Zielonym byc...

• 15 Odpowiedzi
  • 3064 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zielonym byc...
« dnia: Listopad 04, 2003, 22:04:32 »
Witam:)
Nie, nie bede tu propagowal programu partii "Zielonych", nie ma obaw:) Mam jednakze prosbe - czy moglibyscie podeslac mi jakies linki do storn o PALMACH, chodzi mi o to zeby sie zapoznac "jak to sie je", czyli po porstu podstawy. Bede wdzieczny za wszelkie odpowiedzi:)
Wichura

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
Zielonym byc...
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 04, 2003, 23:07:35 »
Hmm... czyżby strona PDAClub była dla Ciebie az tak mało zrozumiała?
Buuuu
A czytałeś FAQ?
Pytaj o wszystko!
Poprostu pytaj, nie wstydź się!
;)

Zielonym byc...
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 06, 2003, 14:19:58 »
Heh:) Wstydzic to sie nie wstydze;D Po prostu nie chcialem zasmiecac grupy, no ale z tak milej propozycji grzechem byloby nie skorzystac.
Pierwsza rzecza o ktora hciclabym spytac to system operacyjny - na PDAClub mamy 4 ikonki, i tu pytanie numero uno:
Ktory system najlepszy i czemu? A moze lepiej - ktory ma mniejsze ograniczenia na software:)
Nastepnie zastanawia mnie mozliwosc podpiecia Palma do sieci - na jakiej zasadzie? Troche w FAQ poczytalem, a czy jest mozliwosc DARMOWEGO wpicia sie w pajeczynke? :) Wiem wiem, pewnie za duzo bym chcial, ale wole to uslyszec od kogos obeznanego w temacie:) Nastepnie czy istnieje w internecie cos jak odpowiednik  astalavisty na Palmy? Bo spotykam wiele ciekawych programow, ale tuz obok nich znajduja sie - dla przykladu - np 35$ czy 15 p. :> Czyli niezbyt korzystnie dla przecietnego Polaka:) Nastepna sprawa to ogolnie kupno, i tu pytanie najwazniejsze - jaki model? Mam pare na oku, ale chetnie wyslucham Waszych opinni, mianowicie mam do wydania okolo 1000 zl na palma, a zamierzam go kupic na Allegro. Dla mnie najwazniejsze w Palmie sa: dyktafon (priorytet;), mozliwosc odsluchiwania mp3, NAJLEPIEJ byloby zeby byl na te male karty pamieci (bodajze Compact Flash), ale to nie wymog. Chyba tyle:) Jakies propozycje?

Na razie tyle:) Jak tylko cos sobie przypomne, a czego nie wiem, na pewno spytam:) Dzieki za pomoc:D
Wichura

*

Offline bastiann

• 919
Zielonym byc...
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 06, 2003, 16:05:28 »
Hmm... odrazu walnołeś z grubej rury!
:D Jaki system!
Idąc wg kolejności ikonek:
- Palm - najstarszy z systemów, najbardziej popularny w USA, masa oprogramowania. Kiedyś były to dość proste i "słabe" komputerki. Ostatnio urosły i zmężniały i stały sie multimedialne. Jak każdy z 4 systemów ma swoje wady i zalety. System oparty na bazach danych więc nie ma tam "dysku" i plików. Bez dodatkowych aplikacji nie można wgrać choćby zdjęcia zrobionego telefonem przez IrDA lub Bluetooth.

- PocketPC - System MS. Wygladem dość podobny do Windowsów ale to inny sysytem, inne procesory więc typowy program z PC nie ma szans się odpalić na PocketPC. Komputerki od poczatku były mocniejsze od PALMów i odrazu dawały możliość słuchania MP3 i oglądania filmów. Mają system plików więc można ich używac jak małęgo dysku.

- Symbian to system dla komórek typu Nokia 7650, 3650, 3660, 6600, SE P800, P900 i jeszcze kilka innych modeli. Kiedyś były jeszcze takie komputerki PSION z systemem EPOK z którego wyewoluował Symbian :D

- Linux - jest grupa zapaleńców, którzy nie mogą żyć bez pingwina i wepchali go do PocketPC czy też do Zaurusa firmy Sharp. Jak doświadczenie uczy większość osób, które wgrało Pingwina do iPAQ-a prędzej czy później wraca do PocketPC. Dlaczego? Podobno jest masa oprogramowania ale ... jakoś tego nie widać. Oczywiście programy z PocketPC nie działają pod Linuxem.

To jest bardzo krótki opis i bardzo upraszczający sprawę, oczywiście. Nie chcemy tu wojny, który system lepszy. Moim zdanie to kwestia gustu. Jednym się Palm bardziej podoba innym PPC. Ograniczenia mają wszystkie systemy, zalezy które bardziej komu doskwierają.

Co do podłączenia do sieci:
Istnieje wiele mozliwości, LAN na CF, WiFi na CF i SD, BlueTooth i komórka, IRDA i komórka ... wszystko zależy od tego jaki model wybierzesz. W co wyposażony.
Co masz na oku? Jaki model Ci sie podoba? Napisz!

Zielonym byc...
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 06, 2003, 19:27:42 »
Ja mam głupie pytanie(choc podobno takich nie ma:P):
Ile mniej wiecej trzyma palm:

w czuwaniu (wlaczony i nie uzywany)
w trybie stand by czy jakos tak(palm wylaczony guzikiem power,czarny ekran)
Czy jak trzymam palma wylaczonego ale bateria byla naladowana to mi nie skasuje danych??

