Coś zeżera baterie

• 7 Odpowiedzi
  • 3863 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Bisztov

• *
  • 88
  • Sprzęt: HTC Desire Z, HTC Touch Pro 2
Coś zeżera baterie
« dnia: Grudzień 04, 2011, 12:54:45 »
Witam. Mam taki problem choć czytałem dużo o DZ przed zakupem, że bateria jest dość słaba ale u mnie coś chyba wyjątkowo słaba. Przez noc ładowałem telefon, odpiąłem z ładowarki po 7 a już jest zalewdwie 65% baterii. Nie katuje telefonu, normalnie pisze SMSy, parę razy włączyłem WI-FI i nic po za tym. Jakim programem najlepiej sprawdzić co pożera baterie? W ustawieniach pisze że jakieś 86% zżera wyświetlacz - mam przyciemniony więc powinno się chyba zaoszczędzić nieco energii. W porównaniu do TP to jest masakra z baterią. Jak telefon jutro w pracy wytrzyma tego nie wiem... Ale żeby będąc w domu nie korzystając czesto z neta, GPS tak bateria malała to coś tu jest nie halo... 3G też mam wyłączone, wszystkie synchronizacje i inne tego typu pierdółki. Poradźcie coś... Tak się cieszyłem z nowego nabytku a tu taka lipa... :(

*

Offline Jeremy

• 616
  • Sprzęt: HTC Desire Z
Odp: Coś zeżera baterie
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 04, 2011, 13:41:38 »
Z moich doświadczeń wynika paradoksalnie, że Desire Z ma mniejszy pobór prądu niż wiele smartfonów. Na pewno wytrzymuje dłużej niż mój dawny Hero i Desire znajomej. Są natomiast rzeczy, które drenują baterię straszliwie - aplikacje korzystające namiętnie z: GPS, akceleratora graficznego oraz WiFI. Takie rzeczy jak nawigacja potrafią skasować baterię bardzo szybko, choć ostatnio rekordzistą jest u mnie TinyTower (taka gierka w którą namiętnie gram, która ciągle się synchronizuje z netem przez wifi).

Co do twojego problemu, to podejrzewam jakiś program działający w tle. Zacznij od wyłączenia modułu GPS, bo może coś się stale próbuje zlokalizować (nie masz przypadkiem na górnej belce migającej ikony ze znaczkiem anteny?).
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...

*

Offline Bisztov

• *
  • 88
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 04, 2011, 14:41:39 »
Nie. Nie korzystam w ogóle z takich funkcji jak wyżej napsiałem. Czasem tylko WI-FI. Masakra...  :-|

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 04, 2011, 17:08:26 »
Sprawdź, co Ci powie BetterBatteryStats ;)
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

Offline Bisztov

• *
  • 88
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 04, 2011, 23:04:20 »
W tym programie (BetterBatteryStats) Dając pierwszą opcję na Partital Wakelocks a drugą na Since chaged to pokazuje com.google.android.apps.maps.Mapy Count:11 7,6% następnie ActivityManager-Launch 2% a później jakieś po 0,3%. Telefon leży a bateria spada w zastraszającym tempie. Nic nie robie z fonem. Żadnej synchro ani nic. Wszystkie usługi wyłączone a tu od naładowania takie coś. POMOCY...  :O

*

dorsz85

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 14, 2011, 19:43:02 »
Nie chciałem już zakładać nowego wątku, bo w tym dziale jest ich sporo, więc podepnę się pod ten.

Znowu bateria... Podpinam telefon koło dwudziestej drugiej, odpinam koło szóstej. Gdy dziewiąta-dziesiąta przejrzę RSS mam ~90%, a do tego czasu telefon jest nie używany. W ciągu dnia jeszcze kilka razy przejrzę czytnik, posiedzę max. 30 min na necie, trochę normalnego użytkowania(wiadomo - kalendarz, notatnik...), wygadam minutę i do dwudziestej drugiej telefon dociąga na oparach. W tle jest tylko pogoda(aktualizowanie co 3h) i push Gmail. Cała reszta wyłączona. Stockowy 2.3. Na pulpicie tylko cztery widgety - pogoda, kalendarz, bateria(wszystkie od HTC) i 3G Watchdog.
Jestem trochę zdziwiony, zwłaszcza, że na necie można przeczytać opinię na temat całkiem mocnej baterii. Jakieś rady?

*

Offline MadMatrix

• 9
  • Drift or die
  • Sprzęt: HTC TyTn II (KAIS130) -> HTC Desire Z 2.3.3
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 23, 2011, 15:10:52 »
W tym programie (BetterBatteryStats) Dając pierwszą opcję na Partital Wakelocks a drugą na Since chaged to pokazuje com.google.android.apps.maps.Mapy Count:11 7,6% następnie ActivityManager-Launch 2% a później jakieś po 0,3%. Telefon leży a bateria spada w zastraszającym tempie. Nic nie robie z fonem. Żadnej synchro ani nic. Wszystkie usługi wyłączone a tu od naładowania takie coś. POMOCY...  :O

Mi z tego ewidentnie wynika, że masz włączone w tle mapy google'a czyli automatycznie GPS też próbuje się odpalić itd. Może sprawdź Process Managerem czy faktycznie mapa w tle lata i jeśli tak to spróbuj ja wyłączyć i wtedy zobacz co z tą baterią...
Naprawdę dziwny przypadek, bo ja swojego Desire Z użytkuję dosyć intensywnie i nawet wtedy bateria świetnie się trzyma... A jak go nie używam to w sumie nie widzę zupełnie żeby bateria spadała... Przez cały dzień (na jakiś czas wi-fi, chwila grania, smsy, 5min rozmowy, muzyka) się trzyma i wieczorem nawet nie potrzebuje panicznie ładowania...

*

Offline Jeremy

• 616
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 23, 2011, 15:57:38 »
Mi z tego ewidentnie wynika, że masz włączone w tle mapy google'a czyli automatycznie GPS też próbuje się odpalić itd.
Kolega musiałby wtedy zauważyć migającą ikonę GPS na górnej belce systemu... Nie, nie sądzę żeby to było to.
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...