Od początku, do końca - format i instalacja Wina

• 12 Odpowiedzi
  • 1446 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Ufo

• 12
« dnia: Styczeń 19, 2006, 19:12:10 »
Witam. Założyłem ten temat, ponieważ na tym forum nie mogę niczego zebrać do kupy. Dostawałem odpowiedzi, jak spolszczać tego pada i... Nic, same błędy. Proszę nie kasować tego tematu. Chodzi mi dokładnie o gotowca. Od formatu do instalacji nowego Windowsa. Wiem, że to brzmi "zróbcie mi i cześć", ale ja naprawdę się staram zmienić język na polski, albo angielski, czy zainstalować jakiegoś Windowsa i będę bardzo wdzięczny, jeśli napiszecie coś takiego. Jeśli to nie niemożliwe, to przepraszam za zamieszanie. Pozdrawiam.

*

silentjob

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 19, 2006, 21:45:18 »
Po kolei, jaki system, jaki sprzęt, co dokładnie chcesz zrobić? Wypowiedź jest conajmniej chaotyczna, a to nie pomaga w udzieleniu konkretnych odpowiedzi.

PS. I błagam, nie pad, tylko PDA.

*

Offline Ufo

• 12
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 20, 2006, 16:23:52 »
Nieznam się na tym, więc napiszę wszystko, co udało mi się znaleźć:

Microsoft Windows CE, version 3.0.9348 (Build 9616),
Prozzesor: ARM SA1110,
Arbeitsspeicher: 31.25 MB,
Expansions-steckplatz: Nicht belegt.

W systemie znalazłem także:
Produktversion: 1.0,
Revisionsdatum des ROM: 01/10/01,
Revisionsnummer des ROM: 1.71.00,
Version des Betriebssystems: 3.0.

Jest to Compaq iPAQ H3600 Series, MODEL 3630.

Chcę zainstalować jakiegoś Windowsa innego niż CE, albo zmienić w nim język na polski, a jeśli to nie możliwe to na angielski.

Mam nadzieję, że to wystarczy. Sorry za kompletny brak informacji w pierwszym poście. Bardzo mi zależy na innej wersji - przynajmniej angielskiej. Z góry dziękuję.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 21, 2006, 09:33:37 »
masz wersje systemu PPC2000 a nie Windows CE (on jest tylko oparty na jadrze CE) - jest to jeden z najstarszych PDA

tu masz nowsza wersje tego systemu
http://h18007.www1.hp.com/support/files/HandheldiPAQ/us/download/13595.html

jest rowniez PPC2002 - jak go wgrac jest opisane w watkach przyklejonych w tym dziale

jezyka na polski nie zmienisz bo polskiego systemu nie ma - jest tylko polska nakladka ale watpie zebys ja chcial kupowac za 120 zl jesli twoj PDA jest gdzies tyle wart...

*

Offline Ufo

• 12
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 21, 2006, 22:45:10 »
Ufff... Właśnie tą wersję już próbowałem instalować - wyskakuje mi komunikat, że muszę upradgować swój ROM, a więc jak mam to zrobić? Szukałem już w tych działach przyklejonych i nic... Pomocy...

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 22, 2006, 06:57:16 »
to napisz co przeczytales i co robiles - bo jesli tylko odpaliles sciagniety plik to znaczy, ze nic nie przeczytales

zachecam jeszcze raz do lektury watkow

*

Offline Ufo

• 12
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 22, 2006, 20:05:45 »
Hmm... Udało mi się tylko znaleźć inforamcje dotyczące tego ROMU, że trzeba go upradgować, ale tutaj już się zatrzymuję, bo nie do końca rozumiem, jak mam to wykonać. Ostatnią deską ratunku dla mnie była pomoc po angielsku. Zostałem zmuszony czytać w języku, którego nie do końca opanowałem i instrukcja mnie wcale nie olśniła. Widzę, że nie bardzo mi wierzysz, że czytałem te posty. Naprawdę to zrobiłem i nie tylko w dziale HP/Compaq, bo mi na tym bardzo zależy. Nie wiem jak upradgować tego ROMA'a - włączyć Parrota trzeba, czy co? Gdy włączam tą papugę to mi w kompie nie chce wyczytać urządzenia, doczytałem się, że trzeba jakimś programem uruchomić, który wcale mi nie działa (nie pamiętam jego nazwy(Hyper-coś tam), ale prawdopodobnie jakiegoś złego ściągnąłem). Przeszukam jeszcze przez pare godzin forum. Skoro mówisz, że już to było - z pewnością masz rację, a więc jak coś znajdę, to dam znać. Tak na marginesie, to dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

