Synchronizacja kontaktow z Outlookiem

• 40 Odpowiedzi
  • 3686 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 22, 2005, 09:16:17 »
Ipaq 1930 nie chce synchronizowac kontaktow (a takze kalendarza i zadan) z outlookiem ver 6.00. W Active Sync moge zaznaczyc kontakty do synchronizacji lecz podczas jej proby pojawia sie komunikat: "kontakty - wymagana uwaga" a w rozwiaz: nie mozna sychrnizowac danych itp. System PC: WinXP.  Co moze byc tego przyczyna?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 22, 2005, 09:19:57 »
Oczywiscie ze nie chce. ActiveSync potrafi synchronizowac dane tylko pomiedzy palmtopem a duzym Outlookiem - tym z pakietu Office a nie Outlook Express. Jak chcesz synchronizowac z Outlook Express to musisz kupic odpowiedni dodatek... np. program Sync Express 2000

http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=5226

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 22, 2005, 10:03:35 »
hmm witam..chyba mam podobny problem za kazdym razem gdy dochodzi do synchtonizacji inboxa  wyskakuje mi podobny komunikat.. korzystam z Waszych wskazowek z pda dla poczatkujacych i w wielu sprawach rzeczywiscie sa rewelacyjne ale tu niestety stoje w miejscu i drepcze..nie moge ustawic internetu ani poczty :( a zdaje sie ze robie wszytsko zgodnie z instrukcja..co do poczty to podczas laczenia wyskakuje mi komunikat..cannot connect with curent connection settings....wiem ze chodzi o ustawienia ale nie za barzdo wiem jakie..moze jakas pomoc?...dzieki

[Dodano: 2005-02-22 10:22:55]
hmmm wlasnie zjarzylem ze  w windows XP jest zamontowany outlook ekspress...hmm zdaje sie zatem ze znalazlem problem zatem musze kombinowac jakiegos z 2202 mam na plytce do 1940 ale cos niechce sie instalowac :(

[Dodano: 2005-02-22 10:38:26]
no niestety po zamontowaniu 2002 ciagle mam..inbox..requiered attention a przy probie wyslania poczty wyskakuje mi powyzszy komunikat zenie moze sie polaczyc z serwerem  :(.juz sam nie wiemz innymi problemami dzieki Wam sie uporalem ale chyba z tym najwazniejszym nie dam rady bo walcze od 3 dni juz z tym :(

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 22, 2005, 16:30:17 »
Ale co ma synchronizacja poczty z Outlookiem do wysylania poczty z PDA... nie potrzebujesz miec Outlooka na PC by wysylac poczte z palmtopa podlaczonego kablem do peceta.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 22, 2005, 18:05:32 »
mam wszystko podlaczone tzn ipaqa z pc i podczas proby mi wyskakuje ze nie moze sie polaczyc z netem  :9 kompletnie nic to samo mam z netem nic nie laczy poczte ustawilem na poczta.interia.pl zarowno wchodzaca jak i przychodzaca tak mam skonfigurowana poczte na pc w incredimail wiec nie wiem co jest nie tak naprawde

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 22, 2005, 18:32:20 »
Czy przegladanie stron internetowych dziala w palmtopowej przegladarce gdy podlaczony jestes do PC? By Interia dzialala na PDA musisz upewnic sie ze zaznaczyles opcje Outgoing eMail server requires authentication oraz Require SSL connection. Robi sie to 4 ekranie konfiguracji poczty klikajac na przycisk Options.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 22, 2005, 18:40:49 »
Jakub zrobilem wszystko jak mi sie zdaje z Waszym opisem z pda i naprawde lipa jest nic nie moge bo mi wyskakuje ze sie nie moze polaczyc z serwerem ..nie wiem juz sampoczte skonfigurowalem dokladnie jak na pc i nic
juz sam nieweim moze podejde do jakiegos serwisu bo nie mam do kogo innego raczej :(

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 22, 2005, 18:50:12 »
A w ustawienia/polaczenia do zakladki zaawansowane patrzyles?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 22, 2005, 19:31:48 »
Mozesz mi odpisac czy dzialaja ci strony na PDA?

