Sytuacje wygląda w sposób następujący:
Mam w swoim HTC Desire Z skonfigurowane dwa konta pocztowe: POP3 na Wirtualnej Polsce oraz IMAP na GMail (tak, wiem - jest osobna aplikacja, ale wolę mieć wszystko w jednej skrzynce). Zaraz po zakupie urządzenia aktywowałem pakiet Internetowy, więc teraz mogę sobie pozwolić na cały czas aktywną sesję połączenia z siecią. Jedną z największych zalet takiej sytuacji od początku była dla mnie możliwość automatycznego ściągania maili. Ustawiłem harmonogram tak, żeby codziennie od 8.00 do północy sprawdzał skrzynki co 15 minut, potem co godzinę. Na początku działało świetnie - każdy mail przychodzący na skrzynkę skutkował pojawieniem się systemowej notyfikacji, informującej o nowej poczcie.
Jednak potem coś się zepsuło. Wczoraj wieczorem na przykład wysłałem sobie wiadomość z jednego konta na drugie - do rana telefon sam się nie odezwał. Nie było żadnej informacji o nowej poczcie - musiałem ręcznie wejść do aplikacji obsługującej pocztę, żeby zassało tą wiadomość.
Gdzie może leżeć powód takiego zachowania? Ustawienia harmonogramu wydają się być ok, podobnie jak opcje synchronizacji.
Niedawno aktualizowałem system, nie jestem jednak pewien, czy te dwie sprawy mają jakiś związek - być może zbiegły się po prostu przypadkowo w tym samym czasie...
Ktoś może coś poradzić?
UPDATE: Ok, już to rozwiązałem. Urządzeniu nie pasowało limitowanie ilości przechowywanych maili na podstawie chronologicznej (wiadomości z ostatnich trzech dni). Ustawiłem limit na przechowywanie 60 wiadomości w każdej ze skrzynek i teraz znów przychodzą do mnie wiadomości zaraz po wysłaniu.
UPDATE2: Moja radość byłą przedwczesna - nadal szwankuje... :/