Zmiana jezyka GER -> ENG dla nowych romów iPaq

• 124 Odpowiedzi
  • 110847 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #90 dnia: Wrzesień 11, 2006, 19:56:51 »
:( hi all user
Mam problem przywiozłam sobie z wakacji 4150 :) i to fajnie
Kraj pochodzenia hiszpania wiec i taki jezyk. Niesety za dużo czytałam na temat zmiany języków i zgłupiałam  :wkurzony:
Czy mogła bym dostać instrukcję krok po kroku w języku Pl jak zmienić język z esp. => ang. a na tych hexach to się nie znam i chyba nie chce  :worried:
Pozdrawiam

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #91 dnia: Wrzesień 12, 2006, 08:58:30 »
hmm, skoro język hiszpański i bez hexów to może wypróbuj ten sposób który podał JaREX tzn. ściągnij ze strony hp upgrade angielski i hiszpański, rozpakuj, rozpocznij instalkę z wersji hiszpańskiej i podmień w trakcie na ang.

« Odpowiedź #92 dnia: Wrzesień 12, 2006, 09:29:49 »
Co mam rozumieć pod słowem rozpocznij....
- uruchamiam aplikację hiszpańską co... potem zatrzymuję w jaki sposób (anuluj) ????
- podmienima pliki a jak je znajde w którym miejscu się to instaluje
Pzdr

*

Offline mion

• **
  • 211
« Odpowiedź #93 dnia: Wrzesień 12, 2006, 09:30:00 »
konkretnie - w momencie jak program do update już sprawdzi że instaluje hiszpański rom wersja x na hiszpański wersja wyższa lub ta sama. potem jest do kliknięcia przycisk "update" (używaj angielskiego programu do uaktualnienia, chyba że znasz hiszpański) - ale wtedy już powinien być podmieniony plik (wyrzucasz hiszpański .nbf, wrzucasz angielski z nazwą hiszpańskiego). gotowe

update - ściągasz ze strony hp rom 1.10 english i spanish
rozpakowujesz - po prostu klikając, do dwóch różnych folderów. będzie tam po kilka plików, m.in. taki z końcówką nbf (największy)

« Odpowiedź #94 dnia: Wrzesień 12, 2006, 22:18:30 »
i go zabiłąm  :terrified:
zrobiłam wg instrukcji:
1)czyli ściągnięcie romów
2)instalacja z hiszpańskiego
3)info o wersjach
4)podmiana
5)i zatwierdzenie next
i się zawiesiło i nie reaguje na nic czyli

Herd reset nic
wyjęcie baterii nic

a zawiesiło się zanim pojawił się pasek stanu instalacji rom
i widzimy
LOGO HP I NR WERSJI NA GÓRZE

czy coś a się zrobić
please ratujcie

*

Offline mion

• **
  • 211
« Odpowiedź #95 dnia: Wrzesień 12, 2006, 22:32:25 »
nie za bardzo rozumiem kiedy padł. czy po oknie ze sprawdzeniem wersji (po lewej jaki system zainstalowany, po prawej jaki będzie docelowy), a przed kliknięciem next / dalej czy jak to tam jest po hiszpańsku.

wyrzuciłaś z folderu instalacyjnego hiszpański plik .nbf a wrzuciłaś angielski z nazwą zamienioną na nazwę pliku hiszpańskiego?

wpisz w szukaj "parrot mode" i mtty + Ipaq, wyjdą interesujące Cię wyniki

poza tym spróbuj jeszcze raz sflashować oryginalnym hiszpańskim rom'em. jak ruszy to można grzebać od nowa ;)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #96 dnia: Wrzesień 13, 2006, 08:34:51 »
logo hp i numer wersji na górze wskazuje na to że ipaq jest w trybie bootloadera
poczytaj ten wątek
arcziemu udało się z tego wyjść (gdy mtty nie zadziałało) poprzez wyjęcie baterii ale nie na chwilę tylko na 20 godzin

ps. obwinianie (na innym forum) ludzi którzy próbują rozwiązać Twój problem o to że coś poszło nie tak nie zachęca do udzielania pomocy...