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 22, 2005, 20:42:58 »
sorki Kuba ..nie nic mi nie dziala wyskakuje cos takiego zarowno na mailu jak i necie..po wcisnieciu na connect ..unable to connect..U have no modem entries created and no network card..:( i leze bo niby mam wsjo skofigurowane jak nalezy chyba bynajmniej wedlug waszych wskazowek..

[Dodano: 2005-02-22 20:54:27]
cannot connect with curent connection settings....oto co wyskakuje mi przy probie polaczenia i tyle..poza poczta nic nie konfigurowalem myslalem ze wystarczy podlaczyc pda przez usb i bede mogl normalnie wchodzic na strony  a tu mi sie poprostu nie laczy ..glownie mi chodzi o poczte..ponadto za kazdym razem przy synchronizacji wyskakuje mi inbox required attention,,tyle z enie wiem na co mam zwrocic uwage mam outlooka 2002 i ciagle nic:(  troche juz sie podlalmalem nie odrazu Rzym zbudowali ale jak dotad przy Waszych wskazowkach zawszze jakas wybrnalem z problemu a teraz cienko to widze szczerze..

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 22, 2005, 20:54:30 »
Zaraz... to co ty niby konfigurowales? Tak naprawde to nic nie trzeba ustawiac. Jak wsadzisz palmtopa w podstawke synchronizacyjna to net jest automatycznie udostepniany i tyle. Jesli nawet strony sie nie otwieraja to znaczy ze cos ostro musiales namieszac w PDA. Niestety nie potrafie powiedziec co i jak nalezy teraz ustawic. Najlepszym rozwiazanym bylby teraz hard reset - choc na probe. Zrob backup i harda - podlacz PDA do PC i zobaczysz ze wszystko dziala jak nalezy.

Nastepnym razem napisz po prostu ze nie masz internetu na PDA, a nie ze poczta Ci nie dziala, bo co Ci to da ze dobrze ustawiles poczte jak nie ma dostepu do netu z PDA.

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 22, 2005, 22:32:57 »
heheh no fakt jak sie nie ma neta to i poczta nie zadziala...harde reset robilem jak go kupilem no i faktycznie  myslalem ze bedzie tak pieknie ze podlacze a pda sam wykryje wszystko ale cos chyba jedna nie tak tyle ze ja nic nie  konfigurowalem poza poczta ale jesli sadzisz ze hard reset cos pomoze to jak najbardziej sie przychyle nie raz mielisicie racje wiec nie ma sprawy :D..zatem zaczynam :)

.hmm poddaje sie zrobilem harda i nadal nic :(
juz nie wiem w czym problem bo inbox nadal sie nie synchronizuje i neta tez nie ma niestety wyskakuje mi ten sam komunikat i tyle :(..porazka a bylo tak pieknie

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 23, 2005, 00:06:27 »
Dobra... to teraz powiedz jakiego masz providera? Chello? A moze jakas siec osiedlowa ktora blokuje mozliwosc udostepniania netu? Bo spotkalem sie juz z opiniami wlascicieli Chello ze u nich to nie dziala.

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 23, 2005, 00:12:10 »
dobra juz Ci mowie mam kablowke ruchomego ip i wewnetrzne id czyliogolnie lipa a mialem radiowke :(...nic poprostu nie widzi polaczenia tlumaczac na jezyk polski i tyle ..koszmar ale jesli to wina providera to jutro do nich zadzwonie i juz bo niesadze ze mam cos nie tak ustawione kartka na ktorej wydrukowalem wasze porady jest tak pomieta poprzez proby ze ledwo cos na niej widac :)..dzieki Kuba za pomoc tak woogole wszsytko inne mi swietnie chodzi programy  filmy itp ale z tym to porazka na calej linni i za bardzo nie wiem do kogo sie ewentualnie zglosic z tym problemem

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 23, 2005, 00:17:38 »
Jesli to nie dziala nawet po twardym resecie to jest to raczej wina komputera / providera. Jesli w ustawieniach ActiveSync na PC nie grzebales specjalnie i nie zmieniles ich standardowych opcji to powinno dzialac. Jesli nie dziala to juz musi byc chyba tylko Provider. Moze wylacz jeszcze firewalla na PC... jesli masz.

