Problem z synchronizacją.

• 42 Odpowiedzi
  • 5437 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lok

• 24
« dnia: Grudzień 09, 2005, 22:41:40 »
Witam

Posiadam pda hx4700. Chciałem go podłączyć do PC i przegrać dane, ale mam problem. Ponieważ aktualnie nie posiadam oryginalnej przystawki synchronizującej, używam przewodu od zestawu samochodowego służącego do nawigacji satelitarnej. Przewód ten to usb>pda. W zestawie samochodowym służy do zasilania pda. Oprócz tego posiadam inny przewód pda>usb (Charging/Data Cable)
Jak podłączę takim przewodem pda z komputerem, pda zaczyna się ładować. ActivSync nie chce się zsynchronizować a Windows wywala błąd „Jedno z urządzeń podłączonych do komputera ma awarię, ale system Windows nie może go rozpoznać”. Sprawdzałem synchronizację na dwóch komputerach i występuje ten sam błąd.
Czy za pomocą takiego przewodu mogę podłączyć pda do komputera. Może coś robię źle.
Na forum w archiwum wyczytałem że są problemy z wydajnością prądową wejścia usb.

Czy ktoś ma jakiś pomysł jak podłączyć tego pda do komputera.
Dzięki za pomoc.
Nie do końca wiem czy ten post umieściłem w dobrym dziale.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 10, 2005, 07:39:53 »
no jesli nie bedziesz mial dobrego kabla to pozostaje ci tylko podlaczenie i synchronizacja po BT lub WiFi - jesli masz je w komputerze

jesli nie, to musisz zaopatrzyc sie w dobry kabel (najlepiej oryginalny)

na jakiej wersji AS robisz testy?

temat przenosze

*

Offline lok

• 24
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 10, 2005, 18:57:50 »
Probowalem nowa wersje AS 4.0 i teraz mam 3.8. Na zadnej wersji to nie chodzi.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 10, 2005, 20:31:23 »
jeszcze przez IR mozna zrobic synchronizacje

*

Offline lok

• 24
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 10, 2005, 22:11:35 »
Niestety nie mam IR w komputerze.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 11, 2005, 02:32:26 »
Cytat: lok
Probowalem nowa wersje AS 4.0 i teraz mam 3.8. Na zadnej wersji to nie chodzi.
ale co ci nie chodzi? polaczenie po kablu tak? nie masz w kompie ani IR, ani BT anie WiFi? to najtaniej wyjdzie chyba kupno nowego kabla

sprawdz jeszcze na innym porcie USB - jesli jest to komp stacjonarny to podlacz sie do portu, ktory jest bezposrednio na plycie a nie taki, co jest dolaczany na sledziu i dopiero wpiety do plyty

mozna jeszcze podlaczyc aktywny host USB - koszt na allegro ok 50 zl

*

Offline lok

• 24
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 11, 2005, 07:17:39 »
Tak nie chodzi na kablu. Sprawdzalem na dwoch komputerach i jest to samo. Podstawkę synchronizacyjną będę posiadał, ale czekam na przesyłkę.
Sprobuję podłączyć przez BT tylko muszę pożyczyć takiego na usb.

Czyli wychodzi na to że te dwa kable są jakieś wadliwe...?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 11, 2005, 07:30:23 »
napisz jeszcze dokladnie jak to robisz - troche dziwne - dwa rozne kable, dwa komputery... moze blad gdzies w obsludze lezy

czy na komputerach, do ktorych go podlaczasz byl wczesniej podlaczany jakis PDA? czy najpierw zainstalowales AS, a dopiero potem podlaczyles PDA?

*

Offline lok

• 24
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 11, 2005, 18:48:21 »
Teraz nie potrafię dokładnie powiedzieć, czy najpierw zaionstalowałem as czy podłączyłem pda.
AS mam zainstalowany. Podłączam do komputera PDA. Windows go wygrywa. Za chwilę wywala błąd. AS w PDA się wogóle nie włącza. AS w komputerze też się nie włącza automatycznie i nie zmienia koloru z szarego na zielony. Przy ręcznej próbie synchronizacji w AS nie podłącza się.
Mam nadzieję, że chociaż trochę wyjaśniłem i nie zamieszałem za bardzo.
dzięki za pomoc.