« Odpowiedź #97 dnia: Wrzesień 13, 2006, 08:57:10 »
a nikogo nie obwiniam bo zrobiłam to w Pełni świadoma  ;) Mam już swoje lata i odpowidam za siebie
A znając moj charakter  >:) jutro też tak zrobie hmm Jak się uda:)
Ot sytuacja i tyle i ile przy tym się można nauczyć

mion
czy po oknie ze sprawdzeniem wersji (po lewej jaki system zainstalowany, po prawej jaki będzie docelowy), a przed kliknięciem next / dalej czy jak to tam jest po hiszpańsku.

Po kliknięciu next i nic nie ma ekran bootloadera

wyrzuciłaś z folderu instalacyjnego hiszpański plik .nbf a wrzuciłaś angielski z nazwą zamienioną na nazwę pliku hiszpańskiego?

TAK

wpisz w szukaj "parrot mode" i mtty + Ipaq, wyjdą interesujące Cię wyniki

poza tym spróbuj jeszcze raz sflashować oryginalnym hiszpańskim rom'em. jak ruszy to można grzebać od nowa ;)[/quote]

Nie da rady do nie widzi Microsoft :) czyli AS

pozdrawiam i dziękuje

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #98 dnia: Wrzesień 13, 2006, 13:26:19 »
a czytałaś temat arcziego? on tam zgromadził wszystkie informacje jakie znalazł w związku z 4150 w trybie bootloadera, bo sam był w takiej sytuacji jak Ty teraz
generalnie masz do wyboru albo próbować wgrać rom albo wyjąć baterię

« Odpowiedź #99 dnia: Wrzesień 26, 2006, 12:54:24 »
Witam serdecznie.
Przestudiowałem wszystkie wypowiedzi od 2004 roku i nie odnalazłem nigdzie jak zmienić w iPAQu h3950 ID państwa po zmianie języka.
Serdecznie prosze o pomoc.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #100 dnia: Wrzesień 26, 2006, 20:47:36 »
Cytat: "doserek"
Sluchajcie koledzy i kolezanki. Czy ktos sobie poradzil ze zmiana ger->ang w rx1950? znalazlem na stronie hp aktualizacje angielska tylko, niemieckiej nie wypatrzylem. Ma ktos jakies sugestie?

Ta sama metoda - podmiana nazw piku w tracie flashowania , romy :tu do pobrania
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #101 dnia: Wrzesień 29, 2006, 08:24:53 »
wydaje mi sie ze trzeba czegos wiecej, podmiana plikow nie wiele zmienia. w momencie kiedy podmienialem plik efekt byl taki ze troche pozniej pojawia sie komunikat o nie wlasciwej wersji jezykowej. w przypadku odpalenia wersji us pjawia sie on przed ladowaniem do pamieci (jeszcze na pc) a kiedy robi sie sztuczke z podmiana pojawia sie po probie ladowania do pamieci na samym palmie. cos mi sie wydaje ze trzeba w tym hexie pomieszac, jak ktos ma jakies dodatkowe wskazowki to moze sie to w koncu uda ;)

ps1 oczywiscie wszystko (tak mi sie wydaje) bylo zrobione zgodnie z opisem z tego watku, czyli uruchomienie i rozpakowanie kolejno obu softow podmiana plikow i zmiana nazwy. mysle ze tu wszystko zrobilem tak jak trzeba bo plik wgral sie do palma ale po zakonczeniu palm rozpoznal ze to nie ten jezyk.

ps2 pozdrowienia dla lukasza:]

ps3 czy moze ktos sprawdzal to na rx1950? :