*

Offline Ufo

• 12
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 23, 2006, 19:23:34 »
Oczywiście, że tak, a nie ma prostszego sposobu? Posugujecie się językiem, którego kompletnie nie znam... A co dopiero z tym Hex edytorem... Nic z tego nie rozumiem - nie znam żadnych wartości, ani co to jest crc. Zdawałem sobie sprawę, że to nie jest takie proste, ale, że aż tak? Dlatego też oczekuję na gotowca. Jak już wcześniej mówiłem zatrzymałem się na włączeniu tego "systemu awaryjnego" i nie mogę się zorientować, gdzie błąd popełniłem. Z pewnością coś namieszałem. Chyba powinienem zrezygnować z GER --> ENG i powinienem zapłacić te 100zł. Żałuję, że wcześniej o tym nie pomyślałem, ale sprzedawca mi mówił, że można bez problemu zmienić GER --> POL. Mam nadzieję, że jeszcze mi jakoś objaśnisz nieco, to w wolnym czasie się z tym pobawię.

PS: A może jakiś link do kursów Hex'a?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 24, 2006, 02:11:27 »
wiesz... prosciej niz tam to jest opisane to juz sie nie da - ja siadajac do kompa raz dziennie (i to w godzinach nocnych w Polsce) nie jestem w stanie poprowadzic sie krok po kroku, odpowiedz po odpowiedzi... nie trzeba do tego miec zadnej specjalnej wiedzy ale trzeba kumac co sie robi :)

*

Offline Ufo

• 12
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 24, 2006, 15:13:33 »
Oczywiście, rozumiem, że nie masz czasu. Może trochę przesadziłem z tym gotowcem, myślałem, że się też ktoś inny odezwie. No nic... I tak poświęciłeś mi sporo czasu, niestety mogę tylko podziękować, a więc dzięki :)

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 25, 2006, 02:22:16 »
napisz dokladnie krok po kroku co robisz, jakie masz pliki i jaki masz stan PDA teraz - zrob hard reset (maly przelacznik pod klapka na dole obudowy)

*

Offline Ufo

• 12
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 25, 2006, 17:07:07 »
Może zacznę od stanu urządzenia, ale się nie będę rozpisywać - BDB. Wersja mojego ROM'u to 1.71 GER (jakby coś, to wcześniej podałem informacje, które znalazłem w systemie). A więc po kolei:
1. Umieszczam PDA w stacji dokującej, którą podłączam do do wejścia USB, jak i zasilacza kompa (ta biała wtyczka).
2. Teraz trochę o plikach... A więc ściągałem przeróżne pliki. Próbowałem ulepszyć swoją niemiecką wersję - w tym celu instalowałem 1.77 GER i nie działało... Błąd, który mi wyskakuje, mówi, że nie mam ROM'u, proszę ściągnąć ROM. Z oficjalnej strony ściągnąłem wszystkie ROM'y i żadna nie działała.
3. Wróciłem do linka, który wyżej zamieściłeś, ściągnąłem i ten sam problem, a więc biorę tego HEX Edytora zmieniam ENG na GER (w pliku: \english\NK_Mac18700WWE.nbf) i nic (i nie kumam czemu tak się robi?). Podejrzewam, że złe ROM'y ściągnąłem, ale ten instalator, czy co (UpradgeUt.exe) zaczął by robić cokolwiek, a tu mi napisał, że muszę ROM'a ściągnąć...

Oczywiście próbowałem dużo więcej kombinacji, ale to takich bezsensownych raczej, a Hard Reset już robiłem. To chyba wszystko.