polskie czcionki z klawiatury BT

• 17 Odpowiedzi
  • 1860 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 27, 2005, 22:37:54 »
W jaki sposób można uzyskać polskie czcionki przy wprowadzaniu tekstu w Pocket Word przy zastosowaniu klawiatury BT do ipaq hx2410 (WM2003)? Będę ogromnie wdzięczny za wyjaśnienie. Wiktor

*

Offline Maku

• **
  • 187
    • http://maku.avx.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 27, 2005, 23:10:22 »
Z tego co mi wiadomo, nie jest to możliwe - niestety.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 28, 2005, 00:14:51 »
Bardzo się cieszę. Naprawdę ogromnie. Że uzyskałem tak kompetentną i przekonującą odpowiedź.
Czy brak możliwości komfortowego korzystania z ipaq oznacza, że HP olewa polskich użytkowników? czy oznacza raczej, iż jest to problem wydumany i niszowy?

*

Offline Maku

• **
  • 187
    • http://maku.avx.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 28, 2005, 07:32:19 »
Zapewne jedno i drugie... przecież nawet do jedynej klawiaturki, obsługującej pl literki (na IR), do roboty musiał się wziąść sam użytkownik i samodzielnie napisać layout. Słyszałem o facecie, któremu udało się zwrócić klawisze BT, właśnie z powodu braku lokalizacji. HP bez mrugnięcia okiem oddało kasę, o czymś to świadczy...

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 28, 2005, 21:39:48 »
Odpowiedzialem Ci juz na to pytanie w komentarzach... gdzie rowniez je zadales. Poczytaj sobie...

*

Offline Yanek

• **
  • 174
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 29, 2005, 22:56:54 »
Witam,

właśnie kupiłem klawiaturę BT w sklepie HP, oczywiście po uprzednich zapewnieniach infolinii HP, że z nową wersją mWriter są polskie litery.
Przesłali mi nawet upgrade tego programu ale jak polskich liter nie było tak dalej nie ma. Czekam właśnie na odpowiedź od nich co dalej robić, bo jak nic z tych polskich liter nie będzie to też chyba oddam.

Pozdrawiam

Y

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 06, 2005, 01:08:32 »
Tym facetem, któremu udało się zwrócić klawisze BT do HP z powodu braku PL czcionek to ja. Niestety zgodzili się przyjąć reklamację dopiero, jak im zagroziłem postępowaniem sądowym.

Wcześniej doświadczałem genialnych porad w stylu "No przecież może Pan na niej pisać po angielsku". Po tych doświadczeniach zdecydowałem więcej nic nie kupować w HP.

Pozdrawiam, V.

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 06, 2005, 07:32:27 »
To jest tak jak z próbą kupna klawiatury z układem PL na PC (wiem że jest prawy alt ale jest przecież polski układ klawiatury - tak jak na starych maszynach do pisania) nie zabardzo zanm sklep czy giełdę gdzie można kupić taką.

Z tego wynika ze bluetooth odpada zaostaje ewentualnie klawa na IRDa.
Poza tym to jak na tak wysokie ceny klawiatur to powinna chyba być możliwość wpisywania polskich znaków, nie uważacie?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 06, 2005, 08:29:37 »
A co ma wysoka cena do jakosci produktu? :) Zazwyczaj nic :)) Tutaj placisz duzo bo to nowosc - klawiatura na Bluetooth. No i placisz dodatkowo bo jest na niej logo HP.

*

Offline Go.To

• 40
    • http://tmag.pl/
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 06, 2005, 08:46:47 »
Cytat: BzYczekMaruSha
To jest tak jak z próbą kupna klawiatury z układem PL na PC (wiem że jest prawy alt ale jest przecież polski układ klawiatury - tak jak na starych maszynach do pisania) nie zabardzo zanm sklep czy giełdę gdzie można kupić taką.

Chyba nikt tego nie produkuje, za mały rynek zbytu. U mnie w firmie (dużej, nawet bardzo dużej) jest "własny standard maszynistki" (nb. nie da się na tym pisać, na szczęście można wyłączyć), wszystkie klawiatury też są w takim standardzie, ale są to naklejki na klawisze, przyklejane przez dystrybutora - fakt że na pierwszy rzut oka nie do odróżnienia i całkiem trwałe.

*

Offline Yanek

• **
  • 174
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 06, 2005, 09:22:04 »
... dostalem wiadomosc z Mediaoffice, ze maja nakladke do mWriter'a i beda polskie litery dla klawiatury HP na BT. Jutro jade do nich sprawdzic i jak bedzie dzialac, to dam znac.