Ja kilka dni temu robiłem upgrade GER 2210 na ENG. Na 95% w 1940 bedzie sie dalo tak samo zrobic:
1) Sciągasz w HP upgrade do v1.1 ENG
2) rozpakowujesz upgrade
3) w powstalym katalogu znajdziesz plik *.nbf - otwierasz go za pomoca dowolnego hexeditora - np.: WinHex i na samym początku znajdziesz informacje jakiego jezyka on dotyczy - u mnie bylo to "hp iPAQ h2200-ENG-1.10.07-9568--"
4) zmieniasz ENG na GER - zeby updater pozwolil wczytac ten ROM
5) po zmianie ENG na GER zmienia się checksuma pliku więc trzeba ją poprawić. Oryginalna checksuma jest w tym samym nagłówku - u mnie wartość 9568 (oczywiscie w hex). Trzeba policzyc nową checksume - za pomocą windowsowego kalulatora w trybie naukowym przelaczonego w hex:
- wpisujesz originalna checksume
- odejmujesz od niej checksume napisu ENG czyli DA
- dodajesz do tego checksume napisu GER czyli DE
- wynikowa wartosc w hex wpisujesz w miejsce oryginalnej - u mnie 956C
6) po zapisaniu pliku startujesz normalna procedure upgradu - updater powinien wykryc ze masz ROM GER i obraz ROM tez GER (mimo ze faktycznie jest ENG).
7) Przez mniej wiecej 10min wpatrujesz sie w narastające procenty wesoły i cieszysz sie angielskim 1940.

*

• 7793
« Odpowiedź #102 dnia: Październik 02, 2006, 18:13:59 »
Jest jeszcze jeden sposób - nie gwarantuję iż zadziała , przygotowany przez twórcę tweaks2k2

1-Zaladuj EN rom przeznaczony dla twojego ipaqa ze stronyHP( ewentualnie innej).
2-Otworz  ROM za pomocą programu UltraEdit http://www.ultraedit.com/
 i usuń pierwsze 32 bitey.
3-Zapisz zmieniony ROM pod nazwą nk.nb0
4-Zabij AS , jeśli ActiveSync będzie uruchomiony nie będzie można kontynuować.
4-Załaduj program http://www.tweaks2k2.com/binfiles/romupdate.zip
(Ten program romupdate oraz plik nk.nb0 muszą być w tym samym folderze).
5-Uruchom iPAQ w  bootloader mode (przyciski w zależności od modelu) a następnie podłącz do kabla synchronizacyjnego/cradla.
6-Uruchom romupdate i wybierz port WCEUSBH001 a następnie kliknij OK
7-Wciśnij Enter jak uzyskasz na ekranie prompt USB>
8-Wprowadz komendę lnb nk.nb0  a następnie  Enter.
9-Czekaj na zakończenie procesu.
Metode testowana była na  h2215, h39xx/h36xx  i powinna dzialać również na innych.
Ja osobiście niestety nie mogę tego potwierdzić ( tylko przetłumaczyłem)
potrzebna zgoda

*

• 7793
« Odpowiedź #103 dnia: Październik 06, 2006, 22:21:11 »
Cytat: "Błacho"
nie odnalazłem nigdzie jak zmienić w iPAQu h3950 ID państwa po zmianie języka.

Wg mojej wiedzy nie ma takiej możliwości - jest to zapisane w innej częsci romu - która nie jest zmieniana w czasie upgradu romu - tak smao jak ID plyty głównej - MB. Powód prozaiczny i chyba jasny ....
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #104 dnia: Październik 06, 2006, 22:30:11 »
jaś .. pomoz mi z rx1950 .. jak zmienic checksume w tym pliku .. w ogole to ja mam dwa pliki .bnf .. CEOS i CEBL .. i jak zmienam z eng na ger to jak tą sume kontrolną załatwić ? pomóz, prosze :)

rx7315
« Odpowiedź #105 dnia: Październik 30, 2006, 05:43:29 »
A jest mozliwość zmiany języka bez zmiany romu ??
A jeżeli niema takiej możliwosci to mam pytanie:
Ma ktoś może rom (z językiem angielskim) dla rx3715. Bo mam rx3715 ale z niemieckim  :S . Z góry THX za pomoc  :proud:

« Odpowiedź #106 dnia: Październik 30, 2006, 07:12:22 »
sa nakladki np marchewka, ale nie wiem czy o cos takiego ci chodzi, na allegro czesto sie pojawiaja

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #107 dnia: Październik 30, 2006, 07:37:07 »
nakładki spolszczające instaluje się na angielską wersję systemu (choć są przypadki, że zainstalowana na GER też działa...)

