Lagowanie Zetki

• 13 Odpowiedzi
  • 5004 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lagowanie Zetki
« dnia: Marzec 28, 2012, 09:42:04 »
Witam,
Wczoraj kolega pokazał mi swojego Samsunga Xperie Neo i w porównaniu z moją Zetka u niego śmiga bardzo płynnie i szybko mimo że mam podkręcony procek do 1.5 GHz. Dodam że posiadam CM7 a on Gingerberda. Czy macie jakiś pomysł jak mógłbym poprawić działanie mojego fona ?
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2012, 09:46:42 wysłana przez kregiel16 »

*

Offline marcio15

• **
  • 153
    • Blog
  • Sprzęt: Alcatel one touch fire, Xperia z1
Odp: Lagowanie Zetki
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 28, 2012, 17:05:04 »
Co ci w niej laguje bo tak ogolnie napisales...na mojej wszystki dziala bardzo plynnie a mam stockowy rom i bez zadnych overclocking
qtek s100 - i780 - galaxy ace - xperia x10 - arnova 10 g2 - htc desire z - lg 4x hd - Nokia lumia 820 - SGN - Asus memopad 10 - BB z10 - Alcatel one touch fire - Xperia z1

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 28, 2012, 17:13:02 »
Np przewijanie pulpitow/menu z aplikacjami. Minimalizowanie pulpitów itp

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 28, 2012, 18:17:56 »
A jaki launcher, ile pulpitów, ile widżetów. Bo jak masz ich dużo to możliwe. Ja mam CM7.2 z Go Launcherem z 5 pulpitami z siedmioma widżetami i praktycznie żadnego laga (czasem się zdarzy).
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 28, 2012, 18:29:44 »
ADW launcher,  7 pulpitow, w liscie aplikacji 200 pozycji.
Sam nie wiem czemu sie laguje, wolno dziala itp co prawda nie caly czas ale za czesto :(

*

Offline morrow85

• **
  • 125
  • Sprzęt: HTC Wizard, HTC Touch Pro (Orange), Desire Z
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 28, 2012, 18:44:52 »
zapewne laguje na dzień dobry po wybudzeniu ? i mija mu chwile zanim te lagi znikają ? ja obstawiam na steping taktowania procesora.

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 28, 2012, 19:02:27 »
Akurat nie ma zaleznosci czy na chwile po wybudzeniu czy podczas ciaglej pracy.

*

Offline MadMatrix

• 9
  • Drift or die
  • Sprzęt: HTC TyTn II (KAIS130) -> HTC Desire Z 2.3.3
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 28, 2012, 19:23:55 »
Spróbuj może wrócić do normalnego clocka procka, bo z doświadczenia na PC wiem, że mimo iż procek wytrzymuje OC to ogólnie ma za niski potencjał i zamiast szybciej jest wolniej niż oryginalnie...
A! I przepatrz może w ustawieniach launchera (jeśli nie stockowy) szybkość animacji... Bo mogło im coś odbić i same z siebie się poprzestawiały...
Ja na swoim Desire Z mam ADW Launcherem z 3 pulpitami i 5widgetami mam 0 lagów, dodam, że taktowanko 800MHz

*

Offline morrow85

• **
  • 125
  • Sprzęt: HTC Wizard, HTC Touch Pro (Orange), Desire Z
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 28, 2012, 22:15:51 »
uwierz mi że procek z 1,4GHz czy z 1,5GHz będzie działał płynniej niż 800MHz , problem polega na tym że w stanie spoczynku ( np gdy nie jest używany przez parę sekund a procesor nie jest za bardzo obciążony ) spada taktowanie procesora, zapewne do około 300MHz , a zanim się rozkręci mija chwila i to obojętnie czy był na zgaszonym ekranie czy nie.

dodatkowo proponował bym spojrzeć co w trakcie tych lagów działa w tle, może jest jakaś synchronizacja w tym czasie albo jakieś aktualizacje.

*

Offline Paniki

• 337
  • [...] Jestem Ja i nie ma lepszych [...]
    • Audio SPA
  • Sprzęt: Chwilowo Spica :)... już po uff ;)
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 29, 2012, 00:05:42 »
Każdy różnie nazywa lagowanie itp ;) Najlepiej by było zrobić jakiś filmik i porównanie ;)
Typhon > G500 > Wizard > Trinity > 5300 XM (Przejściowo) > Blue Angel > G900 > TyTN II > Diamond > Hero > Diamond 2 > Wildfire S > Milestone > Desire > Desire Z > HD2 > Desire HD > V970 > Evo 3D > Evo 3D > Galaxy S II > Galaxy Spica :E > Galaxy S II >

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 29, 2012, 14:49:50 »
Ja bym obstawiał kiepsko ustawiony governor. Za szybko obniża taktowanie i za wolno je podnosi. A jak dodać do tego, że sam procek demonem wydajności nie jest...

Przykładowo na SGS2 fabrycznie jest 200-1200 MHz. Nawet jak mam ustawione 100-800 MHz, to i tak lagi widuję zwykle na filmach :P Tyle, że kombinacja kernel + governor potrafi wiele w tej kwestii zmienić.
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

Offline kamik

• 39
  • Sprzęt: Milestone
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 04, 2012, 12:19:50 »
W sumie mogę potwierdzić to co kolega napisał.
Moja dziewczyna niedawno sprawiła sobie Xperie Neo V i chodzi dużo płynniej niż Zetka. Nie ważne czy bezpośrednio po przebudzeniu czy po dłuższym działaniu wszystko działa płynniej. Żadnych zacięć w animacjach, przełączaniu ekranów itp.  Wszystko mimo to, że z wyglądu nakładka Sony wydaje się dosyć zasobożerna.
Za to w zetce nie widać tej płynności, a szczególnie po przebudzeniu. W sumie cały czas widoczne jest takie lekkie klatkowanie prawie przy wszystkich czynnościach, a nawet jak coś się dzieje względnie płynnie to i tak w porównaniu do Xperii nie jest płynnie :P

Na Xperii jest stockowy rom bez roota, a na Htc Cyan 7.2, OC 1100mhz on demand, 3 ekrany, widżety: beutyful widgets super clock, pure calendar, widżet baterii i skróty do programów.

*

Offline Hornet15re1

• 421
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 05, 2012, 10:25:37 »

Na Xperii jest stockowy rom bez roota, a na Htc Cyan 7.2, OC 1100mhz on demand, 3 ekrany, widżety: beutyful widgets super clock, pure calendar, widżet baterii i skróty do programów.

Sam obie odpowiedziałes dlaczego HTC loguje wgraj sobie  stokowy i zobaczysz ze bedzie działac plynnie,u mnie Zetka to pierwszy fon w którym nie mam probemów z wydajnoscia na stokowym i nie ciagnie mnie do tunningowych modów tego fona :E
Nokia 3210-Nokia 3330-Nokia 6610-Nokia 6822a -Nokia N70 - HTC DIAMOND - HTC TOUCH PRO-SAMSUNG SPICA - HTC DESIRE Z

W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz potrzeba pentium 4 3.0 Ghz żeby odpalić Viste...

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 05, 2012, 13:43:50 »
Sam obie odpowiedziałes dlaczego HTC loguje wgraj sobie  stokowy i zobaczysz ze bedzie działac plynnie,u mnie Zetka to pierwszy fon w którym nie mam probemów z wydajnoscia na stokowym i nie ciagnie mnie do tunningowych modów tego fona :E
Ciekawe, bo ja na stockowym (2.3.3) nie mogłem wytrzymać i z radością przesiadłem się na czystego Andka.
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+