Sprawdz jeszcze w ActiveSync na PC czy w menu Tools -> Options -> zakladka Rules, na samym dole masz zaznaczony Pass Throught i wybrany Internet. Jesli tak to przestaw na Work i sprawdz czy dziala. Jesli nie to wejdz do menu Settings -> zakladka Connections -> Connections -> zakladka Advanced w PDA i w Network Card zmien z Internet na Work albo odwrotnie... sprawdz wszystkie kabinacje - czyli raz w PC Internet w PDA tez potem Work a potem naprzemiennie. Ale to raczej nic nie da.

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 23, 2005, 00:25:51 »
hmm no nie to chcialem uslyszec od Ciebie :( ale coz uznaje to jako wyrok ze nie bede mogl korzystac z netu przez pda..totalna porazka to znacznie ogranicza jego mozliwosci a mialo byc tak pieknie..no nic sprobuje u kumpla na innym laczu moze pojdzie jakos a jak nie to zadzwonie do gosci od kablowki i popytam co jest choc nie wiem za bardzo o co moge ich pytac ale nie wazne jakos chyba dam rade..hmmm ale misie zle dzien zaczal :(..
dzieki za pomoc jak Ci cos jeszcze wpadnie to daj prosze znak :(..bo sie troche podlamalem szczerze mowiac

[Dodano: 2005-02-23 00:35:12]
bozie !!!!!!!!!!!!!! KUBA jestes chyba geniuszem czlowieku,,,dziala!!!!!!!!!!!!!!!! dziala mi net..wiesz co zrobilem 1 Twoja sugestie poprostu w tej zakladce mialem nie INTERNET a WORK i tu chyba byl pies pogrzebany bo na pda mialem odwrotnie :)..kurcze ale jestes gosc chlopie ...no poprostu rewelacja...no nie wiem jak Ci dzienkowac..kup sobiezgrzewa piwka i przyslij mi raczunek :D,,poprostu nie wierze ze na odleglosc mozna tak komus pomoc w kwestiach o torych nie ma zielonego pojecia ..powinienes zostac pedagogiem..jeszcze raz dzieki i dobranoc megamozgu :P

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 23, 2005, 05:49:32 »
Spoko :) Ale swoja droga to dziwne ze miales tam Work... standardowo powinna byc tam opcja Internet - zmieniales cos?

« Odpowiedź #17 dnia: Luty 23, 2005, 09:40:30 »
witam z rana szczesliwszy o wiele :D..no wiec tak..tak jak mowie moja wiedza jest znikoma takze podstawa moja sa Wasze artykuly i posty ktore leza wydrukowane kolo biurka odpowiednio posegregowane co i jak :D ..dlategoz to wyczytalem ze wlasnie ze nic nie powinno sie w zasadzie robic takie plug&play :) dlatego nic nie zmienialem a tym bardziej w samym programie active syn..jak mowie Pda byl kupiony na allegro i moze jeszcze byly jakies resztki dawnego uzytkownika..nie wiem..teraz w zasadzie wszytsko juz gra ...i tu Cie powinno zmartwic slowo w  zasadzie :D..poniewaz tan net chodzi mi ladnie..mam lekki problem z mailem tzn tak...ladnie wysyla mi maila z pda,,laczy sie i itp..na PC mam program pocztowy ktory pokazuje mi otrzymywana poczte i przeszukuje mi rozne moje konta.widze jak on odbiera poczte wyslana przeze mnie z PDA ( leci ladna koperta i procenty ) ..niestety po rzekomym przyjeciu poczty na program wyskakuje mi  no massage
:(..wyglada to tak ze jakby gdzies te poczte wcielo  na tym programie a wszytsko na pda i Pc wskazuje ze poczta zostala wyslana i odebrana tak wiec to chyba nie jest wina ustawien...no ale czego zatem ?...poprostu wyslanej poczty nima :)..no nic jeszcze cos pomozdze co moze byc nie tak ale wszelka pomoc jak najbardziej ,ile widziana :D..pozdro crew