« Odpowiedź #108 dnia: Listopad 22, 2006, 21:47:18 »
Odgrzebuję stary temat, ale czytając tego posta widziałem w kilku wypowiedziach (chyba 2) pytanie czy da się zmienić rom z ger na eng na hx2110 przez podmianę plików.
Informuje że da się :) Dzisiaj po przeczytaniu mnóstwa postów, gdzie nikt nie potwierdził że się na 100% da to zrobić zaryzykowałem i potwierdzam że jest to do zrobienia.

problem z ROM w hx2490 -proszę o pomoc
« Odpowiedź #109 dnia: Listopad 26, 2006, 18:31:03 »
Witam wszystkich
Od kilku dni czytałem wszystkie wątki związane z tym tematem i niestety nie udało mi sie rozwiązać mojego problemu związanego ze zmianą języka z hiszpańskiego na angielski.
1. metoda ze zmianą pliku nie działa - w momencie uruchomienia upgrade z hp rozpoznaje wersje, wszystko się zgadza i po rozpoczęciu upgrade (nawet z niezamienionym plikiem) zatrzymuje się na 0,1% i po czasie wyskakuje error 608 w ipaq pojawia sie ekran z napisem Hello World!
2. Chciałem zastosować metodę ze zgraniem ROMu na kartę SD, bo mam dostęp do drugiego z językiem angielskim - wersja hx2490d, jednak tu też jest przeszkoda nie do pokonania - programy takie jak mtty, romupdate czy inne nie wykrywają portów usb tylko comy. Zmieniałem porty usb, podłączałem wielokrotnie i nawet sprawdziłem na innym kompie i zawsze to samo - brak usb. Activesync nie ma problemu z synchronizacją - połączenie jest pewne oryginalne. W momencie jak podłączę model 4700 nie ma problemu - pojawia się w port WCEUSBH001 i nie ma problemu ze zgraniem ROMu na SD. Testowałem nawet różne wersje ActiveSynca oraz wyłączałem proces wcescomm i nic - USB brak.
Wyłączenie zapory też nic nie daje.

Kłopot mam także z trybem bootloader z tym modelem, z tego co się zorientowałem to tryb ten się uzyskuje poprzez wciśnięcie przycisków power, czterech pod wyświetlaczem oraz reset, na kilkadziesiąt prób raz mi sie udało wejść w ten tryb (na ekranie pojawił się napis WLAN MISMATCH ) jednak nie potrafię tego powtórzyć  -  może jakaś inna kombinacja ??

Nie mam juz pomysłu jak to zrobić. Bardzo proszę o wszelką pomoc, w najbliższym czasie będę musiał oddać tego z angielską wersją, z którego chciałem zgrać ROMa.
Proszę o rady, co jeszcze dałoby rade zrobić - może z tym modelem jest jakiś problem??

« Odpowiedź #110 dnia: Styczeń 06, 2007, 22:27:14 »
Musiałem sobie sam poradzić - może komuś się to przyda:
ad1. Znalazłem inną wersję update i udało się to zrobić podmieniając pliki (dziwne, że tamte przechodziły weryfikację zgodności, a jednak wieszało się na 0.1%)
ad2. Nie udało mi się w modelu hx2490 zgrać romu na kartę SD. Nawet jak programy mtty lub romupdate widziały port USB, to nie dało się nic wpisać w oknie - tak jakby był zawieszony. Jeżeli udało się tą metodą zrobić ten model lub RZ1710, to proszę o informację.

Jeszcze jedno pytanie:
Czy ktoś wie gdzie się znajdują i jak zmienić checksumy w modelu Rx1950. Padało już takie pytanie, ale niestety nikt nie odpowiedział.

« Odpowiedź #111 dnia: Styczeń 15, 2007, 21:28:38 »
Witam!

