Edycja słowa podczas pisania smsa i "zielona strzałeczka" edycji.

• 3 Odpowiedzi
  • 2304 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Edycja słowa podczas pisania smsa i "zielona strzałeczka" edycji.
« dnia: Październik 24, 2011, 21:11:03 »
Witajcie.

Nie jestem pewny, czy jest to problem z androidem jako takim, czy z nakładką z HTC - w związku z tym temat umieściłem konkretnie na podforum Zetki.
Android : 2.3

Problem jest śmieszny i niesamowicie wkurzający jednocześnie.
Na początku - wszystko tyczy pisania na rzeczywistej klawiaturze qwerty. Mam powyłączane opcje uzupełniania tekstu itp. itd.

Problem polega na tym, że gdy zrobię literówkę w slowie, dajmy na to pisząc "Teledon" zamiast "telefon" - chcę tą literówkę oczywiście zmienić.
Próbuję więc trafić palcem w miejsce za literką "d". Telefon jednak automatycznie stwierdza, że słowa "teledon" nie ma w swoim słowniku, zaznacza więc je całe i proponuje mi dodanie go do słownika (pojawiają się opcje na dole ekranu). Sprawia to, że nie mogę poprawić słowa, którego nie chcę dodać do słownika...

Normalnie, podczas muskania touchpada w lewo bądź w prawo (jak na zwykłym wybieraku), powinienem przechodzić kursorem o jedną literkę w prawo bądź w lewo. W tym jednak przypadku przechodzę pomiędzy proponowanymi przez androida słowami które mógłbym dodać do słownika...

Jest to cholernie wkurzające, bo napisanie krótkiego smsa przez takie wariactwo potrafi trwać wieki.
Telefon mam od niedawna, wczęsniej używałem milestone'a z andkiem 2.2 - tam nie miałem takich problemów.

Powiedzcie prosze co powinienem odznaczyć i w którym menu. Wydaje mi się, że poodznaczałem już wszystkie możliwe opcje "pomocy" (heh..) w menu "język i klawiatura" --> "touch input", a jednak problem dalej występuje.

To jest jak dla mnie po prostu nielogiczne...

Proszę o pomoc i serdecznie pozdrawiam!
Bartek

Odp: Edycja słowa podczas pisania smsa i "zielona strzałeczka" edycji.
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 25, 2011, 16:40:48 »
U mnie ten problem nie występuje, ale może dlatego, że używam klawiatury Gingerbread pobranej z AM.
Spróbuj zainstalować.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 25, 2011, 21:18:03 »
U mnie ten problem nie występuje, ale może dlatego, że używam klawiatury Gingerbread pobranej z AM.
Spróbuj zainstalować.

Ale masz na myśli pisanie na klawiaturze rzeczywistej (wysuwanej), czy ekranowej?
Bo może rzeczywiście ustawienia takiej klawiatury mają również wpływ na działanie klawiatury rzeczywistej...

Dzięki za info.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 02, 2011, 15:00:30 »
Ale masz na myśli pisanie na klawiaturze rzeczywistej (wysuwanej), czy ekranowej?

Rzeczywistej.
Zainstalowanie klawiaturki z AM ma wpływ zarówno na ekranową jak i sprzętową.
Zobacz sobie:
https://market.android.com/details?id=com.kalicinscy.polishen&feature=search_result
https://market.android.com/details?id=com.jb.gokeyboard&feature=search_result
a także:
http://androidapps.pl/aplikacje/alternatywne-klawiatury/407-htcime.html