[Dodano: 2005-02-23 10:32:18]
ok juz zrobione otrzymuje juz poczte natomiast nie moge przegladac poczty znajdujacej sie na Pc na moim pda ...czy to moze miec cos wspolnego z niemoznascia ustawienia inboxa..tzn moze spytam odrazu zeby nie otwierac odrebnego watku...orginalnie w Xp jest ekspress..zainstalowalem 2002 outlooka i nadal mi nie synchronizuje czy musze jeszcze odinstalowac tego ekspressa czy nie ma to znaczenia?..pozdro

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 23, 2005, 11:26:49 »
Express nie ma znaczenia. By przegladac zawartosc pecetowego Outlooka w koncie ActiveSync na PDA nalezy w ustawieniach ActiveSynca na PC zaznaczyc by poczta byla synchronizowana. Dodatkowo w menu Settings mozna wyszczegolnic ktore foldery pocztowe (jesli mamy ich kilka) maja byc przenoszone do PDA, jak duze maile chcemy przenosic (czy cale czy moze tylko 100 pierwszych linii) czy przenosic zalaczniki ... itd. Rozumiem ze to wszystko ustawiles a on nie synchronizuje tak? Pojawia sie jakis blad? Jesli tak to powiedz w ktorym momencie i dokladnie co tam pisze. Czy dziala ci synchronizacja Outlookowego kalendarza z PDA?

« Odpowiedź #19 dnia: Luty 23, 2005, 14:57:32 »
tzn tak zebym czegos nie pokrecil.
..w zakladce tools-options-sync options mam wszedzie ptaszki wstawione poza tym dolnym typu serwer-enable synchronized with a serwer..
rozumiem ze poczta to ten inbox?..zatem mam tam ptaszka ale nie mozna rozwinac menu settings..no chyba ze chodzi o files ale nie sadze..zatem tak u mnie to wyglada i nadal nic tzn przy synchronizacji wszystko jest ok poza inboxem tzn stary komunikat..inbox;attention required..i tyle

[Dodano: 2005-02-23 15:04:02]
mam jeszcze jedno pytanie odnosnie poczty gdyz poczte odbieram ale jest ona  automatycznie ladowana na koncie na Pc w folderze delete items ?..i dlatego poczta mnie nie powiadamia ze jest jakis mail bo odrazu go tam przekierunkowuje jakos..jakas propozycja tego cudaka ? :)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 23, 2005, 18:38:32 »
Nie synchronizujesz z serwerem ... wiec tego nie zaznaczaj. Tak chodzi o InBox i jesli nie mozesz rozwinac Settings to przerestartuj komputer i nie wlaczaj Outlooka - wlacz tylko ActiveSync i zobacz czy sie wtedy Settings otworzy.

Poczte odbierasz na PC? I laduje ona w deleted items? Zobacz menu Narzedzia -> Reguly i Alerty, czy cos tam nie zostalo dziwnego ustawione co odpowiada za przenoszenie poczty do Deleted Items.

