korzystanie z wifi / korzystanie z internetu od operatora

• 3 Odpowiedzi
  • 2833 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

korzystanie z wifi / korzystanie z internetu od operatora
« dnia: Wrzesień 24, 2011, 15:54:23 »
Witam, kiedy wiadomo na 100% że otwierając stronę czy korzystając w jakikolwiek inny sposób z internetu telefon korzysta z wifi a nie z połączenia internetowego jakiego oferuje operator sieci komórkowej?

Domyślam się, że pytanie jest banalnie proste dla 99% forumowiczów. Telefon tego typu mam od wczoraj a sam jakoś szczególnie nie podążałem przez kilka lat za nowinkami w tej branży..

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: korzystanie z wifi / korzystanie z internetu od operatora
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 24, 2011, 16:07:23 »
Jeśli jesteś połączony przez WiFi to takie połączenie ma pierwszeństwo. Jak nie jesteś pewny czy korzystasz na 100% z WiFi to wyłącz połączenie danych, zainstaluj np. APN Droid.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Jeremy

• 616
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 24, 2011, 16:39:32 »
W momencie, gdy połączenie komórkowe albo wi-fi nie jest aktywne, to wiadomo, prawda? :) Uaktywnić lub wyłączyć wi-fi, połączenie komórkowe i wiele innych rzeczy możesz albo wspomnianym przez tomaszkap APN droid albo masą innych widżetów, przełączników i programów. Część masz już zainstalowane w systemie, więc nie musisz nic ściągać (jeżeli twój telefon miał aktualizację do androida 2.3.3 to przełącznik taki znajdziesz też na górnym pasku powiadomień w zakładce "szybki dostęp" - polecam). Jeżeli masz aktywne zarówno połączenie komórkowe jak i wi-fi, to wifik ma zawsze pierwszeństwo.
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 24, 2011, 20:37:50 »
bardzo dziekuje za podpowiedzi, pozdrawiam