Pocket wylacza sie przy 50% baterii???

• 9 Odpowiedzi
  • 1113 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
« dnia: Lipiec 31, 2006, 21:48:47 »
Moj ipaq 3870 wylacza sie kiedy ma jeszcze 50% lub nawet 60% baterii. Ekran powoli wygasa, nie da sie go pozniej wlaczyc, ani zresetowac - typowo jakby bateria padla. Mam zainstalowany jakis Battery Pack, pisze mi ze jeszcze 2h remaining a tu zonk.

Ktos wie o co chodzi?
Macbook Black

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
Re: Pocket wylacza sie przy 50% baterii???
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 01, 2006, 13:10:19 »
Cytat: "vlodeck"
Moj ipaq 3870 wylacza sie kiedy ma jeszcze 50% lub nawet 60% baterii. Ekran powoli wygasa, nie da sie go pozniej wlaczyc, ani zresetowac - typowo jakby bateria padla. Mam zainstalowany jakis Battery Pack, pisze mi ze jeszcze 2h remaining a tu zonk.

Ktos wie o co chodzi?

Hmm?? Niewiem?? Mi się raz tak zdarzyło przy ok. 20% baterii, ale wtedy projektowałem mapę w OpenTTD (Transport Tycoon) i był bardzo duży pobór prądu. Wszystko wtedy wróciło do normy jak podłączyłem do ładowania.

*

Offline klechu

• 813
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 01, 2006, 13:54:29 »
W miare podobna sytuacje mialem z bateria w telefonie komorkowym - wylaczal sie w trakcie rozmowy, a po wlaczeniu mowil ze jest jeszcze 50% baterii.
Bardzo prawdopodobne ze bateria jest po prostu stara badz zepsuta - gdy jest maly pobor mocy (czuwanie) to chodzi natomiast gdy dochodzi do tego podswietlenie ekranu, procesor, pamiec - pobor znacznie rosnie. W takim momencie taka bateria nie jest w stanie dac takiego natezenia jakiego potrzebuje pocket - w zwiazku z czym zaczyna spadac napiecie, potem natezenie - az do momentu gdy elektronika nie jest w stanie tego "wytrzymac" i wylacza sie.
Metody? - nowa bateria, ladowarka ?

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 03, 2006, 19:50:47 »
Cytat: "klechu"
W miare podobna sytuacje mialem z bateria w telefonie komorkowym - wylaczal sie w trakcie rozmowy, a po wlaczeniu mowil ze jest jeszcze 50% baterii.
Bardzo prawdopodobne ze bateria jest po prostu stara badz zepsuta - gdy jest maly pobor mocy (czuwanie) to chodzi natomiast gdy dochodzi do tego podswietlenie ekranu, procesor, pamiec - pobor znacznie rosnie. W takim momencie taka bateria nie jest w stanie dac takiego natezenia jakiego potrzebuje pocket - w zwiazku z czym zaczyna spadac napiecie, potem natezenie - az do momentu gdy elektronika nie jest w stanie tego "wytrzymac" i wylacza sie.
Metody? - nowa bateria, ladowarka ?

U mnie to wyglądało tak że najpierw gasła świetlówka, spadał kolor, rysowały się co drugi piksel szare linie, a potem obraz powoli znikał aż do środka. W sumie niewiem jak pomóc bo mi się tak tylko raz zdarzyło przy bardzo wysokim poborze prądu, ale czy tobie zjawisko znika po podłączeniu do ładowarki? bo może w iPAQ'u jest jakiś wadliwy bezpiecznik, albo coś zwarło i napięcie zaczęło stopniowo spadać??

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 03, 2006, 22:33:08 »
to oznacza tylko i wylacznie tyle ze czas na nowa baterie. mizlem to samo w execu. i kupilem oryginalna baterie htc o pojemnosci prawie 4000 :) qtek z bateria wazy teraz chyba z pol kilo :) i jest kwadratowy :) ale za to ten power :) hehe :)

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 30, 2006, 17:55:13 »
A mnie się wydaje, że efekt pamięciowy dał o sobie znać. To jest bolączka wszystkich akumulatorków. Jedyną radą na to jest, od nowości jej nie doładowywać. Ładowanie rozpoczynać w momencie całkowitego rozładowania i wyłączenia się PDA. Tylko to gwarantuje długą pracę baterii.
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 30, 2006, 17:56:59 »
Cytat: "sp4xkp"
A mnie się wydaje, że efekt pamięciowy dał o sobie znać. To jest bolączka wszystkich akumulatorków. Jedyną radą na to jest, od nowości jej nie doładowywać. Ładowanie rozpoczynać w momencie całkowitego rozładowania i wyłączenia się PDA. Tylko to gwarantuje długą pracę baterii.

zupełnie sie mylisz
nie ma efektu pamięci w tego typu bateriach
wyładowywanie do 0 niszczy baterię
częste doładowywanie jej "pomaga"
już nie mówiąc o tym że każdy system poniżej WM5 i rozładowanie skutkuje hard resetem!
było o tym wielokrotnie na forum  ;)

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 30, 2006, 19:12:26 »
Moje niedomówienie.
W momencie wyłączenia się urządzenia, beteria nie rozładowuje się do zera, tylko mniej więcej do 1V/ogniwo. Wprawdzie w nowszych typach baterii efekt pamięciowy został zmniejszony, ale nie wyeliminowany i między bajki można sobie włożyć informację niektórych allegrowiczów, że sprzedawane przez nich baterie nie posiadają efektu pamięciowego. To poprostu BZDURA. A czym różni się ogniwo do PDA od ogniwa np. do telefonu komórkowego???, że w nich nie występuje efekt pamięciowy. Nawet LiPoymer posiada tenże efekt. Przykład? Nokia 6310, gdzie bateria potrafi trzymać nawet 2 tygodnie, używając zestawu głośnomówiącego, trzyma 3-4 dni. Może mi to wyjaśnisz? A na czym w/g Ciebie polega efekt pamięciowy.
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 31, 2006, 09:08:27 »
sp4xkp
wyjaśniałem już to kilka razy, i nie tylko ja, szczerze - nie chce mi się tego szukać, Ty masz takie zdanie ja inne i OK, tak jest dobrze
pozdrawiam i OT  ;)
efekt pamięciowy - ładujesz baterie z np. 50% "napełnioną" - potem bateria pamięta ten stan jako 0% więc w ten sposób skracasz działanie baterii o 50% (w skrócie, uproszczeniu i przybliżeniu)
 ;)

*

Offline kuba88

• 426
  • Sprzęt: Galaxy S XXJPY
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 31, 2006, 09:16:35 »
Przykład? Nokia 6310, gdzie bateria potrafi trzymać nawet 2 tygodnie, używając zestawu głośnomówiącego, trzyma 3-4 dni. Może mi to wyjaśnisz?
eeee... albo cie nie zrozumiałem albo na podstawach elektroniki się nie znasz. Zestaw głośnomówiący pobiera dużo więcej prądu bo potrzebuje większego wzmocnienia aby głos był słyszalny nie tylko po przyłożeniu ucha do głośniczka. Tak więc: większe wzmocnienie --> większy pobór prądu --> szybciej rozładowywujący się akumlator inaczej się nie da chyba, że masz perpetum mobile w komórce :P . Ale myślałem że to chyba każdy wydedukuje i jeszcze jedno co to ma do efektu pamięciowego akumlatora????