[Dodano: 2005-12-11 18:51:07]
Na żadnym z tych komputerów, nie był podłączany wcześniej inny pda.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 11, 2005, 20:31:11 »
jak masz mozliwosc to zrob testy na jakims kompie z zainstalowanym XP i wszystkimi SP (zaraz po instalacji systemu) oraz po hard resecie PDA - np. na AS 3.8

jesli rowniez nie pojdzie to wtedy juz nie bedzie watpliwosci, ze to wina kabli - zakladam oczywiscie, ze gniazdo w PDA jest sprawne

*

Offline lok

• 24
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 11, 2005, 21:06:29 »
Podłączyłem przed chwilą pda do kompa i mam taki komunikat "Nie rozpoznano urządzenia usb
Jedno z urządzeń USB podłączonych do tego komputera ma awarię,ale system windows nie moze go rozpoznac"

[Dodano: 2005-12-11 21:37:38]
Czy żeby podłączyć pda do komputera muszę mieć zainstalowane jakieś sterowniki.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 12, 2005, 00:36:27 »
activsync zainstaluj tylko najpierw go zainstaluj dopiero potem podlacz pda

*

Offline lok

• 24
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 20, 2005, 21:17:28 »
Witam ponownie

Otrzymałem wreszcie orginalną przystawkę do mojego pda-a. Jednak cały czas jest ten sam problem.
Windows wykrywa podłączonego pda. Jest to tylko nieznane urządzenie USB.
Myślę że wina leży po stronie winodwsa. Jest to wersja xp. Nie było żadnych problemów z podłączeniem przy win98.

Problem leży w tym że win nie wykrywa host usb, tylko nieznane urządzenie usb. Jak to zmienić. Czy potrzebuję jakieś sterowniki. Może jakieś pliki podmienić.
Wersja win xp z sp2 + wszystkie aktualizacje ze strony.

Czy ktoś ma może jeszcze jakiś pomysł jak to zgrać..?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 21, 2005, 00:20:51 »
Jeszcze raz... czy wgrales najnowszego ActiveSynca? Windows nie wykryje Ci zadnego hosta USB...

*

Offline lok

• 24
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 21, 2005, 17:04:39 »
Witam

Wgrywałem różne wersje. Teraz już się pogubiłem jakie AS 3.7 3.8 i 4.0. Do PDA mam dołączoną wersję 3.7.

Tak windows nie wykrywa mi hosta usb tylko nieznane urządzenie.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 21, 2005, 18:02:20 »
Sprobuj podlaczyc palmtopa do innego komputera. Natomiast jak juz pisalem windows nie wykryje Ci hosta USB... bo niby skad?

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 24, 2005, 22:28:37 »
Mam podobny problem co kolega wyzej tylko ze ja podlaczam iPoda do komputera i mi wystakuje wlasnie ten komunikat.

"Nie rozpoznano urządzenia usb Jedno z urządzeń USB podłączonych do tego komputera ma awarię,ale system windows nie moze go rozpoznac"

Co mam teraz zrobic? Zainstalowalem sterowniki dolaczone do iPoda i dalej mi go niewykrywa. Wymagane jest do dzialania USB 2.0. Niejestem pewnien jakie mam ale z tego co czytalem na forumach to niema to wiekszej roznicy czy ma sie 2.0 czy 1.3. Prosze pomozcie.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 25, 2005, 01:48:56 »
no ale iPod nijak ma sie do palmtopow z systemem PPC lub WM - a juz wogole do HP/Compaq... - odpowiedzi szukaj w instrukcji, zmien port USB lub sprawdz na innym komputerze

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 25, 2005, 09:05:23 »
No tak tak wiem ze niezabardzo trafilem z tym pytaniem do tego tematu ale chodzilo mi glownie o wasza odpowiedz a gdzie bym ja uzyskal to malo wazne raczej. Ale dzieki sprubuje gdzie indziej. Najwyzej oddam to na gwarancje bo moze byc kabel uszkodzony. Dzieki.

