To moze zabudujesz takiego GPSa wewnatrz 1940... to bylby hit 
A widzisz pierwszym autorem pomysłu jest Adzios i mnie do tego indoktrynował jak mu pokazałem ten moduł, według niego wejdzie, ja jeszcze nie wiem ale przemyśle to, na razie mam zamiar samodzielnie zwiększyć ilość RAM do 128 MB tylko brak czasu trochę ogranicza moje pomysły.
rzeczywiście taki 1940 to był by hit, sam nie wiem czemu tak go lubie, sam czekam na takiego palmtopa który by zastąpił mi 1940 ale na razi nic takiego nie widze, są troche lepsze ale tylko troche a droższe dużo, oczywiście priorytetem jest nawigacja i głównie AM.
Del X50 szybko działa ale jakoś takj dziwnie obraz spływa przy odświerzaniu, może 2750 albo jakiś asus, chwilowo ciesze sie 1940 i staram się coraz bardziej poznawać jego budowe wewnętrzną i coś dorabiać i się przy tym dobrze bawie co czasem skutkuje możliwością pomocy innym kolegom.
Ostatnio zrbiłem fotorelacje różnych gpsów od wewnątrz i tych mniej zaawansowanych technologicznie i tych najnowszych i wiesz widząc to porównanie mam świadomość tego jak nie długo będzie wyglądał GPS, będzie bardzooo mały i oszczędny.
Nie potrafie umieszczać zdięć na fotrum a właściwie to nigdy nie próbowałem, jak by ktoś chciał to mogę przesłać zdjęcia do publikacji, są ciekawe i prezentują rozwuj technologi i postępującą miniaturyzacje.
Mam plan wykonania GPS'a różnicowego na L1 i L2 i wcale to nie wygląda na trudne przedsięwzięcie, jeden klasyczny moduł a drugi taki sam tylko z przeróbkoą stopnia wejściwego a konkretnie filtr SAW trzeba wymienić na pasmo 1227,6 GHz i zmienić częstotliwość oscylatora lokalnego w heterodynie potem sygnały z dwóch modułów potraktować specjalnym oprogramowaniem różnicowym i dokładność poniżej 1 metra powinna być osiągnięta.
Jak nie dostane nigdzei filtru SAW na 1227,6 GHz to zbuduje go na filtrzach psakowych, dobroć na podobnym poziomie.
Można kupić taki gps ale to jest tzw. geodezyjny gps i jest bardzo drogi więc warto poeksperymentować, oczywiście do nawigacji samochodowej to zupełnie nie potrzebne ale gdy chcemy ukryć skarb i precyzyjnie oznaczyć lokalizacje a potem do niego trafić i nie kopać 5 lat to może się przydać, oczywiście jest wiele innych bardziej poważnych zastosowań niż ukrywanie skarbów.