Mam problem. Wiem ze juz wiele razy przewijal sie watek zmiany jezyka GER->ENG, i probowalem skorzystac z metody otwarcia romu winhexem i zmiany ENG na GER i pozniej zmiany tej checksumy tylko ze jest maly problem. Po otwarciu winhexem romu nie ma tam zadnej checksumy!!! Jest tylko linijka z napisem  hp iPAQ h1940..1.10.20 ENG......i reszta to jakies szlaczki. bardzo prosze o pomoc w tej kwestii jako ze jestem zupelnie zielony, apotrzebuje zmienic jezyk w swoim 1940.

dzieki i pozdrawiam
paffcio91

« Odpowiedź #112 dnia: Styczeń 20, 2007, 21:31:12 »
witam to znowu ja (niestety:] )
mam tylko ostatnie pytanie i mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto mi w koncu odpowie. Mianowicie podczas zmiany softu czesc ludzi pisze ze wylaczyc active synca, czesc ludzi mowi ze zostawic, a przeciez ten program ROMUpdateUtility laczy sie z palmem za pomoca wlasnie active synca. prosze odpisac

P.S.

Najlepszym chyba rozwiazaniem (bez kombinowania) byloby pewnie wgranie ROMu angielskiego z karty SD do mojego 1940 ale nie posiadam takowego. Czy znalazlby sie jakis clubowicz dobrej roli ktory moglby mi przeslac cos takiego zebym sobie wgral na sd?? Bo naprawde nie mam zielonego pojecia jak w gac ROM na sd uzywajac tego mtty.

« Odpowiedź #113 dnia: Styczeń 21, 2007, 12:22:36 »
Witam, przeczytałem wszystkie wątki o tym jak zmienić rom w 6510 z niemieckiego na angielski, ale jestem wciąż tam gdzie byłem czyli w "ciemnych wiekach"
Wiele porad dotyczy zmiany chceck sumy w romie i w sumie na tym się kończy. Nie mam pojęcia jak to się robi,  gdyby któs mógł mi wytłumaczyć jak to zrobić...

kilka postów wcześniej jest taka rada:

2-Otworz ROM za pomocą programu UltraEdit http://www.ultraedit.com/
i usuń pierwsze 32 bitey.

Czy można to można to wytłumaczyć nieco prościej, bo naprawde nie wiem o co chodzi...
Próbowałem metody z podmianą plików...ale nic z tego nie wyszło. instalator wykrywa mi że ma język niemiecki i nowy rom nie pasuje...nie mogę też zrobić update do nowszego romu w wersji niemieckiej, nie wime dlaczego bo nie znam niemieckiego a on coś mi tam pisze:

http://img291.imageshack.us/img291/3731/rom1to.jpg

W tym co ściągnąłem ze strony HP mam takie pliki .nbf:
CEOS.nbf    EXTROM.nbf  RADIOS.nbf   RADIOFS.nbf
i nie wiem co mam wyedytowac i w jaki sposób...  

proszę o pomoc

PS
na początku w okiku CEOS.nbf  jest cos takiego
vCND uj651(0n,Oo,5n,5o) i dalej same szlaczki i kwadraciki  nie ma pojęcia co z tym zrobić

szukalem czegos podobnego do tego
"hp iPAQ h2200-ENG-1.10.07-9568--"  ale nie widzę...

« Odpowiedź #114 dnia: Styczeń 23, 2007, 22:46:36 »
paffcio91 mam podobny problem, tylko z 1950.

Active synca ubijasz, gdy używasz takich programów, jak mtty, czy romupdate (karta SD), natomiast stosując romupdate ze strony HP (metoda podmiany plików lub zmiany checksum) active sync musi działać.

Z 1950 i pewnie z 1940 (ale tego nie sprawdzałem) jest ten sam problem a mianowicie:
-nie podmienisz plików, bo romudate jest tylko w wersji angielskiej
-nie zmienisz zawartości plików nbf, ponieważ checksumy są gdzieś ukryte.

