Może zacznę od stanu urządzenia, ale się nie będę rozpisywać - BDB. Wersja mojego ROM'u to 1.71 GER (jakby coś, to wcześniej podałem informacje, które znalazłem w systemie). A więc po kolei:
1. Umieszczam PDA w stacji dokującej, którą podłączam do do wejścia USB, jak i zasilacza kompa (ta biała wtyczka).
2. Teraz trochę o plikach... A więc ściągałem przeróżne pliki. Próbowałem ulepszyć swoją niemiecką wersję - w tym celu instalowałem 1.77 GER i nie działało... Błąd, który mi wyskakuje, mówi, że nie mam ROM'u, proszę ściągnąć ROM. Z oficjalnej strony ściągnąłem wszystkie ROM'y i żadna nie działała.
3. Wróciłem do linka, który wyżej zamieściłeś, ściągnąłem i ten sam problem, a więc biorę tego HEX Edytora zmieniam ENG na GER (w pliku: \english\NK_Mac18700WWE.nbf) i nic (i nie kumam czemu tak się robi?). Podejrzewam, że złe ROM'y ściągnąłem, ale ten instalator, czy co (UpradgeUt.exe) zaczął by robić cokolwiek, a tu mi napisał, że muszę ROM'a ściągnąć...
Oczywiście próbowałem dużo więcej kombinacji, ale to takich bezsensownych raczej, a Hard Reset już robiłem. To chyba wszystko.