Przesiadka z HTC TOUCH PRO 2-kilka pytań o funcjonalność

• 3 Odpowiedzi
  • 3063 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przymierzam się powoli do zmiany phona, a ponieważ nie wyobrażam sobie życia bez qwerty (najpierw Kaiser, a obecnie Touch Pro 2) wybór padł na Desire Z (głównie ze względu na brak konkurencji cenowej - myślałem o Milestone 2, ale była znacznie droższa i bez pl). Ponieważ phone służy mi głownie do pracy mam parę pytań o funkcjonalność, które są dla mnie bardzo istotne:

- dyktafon - czy jest jakiś wbudowany czy trzeba dodatkowo instalować (chodzi mi o nagrywanie notatek głosowych, a nie rozmów), czy istnieje możliwość uruchamiania dyktafonu przyciskiem sprzętowym (wiem, że desire z ma ich bardzo niewiele więc pytanie czy daje się przypisać pod nie nagrywanie)

- kalendarz - czy ten wbudowany w androida jest na tyle wygodny, że można korzystać z systemowego czy lepiej instalować coś osobnego (w WM 6.1 od zawsze używałem aplikacji ThumbCal), czy nie ma problemu z przypomnieniami (w WM 6.1 często występował błąd w powtarzających się przypomnieniach co powodowało brak ich wyświetlania)

- synchronizacja kalendarza i kontaktów w Thunderbirdem -  do synchronizacji używam chyba jedynego programu do tego celu-BirdieSync, z opisu wynika że działa na androidzie, ale pytanie jak to wygląda w praktyce

-jak wygląda na adroidzie sprawa dostępu do zasobów karty sd z pc - na WM 6.1 używałem bardzo praktyczniej wtyczki do Total Comandera  WinCE Device, czy jest coś podobnego na androida?

Z góry dzięki za odpowiedź. Franiu

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
Odp: Przesiadka z HTC TOUCH PRO 2-kilka pytań o funcjonalność
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 03, 2012, 21:35:56 »
1. Jest wbudowany od HTC. Przypisać dyktafon można bez problemu do klawisza na chowanej QWERTY bez problemu (są na niej dwa konfigurowalne). Gorzej, jeśli chcesz do jakiegoś który zawsze jest na wierzchu, bo o ile wiem wtedy już trzeba mieć roota.
2. Ja używam wbudowanego i problemów nie mam, ale wymagający jakiś znowu nie jestem
3. Nie korzystam Thunderbirda, poza tym generalnie z synchronizacji z czymkolwiek inaczej niż przez chmurkę, więc tu się nie wypowiem
4. Podłączasz pod PC i masz kartę pamięci widoczną jako pendrive
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 04, 2012, 14:00:36 »
1. Jest wbudowany od HTC. Przypisać dyktafon można bez problemu do klawisza na chowanej QWERTY bez problemu (są na niej dwa konfigurowalne). Gorzej, jeśli chcesz do jakiegoś który zawsze jest na wierzchu, bo o ile wiem wtedy już trzeba mieć roota.

No najbardziej zależy mi, aby był to któryś zewnętrzny przycisk (chyba więc aparat lub głośność) i żeby uruchamiał nie sam dyktafon, ale od razu jego nagrywanie. W Kaiserze miałem do tego specjalnie zaprojektowany przez htc przycisk, a w touch pro2 wrzuciłem sobie to na zieloną słuchawkę - przytrzymanie dłuższe uruchamiało nagrywanie i dopóki nie puściłem nagrywała się notatka. Super rozwiązanie jak ktoś często nagrywa szybko galopujące myśli np: w samochodzie jak sobie przypomni co ma jeszcze dzisiaj zrobić. :)

4. Podłączasz pod PC i masz kartę pamięci widoczną jako pendrive

Więc widać go jako normalny dysk. Czyli w TC powinno działać tak samo. A czy działa wtedy synchronizacja? W WM 6.1 było tak że po podłączeniu kablem z pc wybierało się czy synchronizacja przez ActiveSynca czy jako normalny dysk widoczny z poziomu pc. TC miał tą przewagę, że działało to niezależnie od wyboru tej opcji (można było więc normalnie synchronizować jednocześnie korzystając z karty na pc).

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 04, 2012, 17:00:43 »
A czy działa wtedy synchronizacja? W WM 6.1 było tak że po podłączeniu kablem z pc wybierało się czy synchronizacja przez ActiveSynca czy jako normalny dysk widoczny z poziomu pc. TC miał tą przewagę, że działało to niezależnie od wyboru tej opcji (można było więc normalnie synchronizować jednocześnie korzystając z karty na pc).
Debugowanie (na oko mniej więcej to samo tryb HTC Sync, a przynajmniej na obu z ADB się korzystać da) i pamięć masowa mogą działać jednocześnie (przynajmniej jeśli chodzi o zabawę ADB), ale wtedy system na telefonie nie widzi karty pamięci, więc np. muzyki czy fotek nie zsynchronizujesz (o ile działa, bo nie korzystam z synchronizacji przez kabel więc gwarancji nie dam).
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+