PYTANIE 1 - licencja GPRS IDEA etc dla ..... portege, ipaq,

• 5 Odpowiedzi
  • 839 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 01, 2005, 13:26:14 »
w ramach uniezalezniania sie od lokalnego dostawcy inetu poszukuje taniego i w miare wydajnego rozwiazania obslugujacego dostep do internetu poprzez komorke ....

beda uzywane do tego celu nastepujace narzedzia toshiba portege pIII, ipaq 4150 oraz telefon t39m w roli modemu ;)

niezbednym dla mnie jest mozliwosc korzystanie z dostepu do:
- maila via snmp, ppp,
- gadu-gadu, tlenu, icq
- newsow
- inne .... nie wiem narazie jeszcze jakie

preferowane i pozadane jest:
- mozliwosci wdzwaniania sie do odleglych serwerow do firmy, do FTP
- mozliwosci logowania sie na laptopa z innych lokalizacji

i teraz po wstepnym zdefiniowaniu oczekiwan prosze o:
- informacje o czym jeszcze powinnam pamietac przy wyborze uslugodawcy
- sugestie jak rozwiazac taki uklad (3 urzadzenia) z inetem via GPRS
- jak skorzystac z np. licencji GPRS w IDEA skoro to jest chyba tylko dla firm :(

pozdr i dzieki za pomoc
monika

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 01, 2005, 15:33:08 »
Jak należy rozumieć wdzwanianie się do serwerów firm czy FTP?
Czy masz numer, na który dzwonisz i wchodzisz na FTP czy do serwera czy poprostu wchodzisz do nich z Internetu jako takiego?
Jesli wchodzisz z Internetu to oczywiscie GPRS jeśli wzdzwaniasz sie na jakis konkretny numer to oczywioście juz to nie jest GPRS.
Co do poczty, www czy gg to przez GPRS chodzi powoli ale chodzi. Tak samo Terminalservices jest do wytrzymania.
Jeśli chodzi o Skype to próbowałem kilka razy (mam Ere i T610, T630) i ja słyszałem co do mnie mówiono ale żadną miarą nie było słychac co ja mówie - asymetryczność GPRSu daje o sobie znać. Transfer danych do PDA jest krotnie szybszy niż z PDA w świat wiec GPRS nie ma "siły" by Skype chodziło gładko.
Nie wiem jak jest w Idei. Trzeba by to sprawdzić doświadczalnie ale nalezy się przygotować, ze Slype może nie działać dobrze.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 01, 2005, 20:21:58 »
Cytat: bastiann
Jak należy rozumieć wdzwanianie się do serwerów firm czy FTP? Czy masz numer, na który dzwonisz i wchodzisz na FTP czy do serwera czy poprostu wchodzisz do nich z Internetu jako takiego?
Jesli wchodzisz z Internetu to oczywiscie GPRS jeśli wzdzwaniasz sie na jakis konkretny numer to oczywioście juz to nie jest GPRS..

- bardziej chodzi o konkretny numer tel do ktorego sie lacze ;)

Co do poczty, www czy gg to przez GPRS chodzi powoli ale chodzi. Tak samo Terminalservices jest do wytrzymania..

- GG powoli chodzi ? przeciez tam nie ma zadnych duzych transaferow ??? heh

Jeśli chodzi o Skype to próbowałem kilka razy (mam Ere i T610, T630) i ja słyszałem co do mnie mówiono ale żadną miarą nie było słychac co ja mówie - asymetryczność GPRSu daje o sobie znać. Transfer danych do PDA jest krotnie szybszy niż z PDA w świat wiec GPRS nie ma "siły" by Skype chodziło gładko..

- no i tu mnie zmartwiles, ale w sumie to bylo to do przewidzenia :( czyli jesli chodzi o przenosnosc to zostaje tylko HotSpot .. jelsi chodzi o dostep do Skype, przy zalozeniu iz nie ma sie swojego stegogo lacza ???

Nie wiem jak jest w Idei. Trzeba by to sprawdzić doświadczalnie ale nalezy się przygotować, ze Slype może nie działać dobrze.

- trudno bedzie sprawdzic, zanim sie tego nie kupi tym bardziej, stad tez moje zapytanie o doswiadczenia innych uzytkownikow, zeby uniknac raczej kosztownych pomylek

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 01, 2005, 21:02:23 »
Oczywiście szybciej napisałem niż pomyslałęm. Pisząc że GG chodzi powoli myślałem już o Skype. Sorry! ;)
Co do dzwonienia na konkretny numer to ustawiałem tak kiedyś mojemu klientowi dzwonienie przez komórkę z notebooka do banku, na "modemowy" numer. Było to w PlusGSM, banku nie pamiętam a komórka to było T610 a później Nokia z tych drogich czyli 8910i ale myślę, że na Twoim T39 też to zadziała. Rozliczenie oczywiście za "impulsy" no i transfer inny niż przy GPRSe. Jaki? Z tego co wiem to tylko Plus miła, może jeszcze ma, połączenie "impulsowe" typu HSCSD czyli szybkie, szybsze niż GPRS. Era i Idea mają standard czyli chyba 9600 bps w połączeniach wdzwanianych ale to też trzeba sprawdzić przed zakupem taryfy u operatora.
W dzisiejszych czasach pewnie mozna nabyć jakieś pakiety na wiekszą ilośc MB i na jakąś ilość impulsów w połączeniach wydzwanianych.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 01, 2005, 21:42:35 »
Co do Skype i GPRS to ma to szanse jakos dzialac... ale przez EDGE, ktory Idea w niektorych obszarach polski juz uruchomila. Oczywiscie w tym momencie Eryk t39m nie bedzie mogl z tego skorzystac.

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 02, 2005, 00:09:29 »
Niedawno miałem okazję pogadać przez Skype w sytuacji, gdy mój rozmówca był połączony przez GPRS ideowy - prawie udało się dogadać. ;)