problem z 5555: nie działa USB, COMa widzi, ale nie łączy, t

• 7 Odpowiedzi
  • 740 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 04, 2005, 05:50:51 »
Witajcie,
Mam ipaq-a 5555. Od jakiegoś czasu przestał mi się synchrniozować przez USB. Zacząłem korzystać z Bluetooth. Jednakże chciałem zainstalować update ROMu. Tego nie da się zrobić bezprzewodowo.
Mój komp przez USB w ogóle ipaqa nie widzi.

Przez COMa zauważa, zaczyna się łączyć (widać to na ekranie pc i ipaqa), ale po chwili rezygnuje i w końcu nie nawiązuje połączenia.

Wcześniej nigdy nie musiałem używać COMa, więc nie wiem czy kiedyś było inaczej.

Problem testowałem na 3 kompach z AC w wersji 3.7 i 3.8. Usuwałem stare profile. COM na pc ma ustawienia standardowe (9600, 8bit, parzystość - brak, 1 bit stop, sterowanie przepływu - brak). Zmieniałem prędkości na 115k, ale bez efektu. USB testowałem na orignalnej podstawce (z COMem) oraz na dokupionym kablu USB sync/charge.
Robiłem hardresety i nic.

Czy ktoś ma jakiś pomysł? Czy to awaria sprzętowa? Jeśli tak, gdzie można to tanio naprawić?

Dzięki.
Maciek M.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 04, 2005, 11:05:58 »
moze zlacze ci siada

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 04, 2005, 12:23:33 »
Jest to bardzo prowadopodobne bo HP iPAQ 54/5550 mialy problemy z kiepskiej jakosci zlaczem synchronizacyjnym.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 04, 2005, 21:28:11 »
Ok, czy możecie polecić jakiś serwis z okolic Katowic, który by mi to naprawił. I czy jest to do naprawy, czy trzeba wymienić jakiś moduł. Bo jeśli naprawa, to może sam pomajterkuję.
MM

[Dodano: 2005-10-04 21:31:42]
A może są jakieś przejściówki do złącza "pleckowego"? Tzn. usb/com <-> szerokie "pleckowe" złącze.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 04, 2005, 21:46:33 »
niechce cie martwic ale jak zlacze to wymiana calej plyty glownej poszukaj na forum bo bylo o tym sporo watkow ktos sciagal chyba z angli ale tanie to nie jest

*

Offline TOMAN

• 252
    • http://www.diagnoserwis.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 04, 2005, 22:28:37 »
Cytat: pimpu sadelko
niechce cie martwic ale jak zlacze to wymiana calej plyty glownej poszukaj na forum bo bylo o tym sporo watkow ktos sciagal chyba z angli ale tanie to nie jest

Ja wymieniam te gniazda bez wymiany płyty, koszt 100 zł

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 04, 2005, 23:09:56 »
Cytat: pimpu sadelko
Jeżeli już to ni płyty głównej, ale dolnej płytki, na której są przyciski, joypad, skaner biometryczny i ta wredna złączka. Nie zmienia to faktu, że sprawa nie jest tania. Ale już ktoś wyżej zaoferował się, że samą złączkę Ci wymieni. Bo jest to przy pewnej wprawie jak najbardziej wykonalne, chociaż np. serwis HP w to absolutnie się nie bawi i wymienia cały moduł...
Same moduły były nawet swego czasu na Allegro, w cenie nieco ponad 200zł. Po dodaniu kosztów przesyłki podobnie wyjdzie pewnie sprowadzenie...

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 05, 2005, 05:52:03 »
te, ktore byly ostatnio na allegro sprzedawal czlowiek, ktoremu wlasnie padlo zlacze i sprowadzil kilka sztuk (w tym dla siebie) dla obnizenia kosztow przesylki