« Odpowiedź #21 dnia: Luty 23, 2005, 21:33:59 »
tzn wyjasnie moze wysylam z pda ze swojego konta na inne swoje konto..no i pc w danym programie mailowym (incredimail) odbiera maila ale natychmiast go wrzuca do deleted items takze jako tako nie wykazuje mi ze mam jakas nowa wiadomosc nie wiem ale wydaje mi sie ze zaczelo sie to od tego jak kazaliscie mi zaznaczyc opcje ssl zarowno na pda i pc i zauwazylem ze teraz nawet poczta na pc poprze to bezpieczne laczenie mi cos szwankuje dlatego ja spowrotem odznaczylem..nie wiem czy to to ale teraz mi normalnie znow chodzi dlatego pytam czy to ssl jest konieczne?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 23, 2005, 21:59:38 »
Ja na PC nie kazalem zaznaczac SSL :) Chodzilo tylko o PDA. Po prostu sprawdzalem to i okazalo sie ze Interia nie dziala bez SSL na PDA - przynajmniej to wykazaly moje wczorajsze krotkie testy.

« Odpowiedź #23 dnia: Luty 23, 2005, 22:10:37 »
ok Kuba chyba kolejny sukces..odznaczylem ssl na pda i sie okazalo ze moge przegladac swoja poczte na pda :D tzn otrzymuje info receving headers co z moja znajomoscia oznacza chyba otrzymanie naglowkow a zdaje sie ze taka opcje gdzies w Waszych opisach widzialem zdaje sie...tyle ze wciaz mi maila sle do deleted items :(
..a propo gdzie jest ta zakladka alerty i reguly bo nie moge tego znalesc :P...co do inboxa to opcja settings woogole sie nie podswietla niestety :(..ale narazie skupie sie na przekierunkowaniu tej poczty na porawna zakladke a nie deleted items :P

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 23, 2005, 22:43:23 »
Reguly i alerty - to mialo dotyczyc pecetowego Outlooka... a ty cos piszesz o IncrediMail wiec juz nie wiem o co chodzi. A co z tym SSL? Odznaczyles na PDA i dziala? Czy odznaczyles na PC? Bo u mnie na PDA bez SSL nie chcialo cos sciagac poczty z Interii.

« Odpowiedź #25 dnia: Luty 23, 2005, 23:03:01 »
incredimail to taki program mailowy ..uzywam go zamiast outloka..no a poza tym to ze moglem odczytac maile na pda to przeszlosc bo znow sie cos zrabalo :(..chyba za bardzo chce . vos przekombinowalem moze te ssl ja wlacze to znowu zadziala choc dzialalo bez :P juz zgupialem ale cos wymysle nie spoczne dopoki nie zrobie tego :)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 23, 2005, 23:04:39 »
Wiem co to IncrediMail... ale caly czas rozmawialismy na temat pecetowego Outlooka a ty nagle wystakujesz z IncrediMail... wiec ja tez zglupialem :) Pamietaj ze poczta pomiedzy IncrediMail a PDA nie moze byc synchronizowana przez ActiveSync.

« Odpowiedź #27 dnia: Luty 23, 2005, 23:15:09 »
dobra ja juz tez nic nie czaje :) wiec chyba pojde spac..:P..dobranoc pomecze Cie jutro :)

« Odpowiedź #28 dnia: Luty 24, 2005, 10:02:18 »
dzien dobry...:D...mam pytanko jak nalezy skonfigurowac outlooka majac juz konto ....tzn dopiero teraz zainstalowalem tego outlooka i chccialbym to zrobic krok po kroku bo probowalem sam ale cos mi nie wyszlo..:) ..dzieki

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 24, 2005, 10:07:52 »
Rozumiem ze chodzi o konfiguracje konta e-mail? Poradzisz sobie... to nie jest trudne - przebiega ona jak w kazdym takim programie. Wpisujesz serwery, login, haslo, email, zaznaczasz uwierzytelenianie i/lub SSL jesli trzeba i tyle. Jak konto juz jest i poczta jest odebrana to mozesz sobie to synchronizowac z kontem ActiveSync w InBox na PDA. Tzn synchronizacja jest tylko jednostronna - poczta z PC moze leciec do PDA, ale nie odwrotnie. Przydaje sie to gdy potrzebujesz miec cala poczte np. z ostatniego tygodnia zawsze przy sobie.

[Dodano: 2005-02-24 10:08:06]
Co ci niby nie wyszlo?