Galelria w tym modelu jest dość pokrętnie skonstruowana - ja też zauważyłem ten "problem"...
Sprawa ma się tak, że po zrobieniu zdjęcia zostaje ono zapisane w jednym folderze na karcie SD sdcard/DCIM, jednocześnie jako, że aparat ma 5 Mpx to do zdjęcia zostaje generowana miniaturka, która to wczytuje się we wszystkich przeglądarkach plików - rozwiązanie dość ciekawe w celu przyspieszenia.
Miniaturka zapisuje się w katalogu /sdcard/DCIM/thumbnails
i tutaj zaczyna się jazda...
Wykonując zdjęcie system musi wygenerować właśnie tą miniaturkę (skrót), żeby było dostępne z poziomu aplikacji zainstalowanych w telefonie inaczej do zdjęcia można dotrzeć tylko poprzez managera plików znając ścieżkę zapisu
podobnie jest w przypadku kasowania zdjęć - nie wystarczy usunąć oryginału bo pozostaje miniaturka w drugim folderze, która właśnie wyświetla się podczas przeglądania za pomocą aplikacji
Co do wykrzykników to pojawiają się wtedy jak:
system nie zdążył wykonać miniaturki
oryginalny plik został skasowany
skasowana została miniaturka z katalogu /sdcard/DCIM/thumbnails
Proponuję zaopatrzyć się w jakiegokolwiek managera plików i wejść bezpośrednio w folder zdjęć, albo na początek dojść do ładu z folderami - oba muszą zawierać tą samą zawartość...
pliki miniaturek mają losowo generowane nazwy co utrudnia segregację
Nie wiem czy opisałem to dość jasno, ale mam nadzieję, że choć trochę pomogłem w tej kwestii
zalecałbym - podłączenie do kompa, zgranie wszystkich dotychczasowych fotek, filmów... i wyczyszczenie zawartości obu tych folderów w ceku ujednolicenia ich zawartości
zakładając nowy folder na fonie można sobie wgrać poprzednio wykonane zdjęcia - u mnie system sam wygenerował miniaturki po pierwszym przeglądaniu
z ciekawostek to:
usuwając zdjęcie z poziomu "galerii" nie zostaje kasowana miniaturka - parę kb ale z czasem może zajmować dość sporo
pozdrawiam