca pod światło nagle stała się bezproblemowa. A wystarczyłoby aby producent wsadził tam 1mm szybkę szklaną oraz osadził ją ten 1mm głębiej w obudowie chroniąc przed zarysowaniami. Nie wiem kto projektuje te telefony bo to jest jakaś kpina.
Minusy: teraz przez dziurę będzie wpadał kurz do obudowy, czyszcząc soczewkę aparatu należy zachować maksymalną ostrożność, w tej chwili jej zarysowanie jest ostateczne.