Nie udało mi się zdobyć programu, który zrobiłby update nie sprawdzając zgodności plików - myślę, że taki program by w tym przypadku pomógł. W jednym z wątków ktoś się chwalił takim programem jednak, niestety nie odpowiada.

W modelach poniżej 1950 według mnie nie działają metody z kartą SD.

« Odpowiedź #115 dnia: Styczeń 24, 2007, 22:41:40 »
VICI!!!! Ipaq 6510 z GER na ENG - poszło, metoda podmiany plików. Pewnie wcześniej robiłem coś źle, bo rady na pewno są dobre.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #116 dnia: Marzec 16, 2007, 02:05:03 »
Witam,

niedawno stalem sie posiadaczem Ipaq 3970 , niestety ma system WM2003 wersji GER. I tutaj pojawia sie problem, gdyz Ipaq ma wgrany WM2003 oraz rom w wersji 4.00.13 GER z dnia 07/18/2003. Wlasnie nie wiem jak postapic z tak nowym systemem , bo wczesniej w tym watku spotykalem sie tylko z przesiadkami z Pocket PC 2002 na WM2003. Ja mam wszystko nowe (tak mi sie wydaje) i nie wiem co zrobic...  

czy :

1. instalowac wm2003 eng ?
2. zrobic downgrade do Pocket PC 2002 sposobem opisanym w watku o 3970 i nastepnie pojsc w gore do WM2003 ?
3. inne sposoby ?

do powyzszego tego celu "zgromadzilem" :

orginalna podstawke na zlaczach com / usb
ladowarke sieciowa
plyte na ktorej jest napisane : " Ipaq_3970_Upgrade_PocketPC_2003"

czy to wystarczy ? prosze o pomoc ( przepraszam jezeli poruszylem omawiany temat - uzywalem "szukaj" , pomoglo mi w rozwiazaniu paru watpliwosci ale tego problemu z zmiana jezyka nie udalo mi sie znalezc )

« Odpowiedź #117 dnia: Marzec 19, 2007, 23:47:44 »
sam sobie udziele odpowiedzi :proud:

mozna isc prosto z romu 4.00ger na 4.00eng ,

do aktualizacji zatrudniamy updatera HP , i poslugujemy sie sposobem z 1szej strony tego watku - czyli zmiana sumy kontrolnej na opomoca edytora HEX

na dziendobry mamy ....ENG-9192 zmieniamy na GER-9196 i dalej wd instrukcji instalatora  :bored:

Odp: Zmiana jezyka GER -> ENG dla nowych romów iPaq
« Odpowiedź #118 dnia: Kwiecień 21, 2007, 13:11:11 »
Serdecznie witam
Jestem posiadaczem IPAQ 3950 z wgranym wm2002 wersja GER.   Mój problem polega na tym że przeczytałem wszystkie informacje zawarte w tym wątku i za nic nie mogę poradzić sobie ze zmianą na wersję ENG. 
Postępuje zgodnie z wskazówkami i albo wyżuca błąd wersji językowych albo błąd sumy kontrolnej.   
W palmie mam wersję ROM 1.  11. 
Proszę o poradę jak zmienić sumę kontrolną lub o podesłanie ROM którym zmienię zmienię wersję z GER na ENG. 
Bardzo Dziękuję

Jestem z siebie dumny.  Udało mi się zmienić język.  Operacja nie jest trudna wymaga tylko intensywnego myślenia.  Teraz czeka mnie zmiana z wm2002 na wm2003
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2007, 13:56:30 wysłana przez pawelciech »

Odp: Zmiana jezyka GER -> ENG dla nowych romów iPaq
« Odpowiedź #119 dnia: Marzec 17, 2008, 18:30:51 »
Witam serdecznie. Jestem posiadaczem Ipaq hw6515 (bez literki) z WM2003SE ver.włoska. Chciałbym nagrać rom ENG jednak nijak nie mogę sobie z tym poradzić. Z tego wątku nic mi nie pasuje. Nie ma checksum dla ITA i tym bardziej nigdzie nie pada model mojego ipaq`u.
Czy ktoś byłby tak dobry i poradził co zrobić?