Sprawdzalem tez na innym kompie i niechodzi. gdzie mozna znalesc jakies sterowniki do ipoda? bo te z plyty nic mi niedaja

*

Offline pita62m

• **
  • 160
  • Sprzęt: 1940, 6033, N80
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 25, 2005, 12:16:02 »
"Nie rozpoznano urządzenia usb Jedno z urządzeń USB podłączonych do tego komputera ma awarię,ale system windows nie moze go rozpoznac

To jest częsty komunikat Windowas pojawiający się wtedy kiedy jest uszkodzony kabel... dotczy to i iPAQq i ipoda... :)
Zmień kabel i powino pomóc...

« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 25, 2005, 20:04:06 »
Eh. jezeli to bedzie kabel to bede probowac zdac reklamacje przez internet. Bo iPod zostal zakupiony w Chicago. A ja meszkam kolo Białgostoku. Bo z tego co patrzylem to kabelek taki pod USB kosztuje okolo 84pln. ;|

*

Offline lok

• 24
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 26, 2005, 12:01:23 »
No tak tylko że ja to sprawdzałem na 3 różnych kablach i występuje ten sam problem cały czas.

*

Offline lok

• 24
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 28, 2005, 10:58:35 »
Wyczytałem tutaj na forum, że problemy mogą się pojawić przy synchronizacji gdy używamy programu memmaid.

Instalowałem ten program na moim PDA. Czy to może być przyczyną problemów z synchronizacją. Czy wystarczy odinstalować ten program, czy muszę dokonać hard resetu.

dzięki za pomoc.

*

silentjob

« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 28, 2005, 12:48:58 »
Jest to dość prawdopodobne, programy te czyszczą czasem zbyt dużo w pamięci pocketa, a co za tym idzie nie da się już tego odzyskać, no chyba, że posiadasz jakiś wcześniejsy backup, sprzed instalacji MemMaid'a. W ostateczności pozostaje tylko twardy reset.

*

Offline lok

• 24
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 28, 2005, 18:16:10 »
Zrobiłem twardy restet żeby zobaczyć czy działa. Jednak nadal to samo.

Jedno z urządzeń USB podłączonych do tego komputera nie działa własciwie i system windows nie rozpoznaje go.

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 29, 2005, 23:16:04 »
Jestes pewien ze zrobiles twardy reset a nie soft reset?

*

Offline lok

• 24
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 02, 2006, 20:06:06 »
Przepraszam że tak późno.

Tak jestem pewien twardy reset robiłem. Po takim resecie mam czysty system. Tylko standardowe oprogramowanie.

« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 02, 2006, 22:09:00 »
Miałem podobny problem z hw 6515 /korzystam z oryginalnej stacji dokującej/ - ów komunikat "Nie rozpoznano urządzenia USB. Jedno z urządzeń USB podłączonych do tego komputera ma awarię, ale system Windows nie może go rozpoznać" doprowadzał mnie do poważnego bólu głowy ... przerobiłem reinstalację XP-ka, twardy restart urządzenia, testy na innych PC-tach ... Kiedy urządzenie miało już iść do serwisu - nastąpił przełom  :)  zaczęło działać jak należy :!:  
Najzabawniejsze, ale i nagorsze /bo chciałbym wiedzieć "dlaczego"/ jest to, że nie wiem dlaczego zaczęło działać. Ale zaczęło i działa do dzisiaj.

*

Offline lok

• 24
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 03, 2006, 22:18:20 »
Mogę jeszcze dodać, że PDA zakupiłem w USA. Tam na komputerze z win98 wszystko chodziło dobrze. Tu w Polsce na komputerze z win XP nie działa. Czy problem może leżeć np. w wersji językowej..?

Aktualnie synchronizuję przez Bluetootha. Czy dużo wolniej przebiega transfer od USB.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 05, 2006, 16:20:19 »
Przyczyną mogą byc problemy USB w komputerze. PDA uzywa USB 1.1, komputery maja najcześciej USB 2 i teoretycznie winno byc ok ale nie jest. Ok pół roku temu M$ wydał patha który miał naprawiac tego typu problemy. Poszukaj we wczesniejszych postach.
Nadto ew. odłacz inne urzadzenia USB, szczególnie jeśli sa USB 2. Zresretuj Pc i ponów próbę. Może pomoże. Istotnie z Win98 takich problemów nie było. Chociaz wiele wskazuje na problemy z sterowanikami USB na płytach niektórych producentów.