*

Offline bastiann

• 919
Zielonym byc...
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 06, 2003, 20:01:45 »
Dobre pytanie!
Z tym trzymaniem to bywa różnie. Warto prześledzić dyskusje na formu dla poszczególnych urządzeń. Tam sa odpowiedzi na pytanie ile trzyma która maszynka.
Co do wątpliwości który system wybrać to moze warto sobie ściągnąć emulator lub symulator i zobaczyć jak to wygląda i czym sie różni?
http://www.pdaclub.pl/view.php?str=symulator&news_id=7166
http://www.pdaclub.pl/view.php?str=symulator&news_id=6621
Jak widac nawet w śród Palmów są różnice bo Sony ma delikatnie inne GUI swojej wersji systemu.

http://www.pdaclub.pl/view.php?str=emulator&news_id=7092
http://www.pdaclub.pl/view.php?str=emulator&news_id=6248
Co do Symbiana to warto wejść na strony Nokia i na strony SonyEricsson. Tam w dziale dla developerów można sobie ściagnąć symulator Symbiana.
Miłej zabawy!

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Zielonym byc...
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 06, 2003, 20:26:40 »
karol_ki napisał:

Ja mam głupie pytanie(choc podobno takich nie ma:P):

Faktycznie nie ma głupich pytań, są tylko głupi.... ludzie :D

Hłe, hłe - tylko nie weź tego do siebie ;)
Pozdrawiam,
biblo

Zielonym byc...
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 06, 2003, 21:36:32 »
Aha:) To mam jush jakiesp ojecie o systemikach:) Czyli jednym slowem, jako ze chce korzystac z mp3, system dla mnie to PocketPC. Co do modelu interesuje mnie seria IPAQ - stad temat na tej stornie forum;) Poza tym myslalem o CALIFORNA ACCESS MIO 338, jest w tej chiwli na Allegro. No i Jornada 430se, z tym ze nie wiem czy tu problemem nie bedzie mala ilosc pamieci ROM. Co bys wybral? A moze jakies inne propozycje?
A co do pytania wczesniejszego, to pytalem o to czy mozna dostac jakos soft  necie PRAWIE legalnie:> Celowe przemilczenie sprawy?:P
Pozdrawiam
Wichura

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Zielonym byc...
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 06, 2003, 21:51:26 »
Pocket Pc ma duzo wbudowanego softu firmowego, a wiec i odtwarza mp3 i excel, i word i outlook i explorer itp. Jesli zalezy Ci na mp3 to wybieraj taki z gniazdem do CF bo ten typ pamieci jest najtanszy a wiadomo ze przyzwoity plik mp3 ma 4-5 mb , wiec 128 MB takiej pamieci starczy Ci na 90-120 min muzyki. Nadto jesli zalezy Ci na dostepie do sieci bezprzewodowej to do gniazda CF najlatwiej dokupic modul Wi-Fi.
Mio jest rzeczywiscie tanie ale jakos malo rozreklamowane.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Zielonym byc...
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 06, 2003, 21:53:40 »
Wichura:: CAŁKIEM legalnie można znaleźć i KUPIĆ bardzo dużo programów. Jest też soft freeware.

Jeśli natomiast interesuje Cię oprogramowanie KRADZIONE, to mam propozycje: idź do jakiegoś Media Marktu, ukradnij palmtopa, a za "zaoszczędzone" w ten sposób pieniądze kup LEGALNE programy...  
Pozdrawiam,
biblo

Zielonym byc...
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 06, 2003, 22:02:32 »
biblo spokojnie;) To ze chce cos wiedziec, nie oznacza ze bede z tego korzystal!! Z cala moca chce to podkreslic. Nie jestem kolesiem ktory tylko szuka jak tu zaoszczedzic [czyt, ukrasc] - potrafie docenic prace wlozona w dany program! Takze nie unos sie, bo informacja jeszcze nikogo nie okradla;) Pozdrawiam:)

Zielonym byc...
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 08, 2003, 10:31:07 »
Czy powiedzialem cos nie tak?? Bo jak odpowiedzi lecialy ciurkiem, tak teraz ich nie ma :(
Wichura

*

Offline bastiann

• 919
Zielonym byc...
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 08, 2003, 13:32:43 »
A co chesz jeszcze wiedzieć?
:madrala:

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Zielonym byc...
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 08, 2003, 23:39:48 »
Do 1000zl to za duzego wyboru na Pockety nie ma. Ale pamietaj ze za tyle (albo niewiele wiecej) mozesz miec nowego Mio 338, nowego iPAQa 1915 a nawet 1930!! Oczywiscie w sklepie i na gwarancji

Zielonym byc...
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 09, 2003, 13:24:09 »
Chcialbym poznac Wasze zdanie na temat modeli wymienionnych wyzej;)

*

Offline bastiann

• 919
Zielonym byc...
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 09, 2003, 17:25:07 »
Seria iPAQ jest dość obszerna i cenowo i daje różne możliwości. Są tanie PocketPC i ponad 2 razy droższe.
Czego oczekujesz od PPC?
Zresztą ...
zaglądnij sobie pod ten adres:http://www.fujitsu-siemens.com/rl/products/handhelds/pocketloox.html
Jest tu taki śmieszny filmik we flashu. Oglądnij sobie go i powiedz, którte z pokazanych tam zastosowań Ciebie interesuje.
:madrala: