Padł H3670 - ale jak padl...

• 6 Odpowiedzi
  • 699 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 08, 2005, 00:05:01 »
Witam
Szukalem jakiej pomocy tu na forum winnych watkach ale nie znalazlem. Szukalem tez w zagranicznychs erwisach ale ....
W kazdym razie. Byl sobie taki oto Compaq iPAQ H3670.
Mialem mienic jezyk na angielski. Sciagnelemw iec odpowiednie pliki z serwera HP i podlaczylem przez USB do komputera sprzecik. Mam Windowsa 2003 Standard z SP1.
Sprzet zostal wykryty poprawnie. ActiveSync dzialalo bez zarzutu.
Uruchomilem program uaktualniajacy software w wersji angielskiej, pokazaly mi sieinstrukcje zbey wylaczyc PPC, wlaczyc trzymajac Power+Strzalki. Tak zrobilem. Pojawilo sie logo Compaq na czerwonym tle i napis ze czeka na uaktualneine przez USB... No ale program do upgrejdu dalej nic nie stwierdszil, pzoa tym ze nie moze wykryc podlaczonego PPC i ze konczy dziqalania. Na iPAQ nadal widnialy napisy oczekiwania na uaktualnieine. No ale uaktualnienie nie moglo byc kontynuowane wiec zresetowalem iPAQ i to byl koniec naszej wspolrpacy.
Od tej pory ani drgnie. Nie uruchamia sie ani normalnie, ani poprzez reset, ani poprzez hard reset (zawleczka w lewo, odczekac minute, zawleczka w prawo).
Zauwazylem tez ze nawet jak pdolacze zasilacz to dioda pomarenczowa nie mruga ze jest podlaczone cos.
Pytanie.. Co sie stalo i jak to naprawic ?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 08, 2005, 02:48:47 »
1. nie ma takiego systemu jak Windows 2003 Standard z SP1

2. zeby zrobic upgrade nie musisz instalowac AS na PC (nawet lepiej go wylaczyc)

3. jesli masz inny kabel niz USB to podlacz go innym kablem

4. podlacz PDA do ladowarki podczas upgrade

5. zle robisz hard reset - przyciski te (a nie zadne zawleczki) musisz nacisnac jednoczesnie i trzymajac je zrobic soft reset (jesli nie zadziala to dodatkowo jeszcze nacisnij tez przycisk POWER), puscic, odczekac i nacisnac soft reset

6. upewnij sie, ze masz wlasciwy ROM ze strony HP

*

Offline jasztol

• 278
  • Sprzęt: iPaq 3950, Zaurus SL 5500, GPS Heicom 303MMF
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 08, 2005, 04:14:26 »
Hej,
Ad 1. Pewnie Clubowicz Nicram ma Windows 2003 Server Standard Edition z service packiem
Ad.2 Program updatujacy powinien sam ubic proces odpowiadajacy za AS
Ad.3 Podlaczaj do gniazda USB w kompie, a nie do jakiegos rozgaleziacza (huba) USB.
Ad.4 Tak, ladowarka podlaczona i upewnij sie, ze iPAQ sie laduje
Ad.5. Wydaje mi sie, ze w 3600 byl rzeczywiscie jakis taki przelacznik do robienia hard resetu taki za drzwiczkami po lewej stronie na dole, jak sie przesunelo zawleczke na 30 sekund to powracal do ustawien fabrycznych. Po prawej stronie na dole byl przycisk soft-resetu, i chyba dlugo go nie mozna bylo trzymac wcisnietego, bo sie robil hard-reset

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 08, 2005, 05:18:47 »
ad5. a to w takim razie sorki za bledna wskazowke

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 08, 2005, 10:53:46 »
Witam i dziekuje za odpowiedzi.
No wiec po pierwsze rzeczywiscie jest to Windows 2003 Standard Edition (wersja domyslnie zawierajaca w sobie Service Pack1).
AS wylaczalem recznie na czas updateu, wiec on nie przeszkadzal mi.
iPAQa podlaczalem poprzez oryginalny element w zestawie. Taki stojaczek, do ktorego wklada sie PPC. W stojaczku jest wysunieta wtyczka USB. I bezposrednio z drugiej strony kablem USB podlaczalem do komputera. Nie ma zadnego HUBa itp. Mam w komputerze USB 1 wiec nie ma tez problemow ze sterownikami do USB dla systemu Windows.
Ladowarka byla podlaczana do tego stojaczka, z tym ze.... W chwili obecnej nawet jezeli ladowarke podlacze bezposrednio do PPC to on i tak nie sygnalizuje dioda tego. Tak jakby sie juz nie ladowal, bo jest naladowany na full (chociaz wtedy pewnie dioda i tak by mrygala, a jest cisza kompletna).
Hard Reset robilem zgodnie z instrukcja ze strony HP. Zawleczka od karty pamieci CF odsunieta na minute powinna spowodowac powrod do ustawien domyslnych. ale to sie nie dzieje. Probowalem tez rozne kombinacje przyciskow + soft reset. Tryby engeenering mode, boot loader itp. Kompletnie nic nie daje zadnych rezultatow.
Trup zupelny.
Moze jeszcze jakies sugestie ? Pozdrawiam

[Dodano: 2005-06-08 11:00:30]
Dodam jeszcze ze w chwili obecnej po wlozeniu PPC do stojaka, i podlaczeniu do komputera AS go nie wykrywa, nawet nie reaguje na podlaczenie urzadzenia. Zasilacz jest podlaczony ale tez dioda nie mruga.
Odpalam program do upgrade oprogramowania (jest dobry, ze strony HP, sprawdzalem pare razy), i on pyta mnie o port (USB czy COM), wybieram USB po czym program do aktualizowania ROMu pisze mi ze... Mam wersje 2.14 a wersja aktualizujaca to 2.20 (czyli ze wykrywa wersje ROMu na iPAQ, znaczy ze on chyba nie do konca jest martwy...). Daje NEXT i pojawiaja sie instrukcje, ktore mam wykonac. No ale iPAQ jest martwy, i nie reaguje na przyciskanie czegokolwiek, wiec nie moge tych instrukcji wykonac (program prosi by wypiac teraz PPC z USB, zrobic reset z przyciskami power+strzalkami), i podlaczyc spowrotem. W momencie keidy nacisne po prostu NEXT pojawia sie pasek stanu (w procentach) ile juz zostalo wykonane, ale po paru sekundach znika i jest nowe okienko z bledem "ERROR 105: OPEN PORT FAILURE" i ponizej "The ROM update utility is unable to open a COM Port.(przeciez ustawialem uzycia portu USB).

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 08, 2005, 11:03:30 »
komus kiedys w podobnym przypadku pomoglo jak podlaczyl wszystko na COM'ie - jesli nie masz takiej mozliwosci sprawdz na innym gniezdzie USB (najlepiej na tych, ktore sa bezposrednio na plycie glownej)

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 08, 2005, 12:17:48 »
Mam dwa gniazda USB (oba na plycie glownej). No i zmianagniazda nie pomaga. Kabla COM nie mam. Pozostaje mi kontakt z serwisem HP cyz da sie moze cos jeszcze zrobic z tym ?