Y

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 07, 2005, 11:58:27 »
Miałem na myśli, że skoro są wysokie ceny klawy to powinna być przynajmniej możliwość pisania na niej po polsku. Przecież nie powiecie mi że 200 zł lub więcej to mało za klawe, którą nie będziesz mógł wprowadzać polskich znaków.

Co do polskiej klawy na PC to wiadomo że teraz ciężko byłoby na nich pisać użytkownikowi PCta, który od zawsze ma klawę angielską i alta (sam chyba bym chyba nie dał rady). Chodzi tylko o to, że nasz kraj jest bardzo dziwny, bo skoro niemcy, rusy, czesi i inni mają swoje klawy to dlaczego nie możemy (mogliśmy) mieć i my?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 07, 2005, 12:06:56 »
Pomysl o tym ze to nie polska firma wyprodukowala ta klawiature. Garstka tych klawiatur ktora sie sprzeda w PL jest niczym w porownaniu z tym co kupi swiat anglojezyczny. Po co maja sie meczyc i pisac jakies wygodne w obsludze sterowniki z mozliwoscia zmiany layoutu. Zobacz jak sam Microsoft ma nas wszyskich gleboko... nie wypuszczajac przez tyle lat mozliwosci latwego spersonalizowania klawiatury programowej palmtopa, by moc wpisywac PL znaki. Co to znaczy ze czesci i rusy maja swoje klawy? Niby sa sterowniki do pisania cyrylica na tej klawiaturze?

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 07, 2005, 15:26:02 »
Zgadza się. Microsoft na polskę leje i to mocno... chocby dobrze to widac na przykładzie, który podałeś i na przykładzie xboxa.

Co do tych klawiatur to miałem na myśli klawiatury PCtowe nie palmowe. Większośc krajów ma swoje układy klawiatur (my też mieliśmy standard tzn. tak jak w starych maszynach do pisania - kiedyś w szkole średniej mieliśmy takie do PCtków), ale niestety klawy do PC dalej mamy anglojezyczne (ja mam np. w domu klawiature z nadrukami rosyjsko-angielskimi, tzn. klawiatura rosyjska, na której są dodatkwo nałożone znaki standardowej klawy anglojęzycznej). Fakt, że firmą produkującym klawiatury może się nie opłacac produkcja dla takiej liczby użytkowników jak w Polsce ale osobiście nie sądzę, że właśnie w tym tkwi problem. Przecież przycisk na klawiaturze to przycisk kwestnia nadrukowania innego symbolu...
Poprostu Polacy od początku nie żądali takich klawiatur więc ich nie produkowano.

Co do klawiaturek przenośnych możemy miec nadzieje, że tak jak wyżej napisał Yanek mediaoffice może się ruszy i choc zewnętrznym oprogramowaniem (sterownikiem) do klaw będzie możliwe wpisywanie polskich znaków.

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 07, 2005, 23:32:51 »
FORUMOWICZE! Zanim uwierzycie w plotki (o niedzialajacych czcionkach) sprawdzcie fakty.
Po pierwsze producentem aplikacji lokalizacyjnej jest Media Office a nie HP.
Po drugie po zainstalowaniu upgrade a raczej malego paczyka (wszyscy zarejsertowani uzytkownicy InterWrite maja do niego dostep) klawiatura Bluetooth produkcji HP pozwala na wprowadzanie polskich znakow diakrytycznych.
Kto nie wierzy, niech sprawdzi ;) - albo zadzwoni do MediaOffice. I od tego powinno sie zaczynac, a nie od wieszania psow.

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 10, 2005, 18:13:23 »
Przepraszam, ale jakoś nie odnalazłem na ich stronie tego patcha, mimo iż jestem zarejestrowanym użytkownikiem. Natomiast z moich maili do Media Office wynika, że owszem, od pół roku "już w najbliższym czasie" ma być dostępny upgrade do oprogramowania lokalizacyjnego, który jednak NIE będzie obsługiwał PL literek.

V.

*

Offline Yanek

• **
  • 174
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 15, 2005, 00:35:40 »
... Media Office dopiero pracuje nad polskimi literami
dla klawiatury HP na BT, a zarówno oni jak i HP zapewniali
mnie przed zakupem, że będą bez problemu polskie litery!!!

Y

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 15, 2005, 00:37:33 »
Jutro bedzie link do programu, ktory byc moze rozwiaze problem PL literek na wszelkich klawiaturach... nawet tych zintegrowanych w PDA.